Η αποστολή της Merkel στο προσφυγικό
Πρώτον, τα καλά νέα. Η Ελλάδα έχει μετεγκαταστήσει 30 αιτούντες ασύλου στο Λουξεμβούργο. Τριάντα –και σε μία από τις πιο πλούσιες χώρες της ΕΕ. Αυτή ήταν και η πρώτη μεταφορά από την Ελλάδα, ύστερα από τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να διανέμονται εντός της ΕΕ μακριά από τις χώρες που συγκλονίζονται από την κρίση.
"Τριάντα σε σχέση με τους χιλιάδες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Συρία και το Ιράκ, είναι σταγόνα στον ωκεανό", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. "Ελπίζουμε ότι αυτή η μεταφορά να γίνει ρεύμα, και στη συνέχεια ποταμός ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης, διότι αυτές είναι οι αρχές στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση", συνέχισε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, μιλώντας στην Αθήνα πρόσθεσε ότι μόνο οκτώ από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ συμμετείχαν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα προσπαθεί να εισάγει ριζικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσει την δική της βαθιά οικονομική κρίση. Καθώς η κυβέρνηση στην Αθήνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο τα οικονομικά της προβλήματα όσο και τη ροή των προσφύγων, τα περισσότερα κράτη-μέλη αρνούνται ακόμη να δεχθούν ή να κατανοήσουν πώς η προσφυγική κρίση θα αποτελέσει το make or break της Ευρώπης.
Τώρα, τα άσχημα νέα. Εάν η Angela Merkel, η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεν μπορέσει να πείσει άλλες χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους, η πολιτική της ΕΕ προς τους πρόσφυγες θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ένωση. Η άμεση ζημιά είναι προφανής. Τα περισσότερα από τα 28 κράτη-μέλη έχουν στρέψει την πλάτη τους στην αλληλεγγύη, στις αξίες και στις αρχές –τα τρία στοιχεία που υποτίθεται ότι δίνουν στην ΕΕ κάποιον βαθμό συνοχής.
Η Merkel και οι ηγέτες της Σουηδίας, της Ελλάδας και της Αυστρίας, βλέπουν τώρα ότι η αλληλεγγύη είναι μια λέξη κενού περιεχομένου. Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν είναι προετοιμασμένες να υποστηρίξουν η μία την άλλη στην παροχή ασφάλειας και καταφυγίου στους (κατ’ εκτίμηση) 1 εκατ. ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, καθώς προσπαθούν να φύγουν από τους πολέμους στη Συρία και στο Ιράκ.
Το πώς η Ευρώπη μπορεί να παράσχει στέγη για έναν τέτοιο αριθμό, αψηφά τις εξηγήσεις για τους ανθρώπους στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Αυτές οι τρεις χώρες μαζί έχουν αναλάβει περίπου 4 εκατ. Σύριους πρόσφυγες. Στο Λίβανο, οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες, είναι τώρα τόσο τραγικές που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει ότι κορίτσια ακόμη και 12 ετών, παντρεύονται διότι οι γονείς τους δεν μπορούν να τα φροντίσουν οικονομικά. Υπάρχουν επίσης εκατομμύρια προσφυγόπουλα που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κανενός είδους εκπαίδευση.
Η Merkel και οι τοπικές αρχές ανά την Γερμανία, αξίζουν τον έπαινο και την στήριξη για το ότι πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο το συντομότερο δυνατό. Αυτό δεν αφορά μόνο την ενσωμάτωσή τους. Είναι επίσης και για να τους δοθεί σταθερότητα.
Οι αξίες επίσης, έχουν καταργηθεί. Τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν επεκτείνουν την προστασία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους πρόσφυγες –μια υπόσχεση, παρεμπιπτόντως, για την οποία έχουν δεσμευτεί από το 1951. Σε ό,τι αφορά τις αρχές, όπως της προστασίας της ζώνης του Σένγκεν για ανοιχτά σύνορα στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, αυτές έχουν επίσης παραβιαστεί καθώς χώρες, ιδιαίτερα η Ουγγαρία, έχουν χτίσει φράχτες για να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκτός.
