Η Τουρκία προσθέτει τον αλυτρωτισμό στο εύφλεκτο μείγμα της Συρίας.





Η Άγκυρα δημοσιοποίησε το κάτωθι ίχνος του ραντάρ:


A woman holds a poster saying ‘The hit pilots have been destroying terrorists to save lives of our and your civilians’ while picketing the Turkish Embassy in Moscow, Russia, 24 November 2014. A Russian fighter jet was downed by a Turkish F-16 fighter in the airspace over the border region between Turkey and Syria and went down on Syrian territory. Russian President Vladimir Putin accused Turkey of stabbing Russia in the back after its air force shot down the Russian fighter plane near the border with Syria. The Russian military said that the Sukhoi Su-24 bomber was over Syrian territory at all points during its mission. EPA, YURI KOCHETKOV

Η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους  στην τουρκο-συριακή μεθόριο αποτελεί την πλέον επικίνδυνη εξέλιξη που έχει καταγραφεί στους δύο μήνες που διαρκεί η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας -και μόνο για τον λόγο ότι συνιστά θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και μία πυρηνική δύναμη. 
Σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟ συγκαλείται εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (18:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Το ερωτήματα που μένουν προς το παρόν αναπάντητα ως προς τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό (αν δηλ. το ρωσικό Suhoi-24 καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 ή από αντιαεροπορική συστοιχία εδάφους και αν παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της πτήσης του εντός συριακού εναέριου χώρου, όπως υποστηρίζει το ρωσικό Γενικό Επιτελείο, ή αντιθέτως είχε ειδοποιηθεί δέκα φορές εντός πενταλέπτου, να εγκαταλείψει την τουρκική επικράτεια, όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά) έχουν ασφαλώς τη σημασία τους, αλλά δεν είναι τα πιο καθοριστικά.

Τα κρισιμότερα ερωτήματα αφορούν πρώτον τη ρωσική απάντηση (η οποία δεν είναι διόλου απαραίτητο να εκδηλωθεί εν θερμώ) και δεύτερον την αμερικανική στάση. Αναμένει κανείς ότι οι ΗΠΑ θα καλύψουν την σύμμαχό τους Τουρκία, αλλά θα είναι πολύ διαφορετικό αν αποδειχθεί ότι η Άγκυρα λειτουργεί "προβοκατόρικα”, ενώπιον μιας διαφαινόμενης συνεννόησης των "μεγάλων παικτών” ερήμην της, ή αντιθέτως ενεργεί, με την απαραίτητη "κατανομή ρόλων”, στο πλαίσιο ενός κοινού αμερικανο-τουρκικού σχεδιασμού.

Το αν τα πράγματα θα μπορέσουν να παραμείνουν υπό έλεγχο είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες. Είναι πάντως προκαταβολικά βέβαιο ότι η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov θα ματαιωθεί και ότι ακυρώνεται η εν γένει προσπάθεια να "στεγανοποιηθούν” οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών (ενέργεια, τουρισμός κτλ.) από τις διαφωνίες τους στη συριακή κρίση.

Πρόκειται πάντως για εξέλιξη κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη, καθώς το σφράγισμα του εναέριου χώρου της Συρίας αποτελεί το κατεξοχήν αντικείμενο της ρωσικής επέμβασης, ιδίως μετά την συμφωνία του Ιουλίου με την οποία η Τουρκία παραχώρησε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα χρήσης της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ. Εξ ού και από την πρώτη εβδομάδα των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία υπήρξαν εμπλοκές με την πολεμική αεροπορία της γείτονος (παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας "εκ παραδρομής", "κλείδωμα” τουρκικών μαχητικών από ρωσικά κτλ.), ώστε να ανατραπεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που είχε εκ των πραγμάτων επιβάλλει από το 2012 η Άγκυρα στη βόρεια Συρία, σε βάθος πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Την πιθανότητα θερμού επεισοδίου πολλαπλασίασε η νέα ορμή με την οποία οι Tayyip Erdogan και Ahmet Davutoğlu προωθούν το τελευταίο διάστημα την ιδέα της δημιουργίας "ασφαλούς ζώνης”, υποτίθεται για την αποκατάσταση των προσφύγων, στον χώρο ανάμεσα στα αυτονομημένα κουρδικά "καντόνια” του Αφρίν και του Κομπάνι (ήτοι στο μόνο τμήμα της τουρκικής μεθορίου στο οποίο επιτρέπεται ακόμη η επικοινωνία με τις ανταρτοκρατούμενες συριακές περιοχές). 

