ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.Τι είπε ο Α.Τσίπρας; Οι διάλογοι της μη συναίνεσης. Τα στοιχεία που ''τίναξαν στον αέρα'' τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.



Σειρά στοιχείων για το Ασφαλιστικό κατέθεσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας. Τα στοιχεία αυτά ήταν που έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν τη ρήξη που έτσι κι αλλιώς ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ο πρωθυπουργός είπε στους αρχηγούς:

"H κυβέρνηση θωρακίζει οριστικά τις κύριες συντάξεις με ένα πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό το οποίο όπως ξεκάθαρα ορίζεται στη συμφωνία με τους θεσμούς  έχει κόστος 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Οι μέχρι σήμερα μνημονιακές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σε συνδυασμό με το PSI, "κούρεψαν" περισσότερο από 50 δισ. από το ασφαλιστικό και το άφησαν στην παραπαίουσα σημερινή του κατάσταση, η οποία - όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν - οδηγεί σε κατάρρευση το 2018.

Κούρεψαν το ασφαλιστικό πάνω από 50 δισ.!

Συνολικά οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2014 αφαίρεσαν από το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις:

- To "κούρεμα¨των αποθεματικών των Ταμείων (PSI) στοίχισε 26 δισ. ευρώ.
- Η αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες στερεί εισφορές 5,22 δισ. ευρώ ετησίως από το σύστημα

- Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% έφερε νέες απώλειες για τα Ταμεία περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η έκρηξη της ανασφάλιστης και "μαύρης" εργασίας, οι προσωρινές μορφές απασχόλησης και ο νέος κατώτατος μισθός που επίσης προκάλεσαν επιπλέον χρηματοδοτικές τρύπες.

Δέκα μέτρα από 2010 έως 2014

1. Μάιος 2010:
 Κόβονται τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαθίστανται από "βοηθήματα" 200-400 ευρώ.
2. Αύγουστος 2010:
 Θεσπίζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Μειώσεις 3-10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
3. Το 2011
Nέες περικοπές σε κύριες - επικουρικές συντάξεις. Επιβολή Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και μειώσεις 3-14% σε συντάξεις άνω των 1,400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτείνεται στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3-10%.
4. Το 2011
Αυστηροποιούνται κι άλλο το εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ. Το χάνουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
5. Το 2011
Νέες μειώσεις 6-14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
6. Αύγουστος 2011:
 Επιπλέον παρακράτηση 6-10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ευρώ με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
7. Νοέμβριος 2011
Κούρεμα 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
8. Το 2012
Μειώνονται κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπτονται ξανά 10-20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
9. Το 2012:
 Μειώνεται 5-20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.
10. Μετά το 2012:
 Μειώνονται ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές.

2014 Ένα μέτρο και παρεμβάσεις 1,8 δισ.

Απέναντι στον καταιγισμό των 10 μέτρων και της αποψίλωσης του ασφαλιστικού κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε μόνο ένα μέτρο και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ): 

- Ένα μέτρο: 
Τον Ιούλιο 2015 αυξάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 4-6% για τις κύριες (επί του αρχικού ποσού του Δεκεμβρίου 2008) και θεσπίζεται εισφορά 6% για τις επικουρικές (στο καταβαλλόμενο ποσό).

- Παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ:
 Βάσει της συμφωνίας, οι αλλαγές που θα υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει οριστικά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ. Ενώ κληρονόμησε εκρηκτικά ελλείμματα με δυναμική μέσα στο χρόνο, η κυβέρνηση επέλεξε να τα αντιμετωπίσει με αύξηση εισφορών και όχι με μείωση κύριων συντάξεων.

Η σύγκριση

- Οι προηγούμενες κυβερνήσεις (2010 -2014) πήραν 10 μέτρα ισοπέδωσης των συνταξιούχων, "κούρεψαν" το σύστημα κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ και παρέδωσαν ένα ασφαλιστικό που καταρρέει.

- Η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ένα μέτρο και προωθεί παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ θωρακίζοντας τις κύριες συντάξεις και διασφαλίζοντας οριστικά το ασφαλιστικό. Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη"

