ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ:Πολύτιμο «δώρο» από το Ντίσελντορφ στο ελληνικό κράτος.



Πολύτιμο «δώρο» από το Ντίσελντορφ στο ελληνικό κράτος. 
Πώς έφτασαν λίστες με 10.400 πρόσωπα και αδήλωτες καταθέσεις €5 δισ.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο του κ. Αλέξη Τσίπρα και ύστερα από απευθείας συνεννοήσεις με την πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κυρία Χανελόρε Κραφτ κανονίστηκε εδώ και έξι μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράδοση των δύο καταλόγων με έλληνες φοροφυγάδες από τράπεζα της Ελβετίας. Μάλιστα φαίνεται ότι τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τους κωδικούς είναι εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα και μίζες από υποθέσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη.

«Θα έχουμε ένα ενδιαφέρον διάστημα» είπε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης γελώντας με σημασία. «Θα προχωρήσουμε γρήγορα, δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη με τη λίστα Λαγκάρντ» συμπλήρωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης. Την Παρασκευή όσοι επισκέφθηκαν το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο συναντήθηκαν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Διαφθοράς κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και μεθόδευσαν τις επόμενες κινήσεις για να ολοκληρωθεί η έρευνα σε σχέση με τις νέες λίστες. Πρόσωπα που έχουν υπόψη τους τους καταλόγους αυτούς κάνουν λόγο για «στοιχεία-φωτιά».

Οι ελληνικές αρχές κατά την πρόσφατη επίσκεψη δωδεκαμελούς κλιμακίου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς άρχισαν συνεργασία και με την Οικονομική Εισαγγελία στο Ντίσελντορφ. Από την επίσκεψη αποκόμισαν δύο λίστες με 10.400 φοροφυγάδες και αδήλωτες καταθέσεις περίπου 5 δισ. ευρώ συνολικά μόνο για δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ οι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού μόνο σε δύο τράπεζες φθάνουν τις 12.462 φυσικά πρόσωπα.

Αιφνιδιάστηκαν τα μέλη του ελληνικού κλιμακίου όταν το μεσημέρι της Τρίτης, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής τους στο Ντίσελντορφ, έμαθαν ότι ήδη είχαν σταλεί επίσημα στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών οι δύο λίστες με στοιχεία για τουλάχιστον 10.400 καταθέτες σε μεγάλη ελβετική τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των ελλήνων υπηκόων που περιέχονται σε αυτές αφορούν τα έτη 2006 και 2008.

Ο κάθε κωδικός αφορά έναν ή περισσότερους δικαιούχους με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στη συγκεκριμένη τράπεζα. Αν και είναι κρυπτογραφημένα τα στοιχεία, υπάρχει εν τούτοις τρόπος για να έρθουν στο φως τα στοιχεία των δικαιούχων - εμπεριέχονται ενδεικτικά προσωπικά δεδομένα, όπως ηλικίες, αλλά και κωδικοί, καθώς και αριθμοί λογαριασμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν κατατεθεί από Ελληνες στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα ποσά ύψους 67 εκατ. ελβετικών φράγκων και το δεύτερο εξάμηνο ποσά 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Ελένη Τουλουπάκη, η οποία μαζί με τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση πλαισιώνουν το συγκεκριμένο κλιμάκιο - ο τελευταίος δεν ταξίδεψε λόγω προσωπικού κωλύματος -, είχε μια διαφωτιστική, όπως φαίνεται, συζήτηση με την οικονομική εισαγγελέα του γερμανικού κρατιδίου. Ακουσε το πώς δρουν στη Γερμανία προκειμένου να εισπράξουν δισεκατομμύρια ευρώ από φοροδιαφυγή όχι μόνο στη συγκεκριμένη τράπεζα αλλά και σε άλλες. Μάλιστα έμαθε ότι υπάρχει συνεργασία των γερμανικών αρχών και με άλλες πηγές και πληροφοριοδότες οι οποίοι συνεισφέρουν στην έρευνα ακόμη και εμμίσθως. Η Γερμανία ήδη έχει εισπράξει μεγάλα ποσά για τη λίστα Λαγκάρντ και προς αυτό συνεργάστηκε και με τον ίδιο τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Οι δύο λίστες-«δώρο» στην ελληνική κυβέρνηση που παρελήφθησαν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχαν αγοραστεί από τις Αρχές του γερμανικού κρατιδίου. Στα κρυπτογραφημένα στοιχεία εμπεριέχονται, καθώς φαίνεται, και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως εταιρείες που συνδέονται με τα πρόσωπα και διακίνηση χρήματος, κάτι το οποίο μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στις έρευνες των ελληνικών αρχών.

