Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν - Σόι πάει το ακροδεξιό βασίλειο




Marion Maréchal-Le Pen

Η 26χρονη εγγονή του Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι πλέον το μεγάλο αστέρι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές κορόνες του Εθνικού Μετώπου.

Πιο νέα και πιο ακροδεξιά δεν γίνεται. Λίγες ημέρες προτού κλείσει τα 26 της, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν κατάφερε έναν εκλογικό θρίαμβο χωρίς προηγούμενο για πολιτικό της γενιάς της. Σάρωσε στις περιφερειακές σε ένα προπύργιο του παππού της, στη Νότια Γαλλία, και το γιόρτασε με εθνικιστικές και ρατσιστικές κορόνες που ενθουσίασαν τους οπαδούς του Εθνικού Μετώπου.

Με τις δύο Λεπέν το ακροδεξιό βασίλειο δεν πάει μόνο σόι αλλά κερδίζει πρωτόγνωρες νίκες. Η «κόρη του Διαβόλου» και νυν ηγέτις του κόμματος Μαρίν Λεπέν νίκησε πέρυσι στις ευρωεκλογές και σάρωσε τώρα στις περιφερειακές.

Ακόμη πιο πετυχημένη θεωρείται η εγγονή του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ανερχόμενο αστέρι στο FN, η ξανθιά και φωτογενής Μαριόν είναι ακόμη πιο ακραία από τη θεία της - ιδίως σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, Ισλάμ και μετανάστευσης.

Δύο πολιτικούς θαυμάζει η Μαριόν: τον «αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη για τον εθνικισμό του» και φυσικά «τον παππού μου» για τις συντηρητικές αξίες και τον ακλόνητο πατριωτισμό του, λέει.

Η καριέρα της στην πολιτική απογειώθηκε νωρίς, όταν το 1992, σε ηλικία μόλις δύο ετών, πόζαρε στην αγκαλιά του Ζαν-Μαρί σε προεκλογικές αφίσες με το σύνθημα «Η ασφάλεια είναι η πρώτη ελευθερία».

Μπήκε στο κόμμα της οικογένειας στα 17 και στα 22 της εξελέγη βουλευτής - η πιο νέα σε ηλικία από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης.

Οταν σηκώθηκε στη Βουλή τον περασμένο μήνα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συμπεριφέρεται σαν «βλάκας», ο συνήθως ψύχραιμος Μανουέλ Βαλς ταράχθηκε τόσο πολύ ώστε το αριστερό του χέρι  άρχισε να τρέμει ανεξέλεγκτα. Το βίντεο έκανε θραύση, όπως και η δήλωση που φέρεται πως έκανε η Μαριόν: «Ψηφίστε μας την Κυριακή μπας και πάθει καρδιακή προσβολή και γλιτώσουμε μια ώρα αρχύτερα».

Ενώ προβάλλει την εικόνα μιας νεαρής γυναίκας που είναι σύγχρονη, φιλική, απλή και χαμογελαστή, ο λόγος της είναι πολύ πιο σκληρός από της θείας της και ενίοτε εξαιρετικά επιθετικός.

Χρησιμοποιεί τις λέξεις και το λουκ της γενιάς της αλλά στην πραγματικότητα προωθεί μια υπερ-συντηρητική ατζέντα - από την άποψη της ηθικής, της άρνησης του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, της απόρριψης του γάμου μεταξύ ομοφύλων κ.τ.λ.

Αριστούχος Νομικής από τη Σορβόννη, μετρημένη σύζυγος επιχειρηματία και αφοσιωμένη μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, η Μαριόν κερδίζει με ευκολία ψήφους που «ξεφεύγουν» από τη θεία της.

Ως ευσεβής πιστή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που στηρίζει με πάθος το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», προσελκύει τους παραδοσιακούς του κόμματος, ενώ χρησιμοποιεί τη φρεσκάδα της στην πολιτική για να πείσει τους νεότερους. Η Μαρίν, ας πούμε, συζεί με τον σύντροφό της και τα τρία παιδιά από τον δεύτερο γάμο της και ομολογεί σε φίλους ότι «δεν αρέσω στους καθολικούς λόγω των διαζυγίων μου». Η Μαριόν το πρόσεξε αυτό φροντίζοντας να παντρευτεί στην Εκκλησία τρεις μήνες προτού γεννήσει.

Η θεία της διασκεδάζει σε νυχτερινά κέντρα και έχει συνεργάτες και φίλους που είναι ανοιχτά γκέι. Η Μαριόν υποστήριξε φανατικά το κίνημα κατά του γάμου μεταξύ των ομοφύλων που έβγαλε εκατομμύρια Γάλλους στους δρόμους το 2012

Η Μαρίν κατακεραυνώνει τις Βρυξέλλες και το ευρώ μιλώντας για κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία, υπέρ των φτωχών και ανέργων Γάλλων που υποφέρουν από την παγκοσμιοποίηση.

Η Μαριόν αποφεύγει να πει πολλά για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα έχοντας πολύ δραστήρια υποστήριξη από επιχειρηματικούς κύκλους που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ελεύθερης αγοράς και του καπιταλισμού.

