Ποια τα διδάγματα από τις γαλλικές εκλογές
Το Εθνικό Μέτωπο δεν κέρδισε καμία περιφέρεια
Για σχεδόν κάθε ειδησεογραφικό πρακτορείο ανά την Ευρώπη, αυτή ήταν η κορυφαία είδηση των γαλλικών περιφερειακών εκλογών. Μετά από ένα ιστορικό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, το αυτοαποκαλούμενο "κατά της παγκοσμιοποίησης” Εθνικό Μέτωπο δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τον έλεγχο καμίας γαλλικής περιφέρειας στο β΄ γύρο -που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή. Η κεντροδεξιά συμμαχία του Nicolas Sarkozy κέρδισε επτά από τις 13 περιφέρειες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Francois Hollande κέρδισε πέντε, ενώ οι τοπικοί εθνικιστές κέρδισαν την περιφέρεια της Κορσικής.
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, MArine Le Pen, η οποία ήταν υποψήφια στην βόρεια περιοχή, υπέστη βαριά ήττα από τον κεντροδεξιό υποψήφιο Xavier Bertrand με 57,8% από το 42,2%. Ομοίως, η ανιψιά της, Marion Marechal-Le Pen ηττήθηκε στη νοτιοανατολική περιοχή PACA από τον κεντροδεξιό υποψήφιο Christian Estrosi, με 54,8% έναντι 45,2%. Είναι σημαντικό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε αποσυρθεί μονομερώς από τον δεύτερο γύρο και στις δύο περιοχές και στήριξε ανοιχτά τους κεντροδεξιούς υποψηφίους, για να μην κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο.
Η Marine θα απογοητευτεί, το ίδιο και η Marion. Στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο είχε κερδίσει έξι περιφέρειες. Η τελική νίκη στα αλήθεια φάνηκε πολύ κοντά -αλλά δεν έγινε πραγματικότητα.
Επομένως ποια είναι τα βασικά διδάγματα από αυτές τις περιφερειακές εκλογές; Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον τέσσερα.
Η Marine Le Pen επενδύει πολύ ενέργεια στην αποδαιμονοποίηση του κόμματός του. Τα αποτελέσματα της Κυριακής δείχνουν ότι το έργο της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οι αριστεροί ψηφοφόροι υποστήριξαν τους δεξιούς υποψηφίους μαζικά στις δύο περιοχές όπου το Σοσιαλιστικό κόμμα αποφάσισε να αποχωρήσει στο δεύτερο γύρο. Σε αυτές τις περιοχές όπου ο δεύτερος γύρος ήταν αγώνας για τρεις, η σημαντικά μεγαλύτερη προσέλευση -58,4% σε εθνικό επίπεδο, υψηλότερα από το 49,9% του α΄ γύρου- μεταφράστηκε σε μια πολύ μεγαλύτερη ώθηση ψήφων για τα mainstream κόμματα παρά για το Εθνικό Μέτωπο.
Με άλλα λόγια, είναι δίκαιο να πούμε ότι η αύξηση του αριθμού των Γάλλων ψηφοφόρων που οδηγήθηκαν στις κάλπες, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό από ένα αίσθημα κατά της Le Pen. Παρεμπιπτόντως, αυτό εξηγεί επίσης γιατί μια γαλλική προεδρική εκλογή -όπου η προσέλευση είναι συνήθως κοντά στο 80%- είναι ένα πολύ πιο υψηλό βουνό που πρέπει να σκαρφαλώσει το Εθνικό Μέτωπο.
Ο Sarkozy πρέπει να επανεξετάσει την στρατηγική του, προσπαθώντας να ακούγεται περισσότερο σαν τη Le Pen
Η κεντροδεξιά συμμαχία του Sarkozy κέρδισε σε περισσότερες από μισές περιφέρειες -κυρίως συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής με το Παρίσι. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά όσο θα ήλπιζε. Οι περιφερειακές εκλογές του 2010, οι οποίες έλαβαν χωρα υπό την προεδρία του, ήταν μια απόλυτη καταστροφή για την κεντροδεξιά -η οποία κατόρθωσε να κερδίσει μόλις μία περιφέρεια από τις τότε 22. Όχι μόνο ο Sarkozy απέτυχε να προκαλέσει την ίδια συντριπτική ήττα στον Hollande, αλλά δύο από τις επτά περιφέρειες που κέρδισε η κεντροδεξιά, οφείλονται στην εθελοντική αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος -το οποίο τώρα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει υψηλό ηθικό έδαφος για το ότι θυσιάστηκε για χάρη των "δημοκρατικών αξιών”.
