Στον Πύργο της εφορίας
Μπορεί να προκόψει μια χώρα όταν ο πολίτης, μόνο για την απλή κατάθεση πινακίδων, πρέπει να χάσει ένα μεροκάματο, γράφοντας και προσκομίζοντας δικαιολογητικά που ήδη έχει η εφορία; Φυσικά όχι. Ετσι, οι ορθολογικά δρώντες, μεταναστεύουν. «Πάνε στον πολιτισμό. Στη Βουλγαρία δηλαδή» ...
Φωτογραφία Π.ΠΕΤΡΙΔΗ
Μια σκηνή από εκείνες που ζούμε καθημερινά –αλλά τις συνηθίσαμε τόσο πολύ που δεν μας κάνουν πλέον εντύπωση– περιγράφει σε μια ανάρτησή του στο Facebook ο μηχανικός κ. Αγης Βερούτης. Διαπιστώνοντας ότι τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας (660 ευρώ) υπερβαίνουν την αξία του δεκαπενταετούς αυτοκινήτου του (450 ευρώ), αποφάσισε, ως ορθολογικά δρων άτομο, να παραδώσει τις πινακίδες. Και τότε μπήκε στον μίνι Πύργο του Κάφκα, που λέγεται εφορία.
«Για να παραδώσεις πινακίδες», περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ο ίδιος, «πρέπει να γράψεις τα στοιχεία σου δύο φορές χειρόγραφα σε δύο ίδια χαρτιά και να υπογράψεις. Τα στοιχεία αυτά ήδη υπάρχουν μέσα στο σύστημα της εφορίας. Επιπλέον, πρέπει να συμπληρώσεις μια υπεύθυνη δήλωση που λέει ότι όντως θες να κάνεις αυτό που θες να κάνεις. Μη τυχόν και είσαι κανένας μ... και τελικά δεν θες. Λέω τώρα... Μετά θα περιμένεις σε μια ουρά που λέει πρέπει να έχεις χαρτάκι για τη σειρά σου, αλλά δεν έχει χαρτάκια, τελείωσαν. Αυτό γίνεται ώστε να στέκεσαι όρθιος δύο ώρες για να εξυπηρετηθούν οι 12 που βρίσκονται μπροστά σου...».
Φέτος μόνο, θα κατατεθούν πανελληνίως 100.000 πινακίδες. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον κόπο των υπαλλήλων που θα διεκπεραιώσουν αυτή την αποστολή και το χρήμα των φορολογουμένων με το οποίο θα πληρωθούν, η ελληνική οικονομία θα έχει χάσει 200.000 εργατοώρες. Από τότε που οι πολίτες άρχισαν να ζουν την κρίση, δηλαδή το 2010, κατατέθηκε 1.000.000 πινακίδες, κάτι που σημαίνει 2 εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες ή 250.000 πλήρη μεροκάματα. Κι όλα αυτά όταν «στις ΗΠΑ, για να παραδώσεις πινακίδες, τις βάζεις σε έναν φάκελο και τις ρίχνεις στο ταχυδρομείο. Ξέρουν ποιος είσαι και τι θες να κάνεις», όπως γράφει ο κ. Βερούτης.
Οι δύο ώρες που αναφέραμε παραπάνω είναι σχηματικές, διότι πρέπει να συνυπολογιστεί ο χρόνος συλλογής όλων των δικαιολογητικών που «χρειάζεται» η εφορία. Αντιγράφουμε από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών: «Προκειμένου να υποβάλει ένας φορολογούμενος δήλωση ακινησίας και να μην καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, θα πρέπει έως και την Πέμπτη να προσκομίσει στην εφορία του τα εξής: α) Την άδεια κυκλοφορίας, β) Τις πινακίδες κυκλοφορίας, γ) Φωτοτυπία της φορολογικής δήλωσης και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2015, από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., δ) Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015, ε) Αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο προκύπτει ότι (ο φορολογούμενος) έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι στον φορολογούμενο έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο άλλο πρόσωπο, στ) Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης».
Μπορεί να προκόψει μια χώρα όταν ο πολίτης, μόνο για την απλή κατάθεση πινακίδων, πρέπει να χάσει ένα μεροκάματο, γράφοντας και προσκομίζοντας δικαιολογητικά που ήδη έχει η εφορία; Φυσικά όχι. Ετσι, οι ορθολογικά δρώντες, όπως λέει ο κ. Βερούτης, μεταναστεύουν. «Πάνε στον πολιτισμό. Στη Βουλγαρία δηλαδή»...
ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
30.12.2015
http://www.kathimerini.gr/844039/opinion/epikairothta/politikh/ston-pyrgo-ths-eforias