Παραδόθηκαν δωρεάν στην κυβέρνηση καθώς τόσο η κυρία Κραφτ, πρωθυπουργός του κρατιδίου και εκ των αντιπροέδρων του SPD, όσο και ο κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο υπουργός Οικονομικών, αντίκεινται στην πολιτική Μέρκελ - Σόιμπλε και εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν ανεπιφύλακτα την ελληνική κυβέρνηση.

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης μάλιστα ο κ. Βασιλειάδης επισκέφθηκε προσωπικά το υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου για να κανονίσει τις λεπτομέρειες της αποστολής του πολύτιμου υλικού στην Αθήνα. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί άκουσαν μέλος του κλιμακίου να ρωτάει αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λίστες που αποκτήθηκαν παράνομα. «Για μας το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον είναι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά» ακούστηκε να του απαντά η γερμανική πλευρά.

Οπως στη λίστα Λαγκάρντ
Στους κωδικούς κρύβεται μαύρο χρήμα

Ως ιδιαίτερα σημαντικά εκτιμώνται τα στοιχεία καθώς προέρχονται από τραπεζικούς λογαριασμούς που παραδοσιακά διακίνησαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ από τη χώρα μας και προς τρίτους αποδέκτες οι οποίοι έκρυβαν τα «κλεμμένα» σε λογαριασμούς με κωδικούς αλλά και υπεράκτιες εταιρείες. Η συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα έχει εμφανιστεί να «ξεπλένει» προϊόντα σκανδάλων δημοσίου χρήματος στη χώρα μας, τα οποία εκτείνονται από το λεγόμενο παραδικαστικό ως τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα, αλλά και αυτά της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι Γερμανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν στους ελεγκτές αλλά και σε πρόσωπα που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών κ. Γιάννη Δραγασάκη και κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου όλους τους κώδικες που θα τους βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία με ονοματεπώνυμο, όπως έκαναν και οι ίδιοι. Μάλιστα υπάρχουν όχι μόνο οι αριθμοί λογαριασμών αλλά και κωδικοί, στο πρότυπο της λίστας Λαγκάρντ, αφού και αυτές οι λίστες αφορούν μεγαλοκαταθέτες.

Σε επικοινωνία του «Βήματος» με τον ΓΓ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος επισκέφθηκε τον ομόλογό του στο γερμανικό κρατίδιο, ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε ότι «όλα έγιναν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αφού μελετάμε και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ μας». Αποκάλυψε ότι τα στοιχεία έφθασαν στη χώρα μας ηλεκτρονικά και ότι «η μεταβίβαση έγινε σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν θα υπάρχουν σκοτεινά σημεία, όπως στο παρελθόν» είπε στο «Βήμα». «Θα τα διαβιβάσουμε σύντομα στον οικονομικό εισαγγελέα. Εγκαινιάζουμε μια νέα περίοδο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ηρθε η ώρα ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με τα έσοδά του».