Επιπλέον, οι σχεδιασμοί της Άγκυρας αποκτούν και σαφώς "αλυτρωτικά” χαρακτηριστικά, στον βαθμό που στηρίζονται στην τουρκομανική κοινότητα της Συρίας. Ήδη από την Παρασκευή η τουρκική διπλωματία προχώρησε σε ένα σκληρά διατυπωμένο διάβημα, απειλώντας τη Ρωσία με "σοβαρές επιπτώσεις”, εάν δεν τερματίσει τις επιχειρήσεις της στο "Όρος των Τουρκομάνων” (όπου αναμφίβολα δρουν και στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών). Οι επιτυχίες που σημείωσε, με ρωσική αεροπορική κάλυψη, ο συριακός στρατός το Σαββατοκύριακο εναντίον της τουρκομανικής ταξιαρχία "Σουλτάν Μουράτ” εξηγούν εν πολλοίς τη σημερινή τουρκική αντίδραση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu φέρεται να έθεσε το ζήτημα τηλεφωνικώς στον Αμερικανό ομόλογό του από τη Δευτέρα, ενώ ο Davutoğlu που βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή συνεργασία με τους επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, έκανε γνωστό ότι θα απευθυνθεί για το ζήτημα των Τουρκομάνων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατήγγειλε δε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν, σε περιοχές όπου δεν δρά το Ισλαμικό Κράτος, από κοινού με "ξένους μαχητές” (της Χεζμπολλάχ; Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης;), καθώς, όπως είπε, δεν είναι μόνο οι τζιχαντιστές ξενόφερτοι.

Παρατηρούμε έτσι για άλλη μία φορά μια ρητορική υποβάθμισης και σχετικοποίησης της τζιχαντιστικής απειλής από την πλευρά της Άγκυρας, την ίδια ώρα που ο Ali Türkmani επιφανές στέλεχος της συριακής τουρκομανικής κοινότητας με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα BirGün διαψεύδει τον επικοινωνιακό ορυμαγδό περί στοχοποίησης της συγκεκριμένης μειονότητας.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΤΗΣ
23-11-2015
http://www.capital.gr/epikairotita/3083168/i-tourkia-prosthetei-ton-alutrotismo-sto-euflekto-meigma-tis-surias





B.Putin: 
Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τρομοκρατών η κατάρριψη      

Ευθείες κατηγορίες προς την Τουρκία ότι είναι "συνεργάτης των τρομοκρατών", απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, μετά από την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά αεροπλάνα.

Μιλώντας από το Σότσι, στο πλαίσιο συνομιλιών με τον Ιορδανό Βασιλιά Abdullah, ο Putin δήλωσε πως "αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθένας έχει τα δικά του συμφέροντα αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα".
"Δεχθήκαμε μια μαχαιριά στην πλάτη από συνεργούς της τρομοκρατίας", δήλωσε χαρακτηριστικά.Πρόσθεσε ακόμη ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε εντός του συριακού εναέριου χώρου, 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. "Δεν απειλούσε την Τουρκία το αεροσκάφος μας", δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις προέβη και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, τονίζοντας πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να απαντάει όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Davutoglu είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου έχει ως εξής:

