Το 2018 η λειτουργία του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας




ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Το 2018 η λειτουργία του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας 

Toν Οκτώβριο του 2016 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας ( IGB ), για τον οποίο υπογράφηκε χθες στη Σόφια η Τελική Επενδυτική Συμφωνία. Στόχος είναι να λειτουργήσει στα τέλη του δεύτερου εξαμήνου του 2018, δίνοντας στη Βουλγαρία τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε αέριο από τρίτες πηγές.

Ο μήκους 180 χλμ αγωγός, εκ των οποίων τα 30 χλμ θα περνούν από ελληνικό έδαφος, αποτελεί σχέδιο της κοινής εταιρείας 50-50, με μετόχους την «Poseidon», στην οποία κατέχουν ίσα μερίδια από 50% η κάθε μία η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison και τη BEH, την κρατική εταιρεία ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Βουλγαρίας. Ο αγωγός θα μεταφέρει περί τα 3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως.

«Ο δρόμος των διαπραγμαεύσεων μεταξύ των εταιρειών ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Συμφώνου Ανάπτυξης Εργου (PDA). Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και σε αυτό συνεισφέρουν τα δύο μεγάλα έργα, ο Transadriatic Pipeline (TAP) και ο ΙGB, αλλά και το νέο τέρμιναλ υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα αποτελέσει νέα ενεργειακή πύλη με νέες ποσότητες αερίου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παρέστη χθες στην τελετή της υπογραφής. «Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ΙGB», πρόσθεσε.

Tα δύο τεστ αγοράς που έχουν γίνει για τον IGB έδειξαν πολύ περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον για το αέριο που θα μεταφέρει και αυτό ήταν μία από τις αιτίες που καθυστέρησε το έργο. Τελευταία όμως το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Cheniere (η οποία συμμετέχει και στο πρότζκετ του τερματικού της Αλεξανδρούπολης) σε συνδυασμό με την έντονη διπλωματική κινητικότητα των ΗΠΑ φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Στελέχη της Cheniere έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα έχουν επαφές με υψηλόβαθμος αξιωματούχους του υπουργείου, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο market test για τον αγωγό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cheniere και η γαλλική Engie -όπως έχει μετονομαστεί από τον Απρίλιο η GDF Suez- έχουν βολιδοσκοπήσει τη Βουλγαρία, εκφράζοντας το ενδιαφέρον να εξάγουν αέριο στη γειτονική χώρα.

Το κόστος του IGB υπολογίζεται περί τα 220 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.

Της Μανταλένας Πίου
11-12-2015
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113868224