60 χρόνια διαστημικών σκουπιδιών σε 60 δευτερόλεπτα.

Δεδομένου ότι όλα αυτά τα θραύσματα κινούνται με ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ο κίνδυνος για τις διαστημικές αποστολές γίνεται όλο και μεγαλύτερος.Η κατάσταση είναι πλέον ανησυχητική, δεδομένου ότι τεχνολογία καθαρισμού της διαστημικής χωματερής ακόμα δεν υπάρχει.



'Ολη η ακαταστασία του Διαστήματος σε ένα βίντεο
Περί τα 20.000 αντικείμενα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
 Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο


Λονδίνο 
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να παρατάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν -και αυτό ισχύει ακόμα και στο Διάστημα.

Η ακαταστασία που επικρατεί εκεί έξω γίνεται εμφανής σε αυτό το animation, το οποίο συνοψίζει έξι δεκαετίες συσσώρευσης διαστημικών σκουπιδιών σε ένα λεπτό.

Το βίντεο δημιουργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας από τον Στούαρτ Γκρέι, λέκτορα του University College London, ο οποίος άντλησε δεδομένα από την υπηρεσία Space-track.org, η οποία χαρτογραφεί τα διαστημικά σκουπίδια διαμέτρου άνω των 10 εκατοστών.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του «Science», το πρώτο σκουπίδι στην ιστορία των διαστημικών επιχειρήσεων ήταν ένα κομμάτι του πυραύλου με τον οποίο εκτοξεύτηκε το 1957 ο σοβιετικός Sputnik, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος.

Η διαστημική χωματερή μεγαλώνει

Μέχρι την εκτόξευση του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν το 1961, τα αδέσποτα αντικείμενα σε γήινη τροχιά είχαν αυξηθεί στα 200.

Περίπου 9.000 διαστημικά σκουπίδια γυρόφερναν τη Γη μέχρι το 2007, όταν η Κίνα προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που καταστρέφει δορυφόρους, χτυπώντας έναν δικό της ανενεργό δορυφόρο που έσπασε σε 2.000 κομμάτια.

Ακόμα 2.000 νέα αντικείμενα δημιουργήθηκαν το 2009 στην πρωτοφανή σύγκρουση ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της Iridium με ανενεργό ρωσικό δορυφόρο.

Δεδομένου ότι όλα αυτά τα θραύσματα κινούνται με ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ο κίνδυνος για τις διαστημικές αποστολές γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Η κατάσταση είναι πλέον ανησυχητική, δεδομένου ότι τεχνολογία καθαρισμού της διαστημικής χωματερής ακόμα δεν υπάρχει.

Βαγγέλης Πρατικάκης   
 23/12/2015
http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=764370