"Το γεγονός αυτό είναι πέρα από το κανονικό πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ασφαλώς ο στρατός μας κάνει ηρωική δουλειά εναντίον της τρομοκρατίας. Αλλά η απώλεια σήμερα είναι ένα πισώπλατο χτύπημα, που διεξήχθη από τους συνεργούς των τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς. Το αεροσκάφος μας κατερρίφθη πάνω από το έδαφος της Συρίας, με έναν πύραυλο άερος-αέρος από ένα τουρκικό F-16. Έπεσε σε συριακή περιοχή, 4 χιλιόμετρα από την Τουρκία.
Ούτε οι πιλότοι μας ούτε το αεροσκάφος μας απείλησαν το έδαφος της Τουρκίας. Αυτό είναι προφανές. Πολεμούν εναντίον των τρομοκρατών στις βόρειες περιοχές γύρω από την Λατάκια, όπου βρίσκονται οι αντάρτες, κυρίως άνθρωποι που προέρχονταν από τη Ρωσία, και έκαναν το καθήκον τους, για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν στην Ρωσία. Αυτοί είναι άνθρωποι που είναι σαφώς διεθνείς τρομοκράτες. 
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουμε υπογράψει μια συμφωνία μη σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, γνωρίζουμε η Τουρκία ήταν μεταξύ εκείνων που έχων ενταχθεί στον αμερικανικό συνασπισμό. Από τη στιγμή που η ISIS έχει τέτοιους μεγάλους πόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων και πολλά δισ. δολαρίων προέρχονται από παράνομες πωλήσεις πετρελαίου, και προστατεύονται από τις ένοπλες δυνάμεις άλλων κρατών, τότε είναι σαφές γιατί είναι τόσο θρασείς, γιατί σκοτώνουν ανθρώπους, γιατί διεξάγουν τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς της Ευρώπης. 
Θα αναλύσουμε τα πάντα, και το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές συνέπειες, και στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Πάντα αντιμετωπίζαμε την Τουρκία ως ένα φιλικό κράτος. Δεν ξέρω ποιος είχε συμφέρον από αυτό που έγινε σήμερα, σίγουρα όχι εμείς. Και αντί να έλθει άμεσα σε επαφή μαζί μας, από όσο γνωρίζουμε, η τουρκική πλευρά αμέσως στράφηκε στους εταίρους της από το ΝΑΤΟ για να συζητήσουν αυτό το περιστατικό, σαν να καταρρίψαμε εμείς δικό τους αεροπλάνο και όχι αυτοί δικό μας.
Θέλουν να κάνουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί την ISIS; Κατανοώ ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του περιφερειακά συμφέροντα και πάντα τα σεβόμαστε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνουν τέτοιου είδους εγκλήματα που συνέβησαν σήμερα. Και ασφαλώς ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα βρει την δύναμη να ενωθεί και να πολεμήσει ενάντια στο κοινό κακό".

 24-Νοε-2015 14:49
http://www.capital.gr/story/3083186/putin-pisoplati-maxairia-apo-sunergous-ton-tromokraton-i-katarripsi



Τουρκμένοι αντάρτες: 
«Εμείς σκοτώσαμε τους Ρώσους πιλότους»

24/11/2015,16:38 

Την ευθύνη για το θάνατο των δύο Ρώσων πιλότων ανέλαβαν οι τουρκμένοι αντάρτες όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους την ώρα που οι δύο πιλότοι έπεφταν με τα αλεξίπτωτά τους οι αντάρτες τους πυροβόλησαν και τους σκότωσαν.
Μιλώντας στο Doğan News Agency ο Alpaslan Çelik υπαρχηγός της αποκαλούμενης 2ης παράκτιας μεραρχίας των ανταρτών ανέφερε πως και οι δύο πιλότοι είναι νεκροί.

«Εμείς τους σκοτώσαμε την ώρα που έπεφταν με τα αλεξίπτωτά τους. Τα πτώματά τους είναι εδώ» είπε.




Τι σημαίνει η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους
      
Το κατά πόσο η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους στα τουρκοσυριακά σύνορα θα προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα είναι το ερώτημα που συζητείται από σήμερα το πρωί στην Τουρκία. Οι δύο πλευρές είναι σχετικά προσεκτικές στις πρώτες ανακοινώσεις τους. Ωστόσο εδώ και δεκαετίες ισχύει στη Μέση Ανατολή ένας κανόνας: Αυτό που φαίνεται δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται!

Το πώς και γιατί καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος είναι ερωτήματα που αφορούν αυτό που φαίνεται. Ανάλογα με τις περιστάσεις και τις σκοπιμότητες, τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν, αλλά επί της ουσίας μπορεί και να μην απαντηθούν. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δύο πλευρές, οι οποίες εκδίδουν και θα εκδίδουν ανακοινώσεις.

Αυτό που φαίνεται, εκτός από το αεροσκάφος που έπεσε, είναι επίσης και οι ποικίλες απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα όπως, το αν θα κλιμακωθεί η ένταση, το τι θα κάνουν οι ισχυρές δυνάμεις για να αποφευχθεί η κρίση και το αν η Άγκυρα καταρρίπτοντας ρωσικό μαχητικό, κάνει επίδειξη δύναμης.

Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι το τι μπορεί να είναι αυτό, το οποίο έκανε για παράδειγμα την Άγκυρα να προχωρήσει ακόμη και σε κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Η Μέση Ανατολή και οι ανάγκες που αυτή η περιοχή δημιουργεί πολιτικά, καθιστούν άνευ περιεχομένου τα περί επίδειξης ισχύος. Μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Εξ ενός από τα αποτελέσματα.