Γενικά μιλώντας, φαίνεται ότι η στρατηγική του της υιοθέτησης πιο σκληρής στάσης σε ζητήματα όπως η μετανάστευση -σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να προσελκύσει δεξιούς ψηφοφόρους- δεν έχει φέρει αποτελέσματα αυτή τη φορά. Παρά το ότι ήταν σε κοινό ψηφοδέλτιο με το κεντρώο UDI και το MoDem, το Les Republicains του Sarkozy τερμάτισε πίσω από το Εθνικό Μέτωπο στον πρώτο γύρο.
Επιπλέον, η απόφαση του Sarkozy να αρνηθεί τις τακτικές συμμαχίες με την αριστερά στο δεύτερο γύρο, έχει επισύρει επικρίσεις τόσο από τους κεντρώους συμμάχους όσο και από κάποια περισσότερο κεντρώα μέλη του δικού του κόμματος -συμπεριλαμβανομένης της Nathalie Kosciusko-Morizet, το "νούμερο δύο” του. ΤΟ να κρατήσει τις κεντρώες φωνές (και τους ψηφοφόρους) μαζί του, θα είναι σημαντικό στην προσπάθεια του Sarkozy να κερδίσει ξανά τα κλειδιά του Μεγάρου των Ηλυσίων, το 2017.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν μπορεί πλέον να κινηθεί από μόνο του
Νομίζω πως ο πρόεδρος Hollande μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιημένος με αυτές τις περιφερειακές εκλογές. Μετά από έναν πολύ απογοητευτικό πρώτο γύρο, το ότι κέρδισε πέντε από τις 13 περιφέρειες, δεν ακούγεται καθόλου κακό. Το δίδαγμα για αυτόν είναι ότι -τώρα που η Γαλλία είναι τρικομματική χώρα- το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στο να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες αριστερές δυνάμεις ήδη από τον πρώτο γύρο, παρόμοιες με ό,τι έχει κάνει με τα κεντρώα κόμματα μετά από την πολιτική επιστροφή του.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις προεδρικές εκλογές, όπου μόνο οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερους ψήφους κερδίζουν πρόσβαση στον δεύτερο γύρο. Εάν κατέβει στις εκλογές από μόνο του απέναντι σε μια κεντροδεξιά συμμαχία και ένα Εθνικό Μέτωπο σε άνοδο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνει εκτός του τελικού γύρου.
Δεν υπάρχει χρόνος για τα mainstream κόμματα να αλληλοσυγχαρούν
Τέλος, αξίζει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα αποτελέσματα της Κυριακής για να βάλουμε την "ήττα” του Εθνικού Μετώπου σε ένα πλαίσιο. Σε όλη την χώρα, το κόμμα κέρδισε περισσότερες από 6,8 εκατ. ψήφους. Περιττό να πούμε, ότι πρόκειται για ένα ιστορικό υψηλό -υπερβαίνοντας τις 6,4 εκατ. ψήφους οπυ συγκέντρωσε η Marine Le Pen στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012. Είναι σημαντικό πως το νέο υψηλό έχει επιτευχθεί σε περιφερειακές εκλογές -όπου το Εθνικό Μέτωπο ήταν παραδοσιακά πιο αδυναμο.
Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κόμματα, οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου δεν κατέγραψαν μεγάλη άνοδο μεταξύ του α΄ και του β΄ γύρου -αλλά, με εξαίρεση την περιοχή του Παρισιού, είδαν όλοι τη συγκομιδή τους να αυξάνεται. Η Marine Le Pen έλαβε περισσότερο από το 60% των ψήφων στο Henin-Beaumont, μια βόρεια πόλη με δήμαρχο του Εθνικού Μετώπου. Η ανιψιά της Marion έλαβε περισσότερο από το 53% στην Frejus, μια νοτιοανατολική πόλη που επίσης διοικείται από εκπρόσωπο του Εθνικού Μετώπου.
Για εμένα, αυτα τα νούμερα δείχνουν ένα κόμμα που εδραιώνει την επιρροή του σε εθνικό επίπεδο -με δυσκολία το λες ήττα, με στόχο τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αν μη τι άλλο, οι πιθανότητες της Marine Le Pen να περάσει στον δεύτερο γύρο το 2017 φαίνονται μεγαλύτερες μετά από αυτές τις περιφερειακές εκλογές -όχι μικρότερες. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε εφησυχασμός από το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο θα ήταν εξαιρετικά άστοχος.
Όπως έγραψα εδώ, τα mainstream πολιτικά κόμματα της χώρας θα πρέπει να προχωρήσουν σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα αλήθεια δεν είναι καθόλου αυτή η περίοδος για να αλληλοσυγχαρούν.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
http://openeurope.org.uk/blog/french-regional-election-lessons-learnt/
του Vincenzo Scarpetta
16-Δεκ-2015