Προανήγγειλε πάντως ότι «τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και άλλα στοιχεία, θα ταρακουνηθεί το σύστημα», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

29-11-2015
Παπαδάκου Γιάννα 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=757824


Η άγνωστη ιστορία της νέας λίστας Λαγκάρντ    

Η οικονομική εισαγγελία του Βούπερταλ στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας είναι ιδιαίτερα γνωστή στη Γερμανία -και όχι μόνο- για την προσπάθειά της να αποκαλύψει Γερμανούς που έχουν κρύψει τα εισοδήματά τους από τη γερμανική εφορία.

Με κρατικό χρήμα που την εκταμίευσή του ενέκρινε ο γνωστός μας από τον κεντρικό ρόλο του στην ελληνική κρίση Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το κρατίδιο πλήρωσε μέσω υπόγειων καναλιών τους κατάλληλους ανθρώπους και έβαλε στο χέρι συνολικά τέσσερα CD με στοιχεία καταθετών της ελβετικής τράπεζας UBS.

Οι μέθοδοι που ακολούθησε η κυβέρνηση του κρατιδίου για να βάλει στο χέρι στοιχεία των Γερμανών καταθετών στην Ελβετία προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία, καθώς ακούστηκαν απόψεις ότι δεν μπορεί μια δημοκρατία να χρησιμοποιεί αθέμιτες μεθόδους, έστω και για να πετύχει έναν δίκαιο σκοπό που είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στα χέρια των γερμανικών αρχών έπεσαν και στοιχεία που, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, αποτελούσαν προτροπή των στελεχών της ελβετικής τράπεζας προς τους Γερμανούς πελάτες της για να διευκολυνθούν προκειμένου να εξαπατήσουν τη γερμανική εφορία. Ήταν διάλογοι μεταξύ Γερμανών φορολογούμενων και στελεχών της τράπεζας στους οποίους οι τελευταίοι υπόσχονταν ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς σε σχέση με αυτό της Γερμανίας καθώς και τρόπους με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου κινήθηκε νομικά κατά της τράπεζας με την κατηγορία της παρότρυνσης στη φοροδιαφυγή και το αποτέλεσμα ήταν ένας μεγάλος συμβιβασμός με την ελβετική τράπεζα να καταβάλει ως αποζημίωση στο γερμανικό δημόσιο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αυτή την υπόθεση προέρχονται και τα στοιχεία των περίπου 10.500 Ελλήνων που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας την περασμένη εβδομάδα σε κλιμάκιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κου Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος είχε και το βασικό ρόλο στη σχετική διαπραγμάτευση με τις γερμανικές αρχές.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου είχε ενημερώσει τις ξένες κυβερνήσεις ότι μαζί με τα στοιχεία Γερμανών φορολογούμενων είχε λάβει με τα CD και στοιχεία φορολογούμενων από άλλες χώρες. Το ότι παρέλαβε, όμως, η Ελλάδα 10.500 ονόματα δεν σημαίνει ότι παρέλαβε και 10.500 ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων. 

Αυτό που παρέλαβε είναι:

-10.500 ονόματα που σύμφωνα με τη διαλογή που έκαναν οι γερμανικές αρχές είναι ελληνικά.

-είναι ελληνικά ονόματα τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν στη Γερμανία, δηλαδή δεν διαθέτουν γερμανική φορολογική έδρα.

-είναι ελληνικά ονόματα αρκετά από τα οποία θα έχουν φορολογική έδρα σε άλλη χώρα, εκτός δηλαδή της Ελλάδας (π.χ. Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο).

Στην πράξη το πρώτο που θα κάνουν οι ελεγκτικές αρχές μετά τις οδηγίες που δόθηκαν από τον κο Αλεξιάδη είναι να ταυτοποιήσουν τη λίστα, δηλαδή να παντρέψουν ονόματα στη λίστα με φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, δηλαδή φορολογούμενους με ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο έλεγχος πόθεν έσχες, δηλαδή άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις.