Το αεροσκάφος έπεσε στον εναέριο χώρο που βρίσκεται πάνω από τη Λαττάκεια. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, έπεσε σε περιοχή όπου βρίσκονται οι Τουρκομάνοι της Συρίας. Εκτός από τη Δαμασκό, τη Χάμα και το Χαλέπι, Τουρκομάνοι υπάρχουν και στη Λατάκεια.

Εδώ και μέρες η Άγκυρα διαμαρτύρεται για το βομβαρδισμό θέσεων στη Λαττάκεια από ρωσικά αεροσκάφη. Σύμφωνα μάλιστα με μια πληροφορία που μεταδίδουν από το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστο ένας Ρώσος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των Τουρκομάνων της περιοχής.

Με λίγα λόγια η παράμετρος "Τουρκομάνοι", με την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους, μπαίνει επισήμως και διεθνώς στη θεματική ατζέντα του προβλήματος "Συρία". Άλλα παράπλευρα ερωτήματα είναι ποια η ισορροπία μεταξύ Τουρκομάνων και "Ισλαμικού Κράτους", ποιες οι διαθέσεις της Τουρκίας για αξιοποίηση των Τουρκομάνων.

Είναι δεδομένο το ότι η υπόθεση "Συρία" αφορά τους σουνίτες, τους σιίτες και τους Κούρδους της χώρας αυτής, τα σχέδια και την εμπλοκή κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αγγλία, το Ιράν, η Τουρκία, γειτονικούς πληθυσμούς, όπως οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας. Τώρα όμως η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους προβάλει στον ορίζοντα, ενδεχομένως προς όφελος της Τουρκίας και το στοιχείο των Τουρκομάνων.

Στο βαθμό που η πτώση του αεροσκάφους δεν θα προκαλέσει μεγάλη κρίση, η Άγκυρα μάλλον θα είναι ικανοποιημένη, διότι χωρίς μεγάλη ζημιά, θα έχει καταφέρει να θέσει στα σοβαρά θέμα Τουρκομάνων. Δηλαδή θα θεωρεί ότι μπορεί πλέον με αξιώσεις να πιάσει από ένα σημείο της την εξίσωση Συρία, αναβαθμίζοντας τη διαπραγματευτική της ισχύ στην περιοχή. Εκτός αν οι μεγάλοι της εξίσωσης, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ειδικά η Μόσχα, έχουν διαφορετική άποψη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
  24-Νοε-2015  
 http://www.capital.gr/epikairotita/3083225/ti-simainei-i-katarripsi-tou-rosikou-aeroskafous






Ο κίνδυνος εξόντωσης ενός ολόκληρου τουρκικού Τάγματος οδήγησε στην κατάρριψη του Su-24M 
- Κτυπήθηκε η τουρκική πόλη Kizilagat 
- Οι ισλαμιστές σκότωσαν τον ένα Ρώσο πιλότο (vid)
3 ΡΩΣΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΒOΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΎ Α/T TOW!

Σφοδρές προσβολές από ρωσικές δυνάμεις από αέρος και εδάφους δέχθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας το τουρκικό Τάγμα που μπήκε στις περιοχές των Τουρκμένων για να τους βοηθήσει να αποτρέψουν την εκκαθάριση των τουρκμενικών χωριών από τους τρομοκράτες της αλ Νούσρα και φαίνεται ότι εκεί βρίσκεται ο λόγος της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού που προσέβαλε τουρκικές θέσεις.

Eντωμεταξύ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ακυρώνει την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία ενώ ο ένας πιλότος του Su-24 είναι νεκρός με πληροφορίες να φέρουν τους ισλαμιστές να τον έχουν πυροβολήσει ενώ ο δεύτερος είναι στα χέρια των τουρκμένων.To Kρεμλίνο τονίζει με νόημα πως η πτώση του Su-24 είναι "ένα πολύ σοβαρό περιστατικό"!

Αλλά οι Τούρκοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι μέχρι πριν λίγη ώρα  με ελικόπτερα, πυροβολικό και άρματα μάχης Τ-90 κτυπούσαν στόχους στην τουρκική πόλη Kizilagat κοντά στα σύνορα με Συρία, καταφύγιο Τουρκμένων ισλαμιστών.Οι τουρκικές απώλειες πρέπει να είναι μεγάλες και έτσι εξηγείται η απόφαση κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού. Σε βίντεο που έδωσαν οι ισλαμιστές διακρίνεται ο ένας από τους δύο Ρώσους πιλότους να έχει κακακοποιηθεί και εν τέλει να έχει εκτελεστεί από τους Τουρκομάνους ισλαμιστές.