Η διάβρωση της αλληλεγγύης, των αξιών και των αρχών είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης και ταυτότητας της ΕΕ. Εάν η ΕΕ ως ένωση είχε μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, θα μπορούσε σίγουρα να ξεπεράσει την απροθυμία να αποδεχθεί πρόσφυγες. Εάν η ΕΕ είχε μια κοινή κουλτούρα ταυτότητας βασισμένη στην ανοχή και στην διαφάνεια, οι περισσότερες χώρες δεν θα αισθανόταν ότι απειλούνταν από πρόσφυγες, όπως το αισθάνονται πολλές.
Η εμπιστοσύνη και μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας είναι οι δύο ιδιότητες που παρουσιάζει τώρα η Merkel. Για την ώρα, η πλειοψηφία των Γερμανών την υποστηρίζουν παρά τους διαπληκτισμούς από την ίδια την συντηρητική της παράταξη, και κυρίως, από το βαυαρικό κόμμα Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU).
Ο Horst Seehofer, ο ηγέτης του κόμματος, έχει ασκήσει δημοσίως κριτική στην πολιτική ανοιχτών συνόρων της Merkel προς τους πρόσφυγες, απειλώντας ακόμη και την σταθερότητα του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας. Ωστόσο ο Seehofer και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Merkel, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική της Merkel. Ούτε υπάρχει πισωγύρισμα στην προσφυγική πολιτική.
Ακόμη πιο σημαντικό, γνωρίζουν πως η Merkel έχει κρατήσει την ΕΕ ενωμένη και στην κρίση του ευρώ και στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και την εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή του Ντομπάς στην Ανατολική Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής, η Merkel έχει προσπαθήσει να διατηρήσει την ΕΕ ενωμένη και σε σχέση με την προσφυγική κρίση. Αλλά οι αδυναμίες της Ευρώπης είναι τώρα εκτεθειμένες. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ βρισκόταν σε άρνηση για το τι σημαίνει πραγματικά η προσφυγική κρίση. Είναι μια αναπόφευκτη πτυχή της παγκοσμιοποίησης και της τεράστιας δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που οι φράχτες και τα τείχη σημαίνουν λίγα για τους πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο πίσω από αυτά τα εμπόδια.
Της Judy Dempsey
6-11-2015
http://www.capital.gr/story/3078478
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
Οι Γερμανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην καγκελάριο Merkel
Οι Γερμανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ φαίνεται να κερδίζει σε δημοτικότητα.
Πριν από έξι μήνες, τα τρία τέταρτα των Γερμανών συμφωνούσαν με το έργο της Μέρκελ, ενώ τώρα μόλις το 49% έχει την ίδια άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ARD- Deutschlandtrend. Η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου έχει μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο και συνολικά κατά 26 τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζει η δημοσκόπηση.
Αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθεί ο Ζέεχοφερ, ο οποίος είδε τη δημοφιλία του να αυξάνεται κατά 6 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα και να φτάνει το 45%.
Παράλληλα, μείωση εξακολουθεί να παρουσιάζει το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Συγκεκριμένα η Χριστιανική Ένωση έχασε 3 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο και πλέον το ποσοστό της είναι μόλις 37%. Τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με τη Deutschlandtrend, το CDU/CSU έχει χάσει συνολικά 5 μονάδες.
Πάντως οι Γερμανοί εμφανίζονται εξίσου απογοητευμένοι από τη στάση που κρατά τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ζέεχοφερ αναφορικά με την προσφυγική κρίση. Το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο από την πολιτική της Μέρκελ και ίδιο ποσοστό είχε την ανάλογη άποψη για την πολιτική του Ζέεχοφερ.Το 60% δήλωσε λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ για τον πρόεδρο του CSU το ποσοστό ήταν 56%.
Εξάλλου έχει μειωθεί συνολικά η ικανοποίηση των Γερμανών με το έργο της κυβέρνησής τους: Πλέον μόνο το 42% εκτιμά ότι είναι θετικό. Ποσοστό που παρουσιάζει μείωση 6 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ είναι και το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο.Αντίθετα, το 57% είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τη γερμανική κυβέρνηση, αύξηση 6% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.capital.gr/epikairotita/3078477/oi-germanoi-xanoun-tin-empistosuni-tous-stin-kagkelario-merkel
6-11-2015