Η Γαλλία πέφτει, παρασύροντας την Ευρώπη.



«Πώς φτάσαμε ως εδώ;», αναρωτιόταν η φιλοκυβερνητική Le Monde, μετά την νίκη της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, την Κυριακή: σχεδόν 28% για την Λε Πεν, με την δεξιά του Σαρκοζί στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές του Ολάντ να ακολουθούν, σχεδόν με 5 μονάδες διαφορά. Αν νικήσει και στον δεύτερο γύρο των εκλογών σε λίγες μέρες, συνέχιζε το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο, η ακροδεξιά θα βρεθεί να διοικεί μια ή και  περισσότερες περιφέρειες, «για πρώτη φορά στην Ευρώπη».

Κανείς δεν θα έπρεπε να είχε πέσει από τα σύννεφα την Κυριακή το βράδυ, ούτε η καλή εφημερίδα: το Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν είχε πάρει την πρώτη θέση και στις ευρωεκλογές του 2014 με ένα ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό, ενώ προηγείτο σταθερά στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, πριν τα τελευταία δραματικά γεγονότα: η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και η προσφυγική κρίση έριξαν σίγουρα νερό στο μύλο της κυρίας Λε Πεν, αλλά τα αίτια του κακού είναι βαθύτερα.

Πρόκειται για την αποτυχία των κομμάτων που κυβερνούν επί δεκαετίες τη χώρα και ειδικότερα της σοσιαλιστικής αριστεράς, που ήρθε στην εξουσία πριν τρεισήμισι χρόνια. Οι 740.00 παραπάνω άνεργοι σε σύγκριση με  το 2012 αρκούν να δείξουν τον κοινωνικό απολογισμό της διακυβέρνησης Ολάντ, χώρια οι φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις αντιπαράθεσης και ανατροπής της ολέθριας πολιτικής λιτότητας, που έχουν επιβάλλει η Μέρκελ και το Βερολίνο. 


Μια ματιά στον εκλογικό-κοινωνικό χάρτη του Εθνικού Μετώπου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Le Monde Diplomatique, δείχνει ακριβώς τα βαθύτερα αίτια της ακροδεξιάς παλίρροιας. Τα εκλογικά ποσοστά της Μαρίν Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές του 2012 ξεκινούν από μπλε (12-15%) και κοκκινίζουν όταν φτάνουν ή και ξεπερνούν το 20%. Στην αριστερή, κάθετη στήλη ανεβαίνει το εισόδημα ( από 18.000 έως 28.000), ενώ στην οριζόντια μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες, όσο πηγαίνουμε προς τα δεξιά του πίνακα. Ακριβώς τα μεγαλύτερα, κόκκινα ποσοστά της ακροδεξιάς υποψήφιας σημειώνονται στις πόλεις με τα χαμηλότερα εισοδήματα και τις μεγαλύτερες ανισότητες.
Η ακροδεξιά είναι της μόδας, όπως έδειξαν και οι εκλογές της Κυριακής. Αξιοποιώντας δημαγωγικά την κρίση της οικονομίας και της ευρωζώνης (από την οποία το Εθνικό Μέτωπο ζητάει την αποχώρηση της Γαλλίας), καθώς και τα πληγωμένα εθνικά αισθήματα των Γάλλων μετά την άτακτη υποχώρηση απέναντι στη Γερμανία, το Εθνικό Μετώπο ξεπερνάει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στους νέους ψηφοφόρους. Μόνο οι πάνω από τα 60, της γενιάς του Μάη του '68, αντιστέκονται ακόμη, αλλά δεν διαθέτουν και απεριόριστο χρόνο…

Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά γαλλικό. Στη διεθνή συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώθηκε  η πανευρωπαϊκή άνοδος της ακροδεξιάς, με την μία ή την άλλη μορφή. Η λιτότητα και οι εθνικοί εγωισμοί, η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως εκφράστηκε ιδιαίτερα στη περίπτωση της Ελλάδας, έχουν φέρει την Ευρώπη στο χείλος της καταστροφής. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», δήλωνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι αμέσως μετά  το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.  «Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να κοιτάξουν την πραγματικότητα κατάματα: μόνο με τακτική, πεθαίνεις. Χωρίς ένα στρατηγικό σχέδιο, ιδίως για την οικονομία και την ανάπτυξη, οι λαϊκιστές, αργά ή γρήγορα, θα κερδίσουν και κάποιες εθνικές βουλευτικές εκλογές».

«Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει κατεύθυνση αμέσως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινδυνεύουν να γίνουν (με περισσότερη η λιγότερη επίγνωση), οι καλύτεροι σύμμαχοι της Μαρίν Λεπέν και όσων προσπαθούν να την μιμηθούν», κατέληγε. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει, όχι πολλές, αλλά ούτε μια Μαρίν Λε Πεν, ιδίως αν έρθει στην εξουσία. Αν οι ισχυροί της Ευρώπης, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, δεν πάρουν το μήνυμα, το επόμενο πρωτοσέλιδο της Le Monde θα έχει τον ίδιο τίτλο: «Πώς φτάσαμε ως εδώ;». Αλλά την προσεχή φορά δεν θα αφορά τη Γαλλία, αλλά την Ευρώπη ολόκληρη.

9-12-2015
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-gallia-peftei-parasyrontas-tin-eyropi-toy-s-koylogloy





Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της

Η εκλογική πρωτιά της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, την περασμένη Κυριακή, ενισχύει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της.
Ένας πολιτικός άνεμος δεξιού ευρωσκεπτικισμού και ακροδεξιού αντιευρωπαϊσμού σαρώνει την Ε.Ε. των 28 χωρίς να υπάρχει αποτελεσματική θεσμική και πολιτική αντίδραση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο θριάμβευσαν στις βουλευτικές εκλογές οι Συντηρητικοί, στη βάση του δεξιού ευρωσκεπτικισμού, ενώ το κίνημα υπέρ του Brexit έχει γίνει πλειοψηφικό. Στην Πολωνία θριάμβευσαν στις εκλογές οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές και ηττήθηκαν οι κεντροδεξιοί οι οποίοι ήταν στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Στην Αυστρία η άκρα Δεξιά καταγράφει ποσοστά της τάξης του 30% στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογέςΣτη Σουηδία οι ακροδεξιοί έχουν τη δημοσκοπική πρωτιάστη Δανία και στη Φινλανδία οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί αντιευρωπαϊστές προσδιορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στη Δανία οι πολίτες αποφάσισαν με δημοψήφισμα ότι δεν επιθυμούν την ενσωμάτωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στις δομές της Europol.
Το προσφυγικό - μεταναστευτικό και τα τρομοκρατικά χτυπήματα ενισχύουν μια πολιτική δυναμική που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί τάσσονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπέρ του περιορισμού της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αναζητούν εθνικές λύσεις στα προβλήματά τους.
Η εκλογική νίκη της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία δίνει δραματική διάσταση στην κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεσμευθεί η Γαλλία στις επιλογές της από την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, τότε θα διαλυθεί ο γαλλογερμανικός άξονας που αποτελεί, παραδοσιακά, τη βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η κ. Λεπέν επενδύει στην αναβίωση της αντιπαλότητας Γαλλίας - Γερμανίας, στην έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και στον οικονομικό προστατευτισμό για να στηριχθεί, υποτίθεται, το εισόδημα των εργαζομένων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο η πρόκληση των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των δεξιών αντιευρωπαϊστών, θα μπούμε στην τελική ευθεία της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιώργος Κύρτσος  
Ευρωβουλευτής, ΝΔ
9-12-2015
http://www.huffingtonpost.gr/giorgos-kirtsos/-_2916_b_8756446.html?utm_hp_ref=greece