Στην περιοχή πάντως, οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης (πληροροφίες αναφέρουν συνολικά 200 άρματα μάχης Τ-90 και Τ-72 του συριακού Στρατού

Και ένα άλλο κτύπημα όμως, δέχθηκαν οι Ρώσοι σήμερα το πρωί καθώς τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις επιχειρήσεις κι ενώ βρίσκονταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο καθ'οδόν προς το τόπο του ρεπορτάζ στο μέτωπο, δέχθηκαν αντιαρματικό πύραυλο αμερικανικής κατασκευής TOW στην περιοχή Salma!
Ευτυχώς ο χειριστής του TOW (τον έχουν δώσει οι ΗΠΑ στους "μετριοπαθείς" αντάρτες) αστόχησε για λιγο και δεν ήταν απ'ευθείας το πλήγμα. Χτύπησε ξυστά το αυτοκίνητο και εξερράγη ένα μέτρο από αυτό με αποτέλεσμα μόνο τον τραυματισμό των τριών Ρώσων.

Ταυτόχρονα ο Β.Πούτιν συγκαλεί σε έκτακτη σύσκεψη το ρωσικό Συμβουλίο Ασφαλείας για να εκτιμηθεί η κατάσταση .

Σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί ο τουρκικός Σρατός, η τουρκική Αεροπορία και η τουρκική αεράμυνα. Οι συστοιχίες των PATRIOT υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ είναι σε ύψιστη επιφυλακή , όπως και το νατοϊκό αρχηγείο στην Νάπολη.

"Συναντήθηκα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών" είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στολντεμπεργκ και τόνισε πως "Παραμένουμε στενά δεσμευμένοι στην ασφάλεια της Τουρκίας απαράδεκτη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Οι ρωσικές πράξεις δεν συνάδουν με την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.Καλούμε τη Ρωσία να απέχει και να σεβαστεί τον χώρο του ΝΑΤΟ και να απέχει από οποιαδήποτε άλλη πράξη στην περιοχή! Θα ενημερωθεί επίσης το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ".

Είναι μάλλον σαφές ότι η κατάρριψη ήταν καθαρά προσπάθεια διάσωσης του τουρκικού Τάγματος που βαλλόταν πανταχόθεν με βαριές απώλειες...
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι δύο τουρκικά F-16S  κατέρριψαν το ρωσικό Su-24  το οποίο είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο τους 10 φορές σε 5 λεπτά!

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως το  Su-24 πετούσε σε ύψος 6,000  μέτρων  και χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά.

Υπενθυμίζουμε πως τέσσερις ημέρες πριν η Τουρκία είχε απειλήσει τη Ρωσία με "σοβαρές συνέπειες" αν δεν σταματήσει τον βομβαρδισμό των τουρκμενικών χωριών στα οποία έχουν βρει καταφύγειο ισλαμιστές.
(...)

Του Βασίλη Καπούλα και του Γιάννη Πετρίδη
24-11-2015
http://www.pronews.gr/portal/20151124/defencenet/%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1




Κωνσταντίνος Φίλης: 

Πιθανή τουρκική προσπάθεια «τορπιλισμού» της προσέγγισης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για τη Συρία


Για μια ενέργεια η οποία πιθανώς να υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να «τορπιλίσει» τη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας όσον αφορά στην «επόμενη ημέρα» στη Συρία κάνει λόγο ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, στον απόηχο του θερμού επεισοδίου στα σύνορα Τουρκίας Συρίας, με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24.

