Ο καιρός των Κούρδων...






Στη Νοτιοανατολική Τουρκία και μάλιστα σε μεγάλες πόλεις και όχι πλέον στους δύσβατους ορεινούς όγκους μέρα με τη μέρα οι σποραδικές συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με το ΡΚΚ πυκνώνουν και μετεξελίσσονται σε μέτωπο πολεμικής αντιπαράθεσης ενώ η Εισαγγελία της Αγκυρας ετοιμάζεται να ασκήσει ποινική δίωξη στον ηγέτη του Φιλοκουρδικού Κόμματος HDP Ντεμιρτάς.

Στο γειτονικό Βόρειο Ιράκ και ενώ είναι ακόμη αισθητή η ένταση που προκάλεσε στις σχέσεις Αγκυρας-Βαγδάτης η αποστολή τουρκικής στρατιωτικής δύναμης κοντά στη Μοσούλη είναι σαφές ότι η ανακατάληψη της πρωτεύουσας των τζιχαντιστών είναι εφικτή μόνο με την πλήρη εμπλοκή των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά του κουρδικού Βορείου Ιράκ. Ετσι, η υπό τον Μπαρζανί κυβέρνηση του Αρμπίλ, που ελέγχει το Κιρκούκ εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, αν θέσει υπό τον έλεγχό της τη Μοσούλη μπορεί να διεκδικήσει μια πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και στη Βαγδάτη, με δυο λόγια να μη θεωρείται πλέον δεδομένος σύμμαχος των Ερντογάν - Νταβούτογλου. Ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν υπάρξει τουρκική στρατιωτική εμπλοκή στην επίθεση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές.

Την ίδια στιγμή, οι κουρδικές δυνάμεις της Βορειοανατολικής Συρίας μαζί με μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς προελαύνουν και ο Νταβούτογλου από το Βελιγράδι τούς προειδοποίησε να μην προχωρήσουν δυτικά του Ευφράτη! Και στα δύο μέτωπα στο Ιράκ πέριξ της Μοσούλης και στη Βορειοανατολική Συρία οι κουρδικές δυνάμεις έχουν την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ που τους θεωρούν ως την αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών. Πιο διακριτικά, αλλά ουσιαστικά, το Ισραήλ στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους Κούρδους στο Ιράκ και στη Συρία, σε μια στιγμή που η εξομάλυνση των σχέσεων Τελ-Αβίβ και Αγκυρας προβάλλει ως ένα δύσκολο ζητούμενο.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Τουρκίας μετά την ίδρυση του Κεμαλικού Καθεστώτος το 1923 το Κουρδικό δεν βρισκόταν ταυτόχρονα εκτός ελέγχου εντός και εκτός συνόρων, μια θεαματική παλινδρόμηση που ήταν αδιανόητη πριν από έναν ακριβώς χρόνο, όταν προχωρούσε η εφαρμογή της συμφωνίας του αρχηγού της υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ Φιντάν με τον Οτσαλάν για αποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ και αναζήτηση πολιτικής λύσης, ενώ την ίδια ώρα το κουρδικό Βόρειο Ιράκ πρόβαλλε σαν προτεκτοράτο της Αγκυρας.

Οποιαδήποτε κίνηση της Αγκυρας σε βάρος των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία κινδυνεύει να προκαλέσει νέα κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, με τις ΗΠΑ και με το Ιράν ταυτόχρονα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
30/12/2015
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64309392





Διευρύνεται η ρήξη στην Τουρκία 

 ΑΓΚΥΡΑ. Την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία μέσω της ίδρυσης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας αποφάσισαν χθες οι ηγέτες των δύο χωρών κατά την τρίτη διαδοχική επίσκεψη εφέτος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία. Στο γεωπολιτικό επίπεδο, ο Ερντογάν έχει εξασφαλίσει τη βοήθεια του οίκου των Σαούντ στην προσπάθεια κατάπνιξης του κουρδικού εθνικισμού, καθώς στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες για το Συριακό που έγιναν στη σαουδαραβική πρωτεύουσα δεν εκλήθησαν οι οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας.

Στις χθεσινές συνομιλίες του Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας παρευρέθησαν και άλλα μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, όπως ο διάδοχος, ο αναπληρωτής του και οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Πληροφοριών, ενώ στην τουρκική αποστολή μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας, Ενέργειας και Εξωτερικών. Οι τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας είναι η ασφάλεια, οι ένοπλες δυνάμεις, η οικονομία, το εμπόριο αλλά και η ενέργεια, καθώς η Τουρκία αναζητάει διαφορετικές ενεργειακές πηγές μετά την αβεβαιότητα στις ενεργειακές σχέσεις της με τη Ρωσία.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ακριβώς τη στιγμή που οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στο ναδίρ εξαιτίας της κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά, ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς επισκέφθηκε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να συζητήσει την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων του τουρκικού κράτους στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ντεμιρτάς έχει βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο, μετά την ομιλία της Κυριακής, με την οποία περιέγραψε τη δημιουργία κουρδικής οντότητας τον 21ο αιώνα ως αναπόφευκτη και κάλεσε τους Κούρδους να αποφασίσουν αν θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι ή «κάτω από έναν τύραννο».

«Ενας ορισμένος ηγέτης είπε ανοησίες, και αυτό που έκανε ήταν καθαρή πρόκληση και προδοσία», είπε ο Ερντογάν χθες το πρωί πριν από την αναχώρησή του για τη Σαουδική Αραβία. «Οι μάσκες έπεσαν και είδαμε αληθινά πρόσωπα. Πώς τολμάς να μιλάς για τη δημιουργία κράτους στα νοτιοανατολικά και ανατολικά με την υπάρχουσα ενιαία δομή του τουρκικού κράτους;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζοντας να μην αναφέρει καν το όνομα του Ντεμιρτάς. «Δεν μπορείς να κάνεις τέτοιο βήμα, ούτε η εθνική βούληση ούτε οι δυνάμεις ασφαλείας μας, ο στρατός, η αστυνομία, οι φρουροί στα χωριά, δεν θα το επιτρέψουν».

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει αυτή την εβδομάδα με τον Ντεμιρτάς για να συζητήσουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση, κατηγορώντας το κόμμα ότι ποντάρει «σε συγκρούσεις και εντάσεις». Σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατού, πάνω από 200 αντάρτες του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί στις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Σιρνάκ, στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες περιοχές με κουρδική πλειονότητα. Το φιλοκουρδικό HDP έχει μετρήσει 129 αμάχους νεκρούς στις πόλεις που έχουν αποκλειστεί από τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού, στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων και προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

REUTERS, A.P., AFP

www.kathimerini.gr

AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.anixneuseis.gr/?p=136241

30/12/2015