28-11-2015
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113858480






 Οι διάλογοι της μη συναίνεσης
Ηταν ένα προδιαγεγραμμένα φορτισμένο, και ελάχιστα συναινετικό, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με εξίσου προδιαγεγραμμένους και τους ρόλους: Το καθολικό, έως και πιο ισοπεδωτικό, «όχι» ήρθε από τον - υπηρεσιακό γαρ και «μη πολιτικά εξουσιοδοτημένο» - αρχηγό της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη.
Το πιο εκρηκτικό ήταν το «όχι» της Φώφης Γεννηματά για το ασφαλιστικό, με εμφανή τη χροιά και πολιτική σκιά του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η άρνηση της πολιτικής, και εν μέρει και προσωπικής, πικρίας εκφράστηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη, που άφησε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου. Και το «όχι» που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπεί και σε «ναι» ήταν εκείνο του Βασίλη Λεβέντη.
Οι διάλογοι που, κατά τις πληροφορίες, διαμείφθηκαν χθες στον εξάωρο μαραθώνιο του Προεδρικού Μεγάρου είναι ενδεικτικοί ακριβώς αυτού του κλίματος.
Το «όχι» στις διακομματικές επιτροπές
Η πρώτη άρνηση ήρθε νωρίς, όταν ο πρωθυπουργός πρότεινε τη σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό, και μία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία κάθε κόμμα θα εκπροσωπείτο με ένα μέλος. Γιάννης Πλακιωτάκης και Φώφη Γεννηματά είπαν κατηγορηματικά «όχι» και στα δύο, ο δε Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στο ασφαλιστικό και άφησε περιθώρια συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε στους αρχηγούς ότι «η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτουν το 0,6% του ΑΕΠ» από το συνολικά 1% του ΑΕΠ που απαιτείται να περικοπεί από τις δαπάνες για το ασφαλιστικό. Φέρεται δε να κάλεσε τα κόμματα να μετάσχουν σε μια επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα συζητούσε αφ΄ενός την πρόταση αυτή για κάλυψη του 0,6% του ΑΕΠ και αφ’ ετέρου για «μια συμφωνία που θα καλύπτει το υπόλοιπο 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε μείωση των συντάξεων». Το τριπλό «όχι» όμως παρέμεινε στο τραπέζι.
Η κόντρα Τσίπρα - Γεννηματά
Η δεύτερη άρνηση ήρθε όταν ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, πρότεινε να υπογραφεί ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο θα τονίζεται η κοινή βούληση και δέσμευση όλων να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Το «όχι» όμως των τριών επαναλήφθηκε, κι εδώ ακολούθησαν οι πιο τεταμένες στιγμές της συνάντησης, κυρίως ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά:
«Εχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο Μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις; Τα έχετε κάνει όλα, και μειώσεις στις συντάξεις, και PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή; Είναι σα να θέλετε τη μείωση των συντάξεων», είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε: «Θέλετε να σας πω πόσες μειώσεις στις συντάξεις υπογράψατε από το 2010 έως το 2012; Περίπου δέκα. Κι αρνείστε να μπείτε σε μια εθνική γραμμή».
«Εγώ εκλέχτηκα βουλευτής τον Ιανουάριο» ήταν η απάντηση που φέρεται να έδωσε εδώ η Φώφη Γεννηματά για να επανέλθει ο Αλέξης Τσίπρας με το ερώτημα: «Δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις;»
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή», ανταπάντησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Όχι» και στα hot spots από τον Πλακιωτάκη
Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός αρχηγός της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης φέρεται να κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «τα όσα λέει είναι υποκριτικά, διότι από τη μία μειώνει με την ψήφο της κυβέρνησης στη Βουλή τις συντάξεις και, από την άλλη, ζητά συναίνεση για να μην κοπούν».
«Δηλαδή τι θα βγείτε να πείτε;», τον προκάλεσε σ’ αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός, «ότι δεν θέλετε να μην μειωθούν οι συντάξεις;», ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο επεκτάθηκε και στο θέμα του προσφυγικού, με τον Γιάννη Πλακιωτάκη να δηλώνει αντίθετος στην δημιουργία και των hot spots στα νησιά. Στην απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρα επεσήμανε ότι «η στάση αυτή είναι επιζήμια και θίγει την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας».

Ο εκλογικός νόμος και το αίτημα Θεοδωράκη
Το θέμα του εκλογικού νόμου έβαλε στο τραπέζι του Προεδρικού Μεγάρου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Ποταμιού, ο Σταυρος Θεοδωράκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν «είναι στις προθέσεις του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος εντός του 2016». Κατά τις ίδιες πηγές, η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «ναι», ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού επέμεινε, ρωτώντας εάν είναι στις προθέσεις του «να καταργήσει και το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα» για να εισπράξει και πάλι θετική απάντηση.
Ο Βασίλης Λεβέντης

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντηςεπέμεινε μεν κατά τη σύσκεψη στην πρόταση του για «συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες», ήταν όμως ιδιαίτερα αιχμηρός προς τους πολιτικούς αρχηγούς: «Υπονομεύεται το συμβούλιο με τις δηλώσεις σας πριν καν αρχίσει. Πετροβαλάτε τον Αλέξη Τσίπρα και δεν καταλαβαίνετε ότι το Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι», φέρεται να είπε. Οι δε πληροφορίες από την Ενωση Κεντρώων αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Βασίλης Λεβέντης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες και θεωρεί πιθανό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει δεκτές κάποιες από τις 9 προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του.
29-11-2015
http://tvxs.gr/news/ellada/oi-dialogoi-tis-mi-synainesis