Του Σπύρου Δημητρέλη
http://www.capital.gr/epikairotita/3084630/i-agnosti-istoria-tis-neas-listas-lagkarnt
30-Νοε-2015 

Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς,
 υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου 
  Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας 
.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε πριν από τρία χρόνια να παραλάβει τη λίστα της Ρηνανίας!

Στην αποκάλυψη ότι είχε απευθυνθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει καμία απήχηση», προχώρησε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, αναφερόμενος στη λίστα με τους 10.588 Έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου σημειώνει ότι «επαναλάβαμε (την πρόσκληση) στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές, προσθέτει, ενώ στην παρατήρηση σε ότι καταλογίζεται στην κυβέρνηση Τσίπρα πως δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαντά: «Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο».

«Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη», λέει ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, μιλώντας στον Αντώνη Πολυχρονάκη. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει στη Γερμανία την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους δισεκατομμυρίων, και τονίζει: «Αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ θα μπορούσατε να μας πείτε για την προϊστορία της μάχης κατά της φοροδιαφυγής στη Ρηνανία-Βεστφαλία;

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αγόρασε εδώ και πάνω από 5 χρόνια τα δεδομένα πιθανών φοροφυγάδων, κυρίως από την Ελβετία αλλά και από άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν. Στη συνέχεια μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε εκ των υστέρων για το κράτος, για το κοινωνικό σύνολο, ένα σοβαρό μέρος μη καταβληθέντων φόρων. Συνολικά η αξιολόγηση των δεδομένων, η έγερση αγωγών από τους ίδιους τους δράστες (σημ. προς αποφυγήν ποινικής δίωξης) και οι διώξεις για συνέργεια κατά τραπεζών οι οποίες προέκυψαν, οδήγησαν σε πρόσθετα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν δέκα φορείς δεδομένων, από τους οποίους προέκυψαν εκτεταμένες έρευνες και στους οποίους φορείς εμφανίστηκαν και στοιχεία για άλλες χώρες.

-Φυσικά και Ελλήνων…

Ναι, και αυτό ήταν η αφορμή για να πούμε κατά τις συνομιλίες μας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι μπορούμε στο θέμα αυτό να σας βοηθήσουμε. Η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία έχει στο μεταξύ αποκτήσει πολύ καλή φήμη στη Γερμανία ότι καταπολεμά τη φοροδιαφυγή με μεγάλη συνέπεια, βρήκε ενδείξεις για περίπου 10.000 κατόχους λογαριασμών από την Ελλάδα.

-Αξίας;

Πρέπει κανείς να εξετάσει καταρχάς τα δεδομένα. Δεν είναι όλοι όσοι περιέχονται στα δεδομένα παράνομοι. Υπάρχουν και νόμιμοι λογαριασμοί στην Ελβετία. Πρόκειται, ωστόσο, για συνολικές καταθέσεις ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Δεδομένων των μάλλον υψηλών τελών τήρησης λογαριασμού και των χαμηλών επιτοκίων στις ελβετικές τράπεζες δεν είναι εσφαλμένη η υποψία, ότι εδώ πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης παραβίαση των φορολογικών νόμων.

-Και πώς έφτασε η λίστα στην Ελλάδα;

Πρόταση είχα κάνει, βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν την κυβέρνηση Τσίπρα, διότι ήταν εμφανές ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ήταν πολύ εκτεταμένη. Η τότε πρόταση, στην πρώτη φάση, δεν είχε βρει όμως καμιά απήχηση. Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση. Η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά «know-how» στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα. Τώρα, με το να παραδώσουμε μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας τα δεδομένα για τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, έγινε ένα πρώτο βήμα.

