Διάστημα 2016: Τι είδαμε το 2015, τι περιμένουμε κατά το έτος που μας έρχεται
Το 2015 ήταν σίγουρα μια ιδιαίτερα «πλούσια» χρονιά όσον αφορά στην εξερεύνηση του Διαστήματος, με σειρά επιτευγμάτων τα οποία θα μείνουν στην ιστορία: Από τον εντοπισμό στοιχείων που υποδεικνύουν ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Άρη μέχρι την ανακάλυψη «Γης 2.0» και από τις κοντινές εικόνες του Πλούτωνα (New Horizons) μέχρι την είσοδο σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα (διαστημόπλοιο Dawn) και το κοντινό πέρασμα από τον Εγκέλαδο (Cassini), επρόκειτο σίγουρα για μια ενδιαφέρουσα, από διαστημικής άποψης, χρονιά. Επίσης, δεν θα έπρεπε να παραλειφθούν η συνέχιση της φιλόδοξης αποστολής Rosetta της ESA, το κατόρθωμα της ιαπωνικής JAXA, η οποία κατάφερε να θέσει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη το διαστημόπλοιο Akatsuki, αλλά και της Blue Origins και της SpaceX, οι οποίες κατάφεραν να προσγειώσουν πυραύλους μετά από πτήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για οικονομικές διαστημικές αποστολές.
Όσον αφορά τώρα στο τι περιμένουμε μέσα στο 2016, ιδιαίτερης σημασίας είναι η αποστολή του διαστημοπλοίου Juno της NASA, το οποίο αναμένεται να φτάσει στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Πρόκειται για μια από τις πλέον φιλόδοξες αποστολές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, καθώς αναμένεται να δώσει απαντήσεις όσον αφορά στον σχηματισμό του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, καθώς και να ρίξει φως στην εσωτερική δομή του. Τα δεδομένα από το Juno θεωρείται ότι θα αποδώσουν εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αρχή του Ηλιακού Συστήματος, ενώ θα αυξήσουν σημαντικά τις γνώσεις του επιστημονικού κόσμου σχετικά με τους πλανήτες- γίγαντες αερίων. Αν και διαστημόπλοια έχουν επισκεφτεί τον Δία και στο παρελθόν, ο διαστημικός χώρος γύρω του είναι γεμάτος μυστήρια, οπότε και η NASA, αλλά και το σύνολο της αστροναυτικής/ επιστημονικής κοινότητας περιμένει εναγωνίως τον Ιούλιο.
Επίσης, για τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση της πρώτης αποστολής του προγράμματος ExoMars (ExoMars Trace Gas Orbiter/ Schhiaparelli), που αναμένεται να φτάσει στον «Κόκκινο Πλανήτη» μετά από επτά μήνες, και αποτελεί συνεργασία μεταξύ της NASA, της ESA και της Roscosmos.
Παράλληλα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη NASA είναι η αποστολή δύο μικρών δορυφόρων Nodes, που εκτοξεύτηκαν στις 6 Δεκεμβρίου και αναμένεται να μπουν σε χαμηλή τροχιά στις αρχές του 2016. Γενικότερα, η κατηγορία των CubeSats θεωρείται ως ένα από τα «κλειδιά» της διαστημικής δραστηριότητας στο κοντινό μέλλον, καθώς συνδυάζουν τον οικονομικό χαρακτήρα (μικρό μέγεθος που επιτρέπει ταυτόχρονη εκτόξευση πολλών) με τις υψηλές δυνατότητες. Παράλληλα, αναμένεται σημαντική πρόοδος στην «πορεία για τον Άρη», καθώς η NASA έχει θέσει ως μακροπρόθεσμη προτεραιότητα την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, αλλά και στο «μέτωπο»της εξερεύνησης της Ευρώπης, η οποία αποτελεί πλέον προορισμό που προβλέπεται και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/12/31/diasthma-2016_n_8888508.html?utm_hp_ref=greece
31/12/2015
http://www.huffingtonpost.gr/2015/12/31/diasthma-2016_n_8888508.html?utm_hp_ref=greece
31/12/2015