Η απάντηση Τσακαλώτου στον Σόιμπλε (που δεν έγινε).


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Bild ανέφερε ότι «οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν. Σίγουρα δεν λείπει η υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική». Ο Έλληνας ομόλογός του (δεν) του απάντησε: 

Ας πάρουμε την δήλωση αυτή τμήμα-τμήμα: 

Όσον αφορά την υποστήριξη της Ευρώπης που κατά τον κύριο Σόιμπλε δεν λείπει αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει 3 προγράμματα δανεισμού με υψηλότατα επιτόκια. Τα κέρδη της ΕΚΤ από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το 11% των χρημάτων που διατίθενται μέσω των προγραμμάτων «σωτηρίας» καταλήγουν στην ελληνική οικονομία. Οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών οφείλουν να γνωρίζουν ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ είναι διασφαλισμένη αφού τα ομόλογά τους είναι τα μοναδικά που απαγορεύονται με αυστηρές ρήτρες να «κουρευτούν» σε αντίθεση με τα ομόλογα του Ελληνικού κράτους και των ιδιωτών. Η Τρόικα διασωλήνωσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 5 χρόνια δίνοντας χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες (και ιδιαίτερα στις γερμανικές) να απαλλαγούν από τα τοξικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών. Το ΤΧΣ ιδρύθηκε με μοναδικό στόχο την σωτηρία της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, τον λογαριασμό τον πλήρωσαν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι Έλληνες δεν επωφελήθηκαν ούτε στο ελάχιστο αφού μέσω του ELA και την διακοπή της υποστήριξης της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το δεύτερο συνθετικό της λέξης «χρηματοπιστωτικά» ιδρύματα.

Όσον αφορά το σκέλος της δήλωσης του κυρίου Σόιμπλε στο οποίο αναφέρεται στην έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών της ελληνικής οικονομίας που θα κάνει τη χώρα ανταγωνιστική θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφενός με την επιβολή των capital controls η ίδια η Ευρώπη εναντιώνεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αφετέρου οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι αυτοί που επιμένουν στην επιβολή μιας φορολογικής καταιγίδας, αρνούμενοι να συζητήσουν οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στο σύστημα. Η απαίτηση επιπλέον φορολόγησης των αγροτών, των φαρμάκων και οι επεμβάσεις του τύπου «τι θεωρείται φρέσκο γάλα» δεν αποσκοπούν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας αλλά στην ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων εντός της ελληνικής αγοράς. Η επιμονή σε ένα πρόγραμμα που αποδεδειγμένα αποτυγχάνει εδώ και 6 χρόνια -κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι οι θεσμοί που σχηματίζουν το Κουαρτέτο- με μια συνταγή 80-20 μεταξύ φορολογίας / μεταρρυθμίσεων δεν γίνεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Η Γερμανία και ο κύριος Σόιμπλε συγκεκριμένα έχουν επιδείξει ιδιαίτερη αυστηρότητα στην αυξημένη φορολογία και στην εκποίηση της ελληνικής περιουσίας, δύο συστατικά που τα ίδια τα φιλελεύθερα μοντέλα από τα οποία εμπνέονται θεωρούν αδιανόητο να χρησιμοποιούνται ως οικονομικό εργαλείο την ώρα της κρίσης.

Τέλος όσον αφορά την προτροπή του κυρίου Σόιμπλε προς τους Έλληνες να σταματήσουν να κατηγορούν τους άλλους θα ήθελα να θυμίσω στον κύριο Σόιμπλε ότι εκτός από την μη καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων (τις οποίες δεν αρνείται η Γερμανία ότι όφειλε, απλά υποστηρίζει ότι σε μια διακρατική συμφωνία ένας Έλληνας πρωθυπουργός τους τις χάρισε) υπάρχουν επίσης δύο ακόμα κατηγορίες εξωτερικών ευθυνών: α) Η ευθύνη του σχεδιασμού της ίδιας της Ευρωζώνης που χωρίς την πολιτική της ένωση δημιούργησε ένα άδικο μοντέλο χρηματοδότησης του κέντρου από την περιφέρεια οδηγώντας τελικά σε κατάρρευση τις οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και σε ένα βαθμό ακόμα και της Γαλλίας και β) υπάρχει τέλος και η ευθύνη αυτού που επιβάλει ένα πανθομολογούμενα αποτυχημένο πρόγραμμα και αντί να αναζητάει τις αιτίες της αποτυχίας στο σχεδιασμό προσπαθεί να τις μετακυλήσει στον παθόντα.