Σκίτσο του Μ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ


Η Λεπέν κι εμείς


Το αποτέλεσμα είχε προαναγγελθεί, το σοκ ήταν αναμενόμενο- αλλά ήταν σοκ παρ' όλα αυτά. Στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, το Εθνικό Μέτωπο κατέλαβε την πρώτη θέση, ξεπερνώντας το 30% και σε μερικές περιοχές, όπως τοPas de Calais, το Var ή την Vaucluse, τα ποσοστά του άγγιξαν το 45%. Η χώρα των φώτων παραδόθηκε, λοιπόν, στους εχθρούς του δημοκρατικού φωτός;
Η πρώτη εξήγηση που έρχεται σε όλων το νου είναι πως η εκλογική έκρηξη της ακροδεξιάς πυροδοτήθηκε από τον φόβο. Πως ήταν μια αντίδραση δια της ψήφου στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της ζωής των νέων στο Παρίσι.Λογική εξήγηση. Αλλά όχι επαρκής.
Γιατί τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου ήταν σε σταθερή τροχιά ανόδου, τα τελευταία χρόνια, πολύ πριν η τρομοκρατία επιλέξει την Παρισινή Πλατεία της Δημοκρατίας ως στόχο της; Και γιατί το ίδιο το Παρίσι, που υπέστη το σοκ, έδωσε στο Εθνικό Μέτωπο το μικρότερο εκλογικό του ποσοστό- μόλις 18% στην περιοχή Ile de France- ενώ η υπόλοιπη Γαλλία, που είδε τον τρόμο στην τηλεόραση μόνον, του έδωσε τριαντάρια και σαραντάρια;
Η εξήγηση είναι, δυστυχώς, πιο σύνθετη και πολύ πιο δυσοίωνη. Εδώ και χρόνια, άλλωστε, η Μαρίν Λεπέν έχει αλλάξει τον λόγο του κόμματός της καιπρόσφατα διέγραψε από το κόμμα και τον εκφραστή του παλιού λόγου, τον ίδιο της τον πατέρα. Ο εχθρός πια δεν είναι ο μετανάστης. Είναι η Ευρώπη. Δεν είναι το ισλάμ, είναι οι Βρυξέλλες. Στις τάξεις του Εθνικού Μετώπου δεν συνωθούνται πια οι παλιοί μοναρχικοί, οι νοσταλγοί του Πετέν, οι εμμονικοί της γαλλικής Αλλεργίας που δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την ανεξαρτησία της, ή οι νεοναζί σκίνχεντς που δέρνουν μετανάστες στους δρόμους.
Όλοι αυτοί είναι ακόμη εκεί, αλλά δεν δίνουν πια τον τόνο. Τον τόνο τον δίνει η αφήγηση της Λεπέν- πως για όλα τα δεινά της Γαλλίας, την βιομηχανική παρακμή, την καθήλωση του επιπέδου ζωής, την κοινωνική ανασφάλεια, το θάμπωμα του παλαιού εθνικού μεγαλείου, για όλα ευθύνεται το ευρώ, η Ευρώπη, αυτή η νέα Σοβιετική Ένωση όπως την αποκαλεί. Και πως η λύση για όλα τα προβλήματα είναι η έξοδος από την Ευρώπη. Ένα δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ένωση είναι η πρώτη υπόσχεση της Λεπέν ως υποψηφίας Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό το απλό πρόγραμμα σερβιρισμένο με αντι-συστημική σως, για το «παλιό που πεθαίνει», τα συστημικά κόμματα που «θα σαρώσει η ιστορία», το «νέο» που γεννιέται και θα «επαναφέρει την Γαλλία στις ημέρες του μεγαλείου της», γίνονται το όχημα για να εκφραστεί όχι η πρόσκαιρη αντίδραση στην ισλαμική τρομοκρατία, αλλά η βαθιά δυσαρέσκεια, η malaise της Γαλλίας.
Και οι ίδιες επιθέσεις, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο; Ασφαλώς και έπαιξαν. Αλλά περισσότερο ως απενοχοποίηση των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, που είχαν ακόμη αναστολές...
Η άνοδος της Λεπέν τρομάζει, λοιπόν, επειδή το κόμμα της, όσο κι αν άλλαξε λόγο και βιτρίνα, δεν έχει αποβάλει τα ακροδεξιά, ρατσιστικά στοιχεία του DNA του. Τρομάζει επειδή καταφέρνει να κάνει mainstream και αποδεκτό αυτό που ως πρόσφατα ήταν ακραίο, περιθωριακό και αποσυνάγωγο. Μα τρομάζει προπάντων επειδή εγγράφεται σε ένα ευρύτερο ρεύμα, ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού που γιγαντώνεται όχι στους φτωχούς και καταφρονεμένους της ευρωπεριφέρειας, αλλά στον πλούσιο πυρήνα της Ευρώπης, στο κέντρο και στον βορρά της.
Οι πιέσεις διάλυσης των μεγάλων ενώσεων- έλεγε κάποτε ο Κ. Τσουκαλάς- δεν ασκούνται ποτέ στην περιφέρεια, στον φτωχό νότο. Οι πλούσιοι είναι που, στις εποχές της κρίσης, αρνούνται να μοιράζονται πια τον πλούτο τους. Ο μεγάλος, μακροπρόθεσμος κίνδυνος που η άνοδος του Εθνικού Μετώπου διαγράφει, συνεπώς, είναι αυτός: Η ευρωπαϊκή ιδέα- η «τελευταία ουτοπία του 20ού αιώνα, του αιώνα των ουτοπιών», όπως έγραφε κάποιος σοφός- να έχει ως νεκρικό κρεβάτι της την χώρα που ήταν η γενέθλια κοιτίδα της, την Γαλλία.
Παύλος Τσίμας  
Σύμβουλος Έκδοσης της HuffPost Greece
7-12-2015
http://www.huffingtonpost.gr/pavlos-tsimas/-_2887_b_8738292.html?utm_hp_ref=greece


          Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α       


Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη 

 Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν - Σόι πάει το ακροδεξιό βασίλειο

Εύγε Μέρκελ: Πρώτη δύναμη στη Γαλλία η Λεπέν 

Le Pen: Ένα προαναγγελθέν "σοκ"