Ετσι οι ψηφοφόροι της θείας προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τους μη προνομιούχους και της ανιψιάς από τους βολεμένους της κατεστημένης Δεξιάς.

Οσοι αρέσκονται πάντως σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες λένε ότι η πειθαρχημένη, συστηματική και χριστιανική ζωή της Μαριόν είναι εκούσια αποχώρηση από μια περίπλοκη παιδική ηλικία.  

Γεννημένη το 1989, ανατράφηκε από τη μητέρα της Ιάν Λεπέν και από τη θεία της Μαρίν ώσπου η Ιάν παντρεύτηκε τον Σαμουέλ Μαρεσάλ που έδωσε το όνομά του στη Μαριόν. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι βιολογικός της πατέρας ήταν ο μακαρίτης πια δημοσιογράφος και διπλωμάτης Ροζέ Οκ, τον οποίο η Μαριόν συνάντησε για πρώτη φορά στα 13 της χρόνια.

Μητροπούλου Ειρήνη 
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=760009
8-12-2015



''The Guardian'':
η αξιοσημείωτη ευκαμψία της Μαρίν Λεπέν
Δυσοίωνες οι πολιτικές προοπτικές της Γαλλίας

«Οι πολιτικές προοπτικές της Γαλλίας εμφανίζονται ως οι πλέον δυσοίωνες στην πρόσφατη ιστορία της Πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας. Μετά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, με μερίδιο 30% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και πάνω από το 40% σε ορισμένες περιοχές, είναι μπροστά από τα άλλα κόμματα, και έτοιμο για την μεγάλη νίκη», γράφει το κύριο ανυπόγραφο άρθρο της εφημερίδας ''The Guardian''.

Ακολουθούν αποσπάσματα:

«Αυτό δεν είναι μόνο συνέπεια των τρομοκρατικών επιθέσεων με τους 130 νεκρούς στο Παρίσι. Η ασφάλεια ήταν πράγματι ψηλά στο μυαλό των ψηφοφόρων, και έγινε αντικείμενο εύκολης εκμετάλλευσης από την αντι-μεταναστευτική και αντι-μουσουλμανική ρητορική της Λεπέν.

Αλλά το κύμα υπέρ του FN έχει εξίσου μεγάλη σχέση με την θλιβερή κατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων της Γαλλίας. Η ανεργία έχει φτάσει στο 10,4% και συνεχίζει να αυξάνεται.

Η προσέλευση, αν και μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά, ήταν χαμηλή, δίνοντας πλεονέκτημα στο κίνημα διαμαρτυρίας. Μετά από τον πρώτο γύρο το FN είναι πρώτο σε έξι από τις 13 περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Από τότε που κέρδισε την ηγεσία του FN πριν από τέσσερα χρόνια, η Λεπέν έχει καταβάλει προσπάθειες να βγάλει το αμφιλεγόμενο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της από το περιθώριο και να διευρύνει την απήχησή του. Εχει προσπαθήσει, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένα, να εξουδετερώσει τον έντονο αντισημιτισμό και τον ρατσισμό του, και έχει στραφεί σε κοινωνικά επικεντρωμένες αφηγήσεις.

Το FN απευθύνεται στην στερημένη μεσαία τάξη και τις οικογένειες των εργαζομένων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, και στο ευρύτερο εκλογικό σώμα των ανθρώπων που αισθάνονται ότι το μοντέλο του κοσμικού χαρακτήρα του γαλλικού κράτους απειλείται από την αύξηση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού.

Αλλά η υπεροχή του FN πρέπει επίσης να εξεταστεί στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εύκαμπτης ακροδεξιάς στη Γαλλία, από το κίνημα του στρατηγού Μπουλανζέ τον 19ο αιώνα, στο καθεστώς του Βισύ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και, αργότερα, στον αποικιοκρατικό πόλεμο της Αλγερίας.

Αδυσώπητη κατήγορος του ευρώ, η Λεπέν βλέπει το κοινό νόμισμα σαν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, και δεν έκρυψε ποτέ την φιλοδοξία της να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή συμμαχία με ομοϊδεάτες ευρωσκεπτικιστές στην ακροδεξιά.


Στις ευρωεκλογές του περασμένου έτους, το Εθνικό Μέτωπο προέκυψε ως πρώτο κόμμα στη Γαλλία. Αλλά τώρα έχει την ευκαιρία της εξουσίας. Ελέγχοντας μία ή δύο περιφέρειες θα είναι σε θέση να εμφανιστεί όχι μόνο ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά δυνητικά και ως κόμμα της κυβέρνησης, και η Λεπέν έχει τα μάτια της στραμμένα στις προεδρικές εκλογές του 2017».

   07/12/2015  
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=759902



          ΣΧΕΤΙΚΑ    


Εύγε Μέρκελ: Πρώτη δύναμη στη Γαλλία η Λεπέν 

Le Pen: Ένα προαναγγελθέν "σοκ"