Έτσι για τους παραπάνω λόγους θα ήθελα να απαντήσω στον κύριο Σόιμπλε ότι «οι Γερμανοί δεν θα έπρεπε να κατηγορούν τους άλλους για το αποτυχημένο τους πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν. Σίγουρα δεν λείπει η υποταγή της Ελλάδας, αλλά οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν και υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική δεν είναι διαρθρωτικές».

(όχι ο) Ευκλείδης Τσακαλώτος
Υπουργός Οικονομικών 

Κώστας Εφήμερος
  27 Δεκεμβρίου 2015
http://www.thepressproject.gr/article/86824/I-apantisi-Tsakalotou-ston-Soimple-pou-den-egine






      
"Grexit ορισμένου χρόνου η καλύτερη λύση"

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων οδηγεί το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU στην άποψη ότι προσωρινή έξοδος της Αθήνας από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση. "'Αλλο πρόσφυγες και άλλο μεταρρυθμίσεις". 

Η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) επικρίνει και πάλι την Ελλάδα για έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου καθώς επίσης και για ελλιπή εφαρμογή των όρων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Ο γ.γ. του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa κατηγόρησε την Αθήνα ότι συνεχίζει να μην τηρεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Άλλο μεταρρυθμίσεις, άλλο πρόσφυγες 

"Πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας, να μην γίνονται συζητήσεις συνεχώς σχετικά με νέες αναβολές ή ακόμη για ένα νέο κούρεμα του χρέους", τόνισε ο Στάιγκερ. "Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση του επιχειρήματος που αφορά στη δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες για να απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική ρότα". Για τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, που ανήκει στον ηγετικό πυρήνα του Οικονομικού Συμβουλίου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ενός επιχειρηματικού συνδέσμου με 11.000 μέλη από ολόκληρη τη Γερμανία και μεγάλη επιρροή, γίνεται ολοένα περισσότερο σαφές ότι η ορισμένου χρόνου έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλαδή ένα Grexit, όπως το επιθυμούσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολόγων, θα ήταν η καλύτερη λύση.

"O Σόιμπλε είχε δίκιο" 

"Η ευρωζώνη χρειάζεται επιτέλους καθαρούς κανόνες για έξοδο κρατών από το κοινό νόμισμα καθώς και για μια διαδικασία κήρυξης κρατικής χρεοκοπίας", τόνισε στο dpa. Ο Στάιγκερ επέκρινε και την πορεία αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε τους όρους που τέθηκαν ως αντιπαραγωγικούς. "Αποδείχθηκε αντιπαραγωγική η μη εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε κάποιο θεσμό των Βρυξελλών. Και σε αυτό το σημείο ο Σόιμπλε είχε δίκιο, όταν ζητούσε να αφαιρεθεί η άμεση πρόσβαση από την ελληνική πολιτική". Και ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης υπογράμμισε ότι "η Αθήνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το "κρυφτούλι" και θα συνεχίσει να εμπαίζει του δανειστές".

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Στάιγκερ επέκρινε με δριμύτητα τη συνεχιζόμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι για το γιγαντιαίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και τα μηδενικά επιτόκια "χωρίς να ερωτηθούν η πολιτική, οι Ευρωπαίοι και οι αγορές".

Ειρήνη Αναστασοπούλου (dpa) 

Πηγή: Deutsche Welle
http://www.capital.gr/oikonomia/3092123/-grexit-orismenou-xronou-i-kaluteri-lusi