-Είπατε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια και μόνο στις αρχές της φετινής χρονιάς επετεύχθη πρόοδος. Γιατί όχι νωρίτερα, ποιος ήταν ο λόγος;

Δεν μπορώ φυσικά από εδώ να αξιολογήσω τα κίνητρα, γιατί δεν προχώρησε κάτι. Γεγονός είναι πάντως ότι η πρόταση, την οποία κάναμε πριν 3 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε περαιτέρω. Μολονότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι το μεγαλύτερο κρατίδιο στη Γερμανία, με περισσότερους κατοίκους από την Ελλάδα, και διαθέτει μια ισχυρή φορολογική διοίκηση, δεν γίναμε αποδέκτες καμιάς αντίδρασης. Τώρα έγινε όμως η αρχή μιας συνεργασίας και μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα βήματα.

-Στην κυβέρνηση Τσίπρα καταλογίζεται, όμως, ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο. Από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές. Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό υπήρχαν και άλλα πιεστικά προβλήματα στην Ελλάδα. Η πρόταση για περαιτέρω βήματα υφίσταται και θέλουμε να ξανασυναντηθούμε στο Ντίσελντορφ ή στην Αθήνα.

-Με ποιον τρόπο θα βοηθήσετε κύριε υπουργέ περαιτέρω την Ελλάδα στο θέμα αυτό;

Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη. Βλέπω, όμως, φυσικά ότι η αποδοχή της βοήθειας προς την Ελλάδα στη Γερμανία εξαρτάται και σε ένα βαθμό από το κατά πόσο η Ελλάδα θα εξασφαλίσει δικά της/ίδια έσοδα. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο: όταν γίνεται δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το αν η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, είναι δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς αυτήν τη θέση όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους δισεκατομμυρίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είπα: αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τη σκέψη μου αυτή την έκανα γνωστή στους Έλληνες εταίρους μας και αυτό οδήγησε στις συναντήσεις. Και βέβαια στο να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Τώρα μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα εξελιχθεί. 

-Η Ελβετία δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής από αυτές τις προσπάθειες…

Φυσικά και φυσά αντίθετος άνεμος από την Ελβετία, για να το πω καλύτερα, από εκπροσώπους μιας οικονομικής πολιτικής του χθες. Στις συναντήσεις μου με Ελβετούς πολιτικούς, π.χ με τη νέα Ελβετίδα πρέσβειρα, διαπιστώνω μια νηφάλια προσέγγιση, δεν υπάρχει καμιά εχθρότητα. Πολλές ελβετικές τράπεζες έχουν για οικονομικούς λόγους και οι ίδιες συμφέρον να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια και φορολογική δικαιοσύνη. Βλέπουν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ασκούν πίεση στην Ευρώπη, ιδίως με την ώθηση της Γερμανίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι τράπεζες λένε: θέλουμε να αλλάξουμε τις συναλλακτικές μας πρακτικές. Φυσικά υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση επί του θέματος, είναι εντελώς φυσικό. Αλλά πρέπει να σας πω, εντελώς ειλικρινά, ότι όταν σε μια χώρα ένας οικονομικός τομέας δραστηριοποιείται σε βάρος άλλων, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου άλλων χωρών, δεν μπορεί να δεχθεί τίποτε άλλο παρά πίεση.

-Είσθε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα; Δεν είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση;

Φυσικά και είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Διότι αν θέλει η κυβέρνηση της Αθήνας να προχωρήσει με συνέπεια, χρειάζεται λειτουργικές δομές. Το κατά πόσον αυτές υπάρχουν στην Ελλάδα δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Αλλά αν μπορούμε να συνεισφέρουμε στο να δημιουργηθούν αυτές οι δομές ή να ενισχυθούν, είμαστε πολύ πρόθυμοι να ξαναβρεθούμε με τους Έλληνες.

Γιάννης Στουρνάρας: Δεν γνωρίζω τον κ. Μπόργιανς


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφέρει οτι «ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με έλληνες καταθέτες…»

28-11-2015  
http://www.altsantiri.gr/oikonomia/i-eliniki-kibernisi-arnithike-prin-apo-tria-xronia-na-paralabi-ti-lista-tis-rinanias/