Οι πέντε νέες ιδέες- επανάσταση στην Υγεία


      
Μετά από τέσσερις μήνες ανάπτυξης του επιχειρηματικού τους πλάνου και διαρκούς καθοδήγησης στις κεντρικές εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας Bayer στο Βερολίνο, πέντε καινοτόμες επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για την ιδέα τους υπόσχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο της Υγείας, αλλά κυρίως την ζωή των ασθενών. 

Πρόκειται για το πρόγραμμα   Grants4Apps της Bayer για εξαιρετικά καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τομέα του λογισμικού, του hardware και των τεχνολογιών της ψηφιακής Υγείας. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στα κεντρικά γραφεία στο Βερολίνο, ολοκληρώθηκε η δεύτερη χρονιά του προγράμματος και οι πέντε start ups είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρότασή τους στο κοινό και –το σημαντικότερο-, έχοντας πλέον ωριμάσει το πλάνο τους και έτοιμες να βγουν στην αγορά, συναντήθηκαν με υποψήφιους επενδυτές.

Οι ιδέες, που υπόσχονται να φέρουν κάτι νέο στην καθημερινότητα των ασθενών, έρχονται κυριολεκτικά από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη: η Viomedo από τη Γερμανία έχει δημιουργήσει μια ειδική πλατφόρμα όπου ασθενείς μπορούν να ενημερωθούν για προγράμματα κλινικών ερευνών και να συμμετάσχουν σε αυτά. Η Sendinaden από τη Σαγκάη έχει αναπτύξει μια μάσκα για το πρόσωπο, προσαρμοσμένη στο σχήμα του προσώπου κάθε πελάτη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές ή άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, παρέχοντας ψηφιακά δεδομένα για την ποιότητα της αναπνοής. Από το Καναδά μέχρι το Βερολίνο ταξίδεψε η ομάδα της Vitameter, η οποία ανέπτυξε μια ειδική συσκευή που μετρά τα επίπεδα βιταμινών στο σώμα μας και καταγράφει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά. Η εταιρεία Serona από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ δημιούργησε μια βάση δεδομένων που μετρά τα επίπεδα των ορμονών και αφορά κυρίως γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Η τελευταία επιχειρηματική ιδέα ήρθε από το Ταλίν της Εσθονίας και αφορά τη MediKeep, μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά μέσω της οποίας οι πελάτες θυμούνται να λάβουν τη θεραπεία τους, ελέγχουν τα αποθέματα φαρμάκων που έχουν, ακόμη και την ημερομηνία λήξης τους.

Η Bayer επενδύει 50 χιλιάδες ευρώ σε κάθε επιλεγμένη επιχείρηση με προοπτική  για ποσοστό  < 10 % μετοχικό κεφάλαιο  σε περίπτωση εξόδου.  Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν χώρο γραφείων για 100 ημέρες στα κεντρικά της  Bayer Pharma στο Βερολίνο. Δεν είναι όμως μόνο η καθοδήγηση που ωθεί τις καινοτόμες ιδέες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Το Grants4Apps είναι το μοναδικό πρόγραμμα για καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα του digital health, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι η καθοδήγηση. Κάθε επιχείρηση start up λαμβάνει καθοδήγηση και coaching από ένα ανώτερο στέλεχος της Bayer και από ένα έμπειρο επιχειρηματία. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός από συμβουλές, αποκτούν και  άμεση πρόσβαση σε κορυφαία στελέχη. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε workshops πάνω σε ειδικά θέματα, όπως ο οικονομικός σχεδιασμός και η ανταπόκριση σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Φέτος ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε 48 χώρες και μάλιστα δόθηκε η ευκαιρία 

και σε εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας να υποβάλλουν τις ιδέες τους. Η επαφή με καινοτόμες ιδέες από το χώρο της Υγείας είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Bayer, όπως δήλωσε στο Capital.gr ο Sebastian Guth, ένας από τους καθοδηγητές των start ups, όμως το σημαντικότερο για την εταιρεία είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας καινοτομίας και επιπλέον να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός ο τομέας της έρευνας. Επιπλέον, το να αλλάξει κάτι στην ζωή των ασθενών είναι πολύ σημαντικό. Η Bayer σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα καινοτομίας, ευελπιστώντας το Βερολίνο να γίνει σύντομα ένα hub νέων ιδεών στον τομέα της Υγείας.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
30-Νοε-2015 
http://www.capital.gr/epikairotita/3084613/oi-pente-nees-idees-epanastasi-stin-ugeia