30/12/2015






Υπενθυμίζουμε πως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς τι ακριβώς σχεδιάζει η Γερμανία για την Ελλάδα, καθώς επίσης για την υπόλοιπη Ευρώπη. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στους Γερμανούς Πολίτες, αλλά σε εκείνη τη βιομηχανική ελίτ, η οποία κυβερνάει τη χώρα απολυταρχικά, κρυμμένη στο παρασκήνιο.
Πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για απογόνους των ναζί, αρκετοί από τους οποίους απέκτησαν τις ιδιοκτησίες τους με τα κλεμμένα χρήματα κατακτημένων λαών, τα οποία είχαν «φυγαδεύσει» έγκαιρα εκτός Γερμανίας – μεταφέροντας τα αργότερα προσεκτικά στη χώρα τους. Τα βασικά σχέδια της Γερμανίας είναι επιγραμματικά τα εξής:
(α) 
Η ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας, η ανεξαρτητοποίηση της καλύτερα από τις Η.Π.Α. – μέσω την κατάκτησης μίας ηγεμονικής θέσης στην Ευρωζώνη, κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, με οικονομικά μέσα.
(β) 
Η εξασφάλιση της εξόφλησης των απαιτήσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της, από τις χώρες-οφειλέτες της, μέσω των κατασχέσεων της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας τους, καθώς επίσης της επιβολής υψηλών φόρων. Διαφορετικά θα χρεοκοπήσει η Γερμανία, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν πολλές χώρες και θα ζητήσουν διαγραφή χρεών.
(γ) 
Η δημιουργία ζωνών φθηνού εργατικού δυναμικού και χαμηλού κόστους στο Νότο, καθώς επίσης στην Ανατολική Ευρώπη – έτσι ώστε να παράγονται προϊόντα ανταγωνιστικά των κινεζικών και λοιπών ασιατικών.
(δ)
 Οι επενδύσεις των γερμανικών χρηματικών πλεονασμάτων στις περιοχές αυτές (εξαγορά των κερδοφόρων κοινωφελών επιχειρήσεων, οικοπέδων κλπ.), υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ασφαλείς – γεγονός που σημαίνει ότι, θα πρέπει να ελέγχονται ασφυκτικά όλες οι χώρες-αποικίες.
(ε) 
Ο έλεγχος των Γερμανών Πολιτών, όσον αφορά τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό – αφενός μεν από φορολογικής πλευράς, αφετέρου για να ενισχύονται οι δικές της ξένες επενδύσεις.
(στ) 
Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, πλήρης έλεγχος με στόχο την εξασφάλιση πρόσβασης στα ενεργειακά αποθέματα τους – επίσης, καλύτερη πρόσβαση στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πλήρης σχεδόν ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία.

Εν τούτοις, θεωρούμε πολύ δύσκολο εάν όχι απίθανο να επιτύχει τα σχέδια της - αφενός μεν επειδή «τέμνονται» με αυτά των Η.Π.Α. (άρθρο), αφετέρου λόγω της αντίδρασης των Ευρωπαίων Πολιτών, οι οποίοι φυσικά δεν θέλουν να υποταχθούν στη Γερμανία. Όπως και να είναι όμως, η ώρα του λογαριασμού πλησιάζει - οπότε πρέπει να είναι κανείς έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

https://www.facebook.com/viliardos/posts/1045235502182582

* * * 

Ο κανόνας του Ευρώ


«Για τις έννοιες «χρέος και ένοχος» οι Γερμανοί έχουν την ίδια λέξη – γεγονός που ταιριάζει με την αυστηρή, προτεσταντική ηθική της χώρας, σύμφωνα με την οποία ο ένοχος (άρα και ο οφειλέτης), πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και δημόσια.
Αν είναι δυνατόν να αποκεφαλίζεται σε μία «γκιλοτίνα», η οποία να τοποθετείται στο κεντρικότερο σημείο της Ευρώπης, σε υπερυψωμένο βάθρο, έτσι ώστε να μπορούν να την βλέπουν όλοι – για να μην τολμήσουν ποτέ να κάνουν κάτι ανάλογο.
Στα πλαίσια αυτά, εάν περιμένει η κυβέρνηση την αλληλεγγύη ή τη βοήθεια της καγκελαρίου στο θέμα του δημοσίου χρέους, μη υπακούοντας στις εντολές της, αρνούμενη δηλαδή να υποταχθεί γονυπετής στην παράλογη πολιτική που της επιβάλλεται δικτατορικά, κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος.
Ακόμη όμως και αν υποταχθεί, αποδεχόμενη τα πάντα, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα – απλά θα συνεχίσει να κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη  επί των Ελλήνων στο διηνεκές, αφού τόλμησαν να αμαρτήσουν» (πηγή).
Διαβάστε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
  Ο κανόνας του Ευρώ
http://www.analyst.gr/2015/12/28/o-kanonas-tou-evro/