Όπως εκτιμά ο κ. Φίλης, από πλευράς Τουρκίας πιθανώς να αποστέλλεται έμμεσα μήνυμα, τόσο προς τη Ρωσία, όσο και προς τους τους δυτικούς συμμάχους της, ότι δεν αποδέχεται αυτό που συζητείται από ορισμένους στη Δύση όσον αφορά σε έναν μεταβατικό ρόλο για τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ή κάποιον προερχόμενο από το καθεστώς του για την επίλυση της κρίσης. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, υπογραμμίζει ότι η εν λόγω ενέργεια πιθανώς να αποτελεί τουρκική απόπειρα «τορπιλισμού» των διαδικασιών προσέγγισης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για τη Συρία, με επιδίωξη να ξαναβρεθούν σε «αντίπαλα στρατόπεδα». Επίσης, εκτιμά πως ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα της Τουρκίας για νομιμοποίηση της θέσης της για επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή, κάτι που θα είναι υποστηρικτικό προς την πάγια θέση της για ουδέτερη ζώνη στα κοινά σύνορα Συρίας - Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την  κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στη Συρία «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.
Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», είπε. «Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερης σημασίας είναι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Τουρκία, για συζητήσεις σχετικά με το συριακό ζήτημα – η οποία, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, έχει ακυρωθεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Φίλης κάνει λόγο για ένα «σαφές μήνυμα ενόχλησης» από πλευράς της Ρωσίας. «Θα δούμε πώς θα κλιμακωθεί (η αντίδραση) από τη Ρωσία» σημειώνει, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι πρέπει να βγουν και τα σχετικά πορίσματα, που προφανώς θα είναι διαφορετικά.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φίλης, αν και εκτιμά ότι η μέχρι τώρα αντίδραση της Ρωσίας είναι ότι μάλλον ήπια – καθώς αναμένονται όλα τα στοιχεία - τονίζει ότι ο κίνδυνος είναι σαφώς μεγάλος. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη νεκρού Ρώσου πιλότουαλλάζει τα δεδομένα, υπό την έννοια ότι αναπόφευκτα επιδεινώνει πάρα πολύ τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Από εκεί και πέρα, όλο αυτό δείχνει την συνθετότητα της κατάστασης στη Συρία και το πόσο δύσκολο είναι να μπορέσουν να συγκλίνουν τα συμφέροντα των εντός και εκτός περιοχής παικτών».
«Προφανώς αυτή η ενέργεια ρίχνει λάδι στη φωτιά και πρέπει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση από πλευράς Ρωσίας, πώς θα αντιδράσει απέναντι στην Τουρκία και πώς θα επανατοποθετηθεί μετά από αυτό όσον αφορά στην εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο, αν το κάνει» προσθέτει.

Ο κ. Φίλης τονίζει ότι αναμένεται επίσης την αντίδραση των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση- εάν θα είναι ενιαία ή όχι – ενώ επισημαίνει πως από το περιστατικό αυτό φαίνεται πόσο δύσκολη είναι γενικότερα η κατάσταση με τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή. «Είναι πολλά πλέον τα αεροπλάνα, ειδικά και με την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκωλ”. Δεν αποκλείεται η κατάρριψη αυτή να είναι η αρχή γενικότερα. Είναι πολλά τα αεροπλάνα, που επιχειρούν, σε πολύ συγκεκριμένο χώρο».

 Konstantinos Mavraganis 
24-11-2015
http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/24/filhs-russia-turkey_n_8636370.html?utm_hp_ref=greece





Erdogan: Η Τουρκία έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της     

"Το καθεστώς Assad και οι χώρες που το στηρίζουν έχουν ξεκινήσει νέες επιθέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της Βιέννης" τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan απαντώντας έμμεσα στη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin για "πισώπλατη μαχαιριά από αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

Ο Erdogan είπε πως "χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπόθεση της Συρίας, δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε η παράνομη μετανάστευση, ούτε η τρομοκρατία" και αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς διαφόρων θέσεων από ρωσικά μαχητικά στη Συρία εδώ και μέρες υπογράμμισε τα περί χωρών που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Assad.

"Καταδικάζουμε τις σφοδρές επιθέσεις που επικεντρώνονται στη περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι", είπε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε: "Εκεί έχουμε συγγενείς και ομοεθνείς".

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε πως έγινε "στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων" και πρόσθεσε: "Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για το ότι και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε. Όλοι όμως πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της".

Ο Erdogan υποστήριξε ότι στις περιοχές τις οποίες βομβαρδίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία υπάρχουν μόνο Τουρκομάνοι λέγοντας "στην περιοχή που βρίσκονται οι Τουρκομάνοι δεν υπάρχει "Ισλαμικό Κράτος". Λένε ότι χτυπούν το "ισλαμικό Κράτος", αλλά βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους".

Σχετικά με το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας, ρωτήθηκε σήμερα ο νέος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Άλμπαϊρακ είπε "έχουμε με τη Ρωσία φιλικές, εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις που στηρίζονται σε μακρινό παρελθόν. Έχουμε σχέσεις σε πολλούς τομείς πέραν της ενέργειας. Ως προς τις σχέσεις μας στον τομέα της ενέργειας, δεν είμαι απαισιόδοξος".


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
24-11-2015
http://www.capital.gr/story/3083344/erdogan-i-tourkia-exei-dikaioma-na-prostateuei-ta-sunora-tis



                 Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α