Είναι το Ιράν νέο Ελντοράντο για τις ελληνικές επιχειρήσεις;



Θέμα εβδομάδων ίσως και ημερών είναι πλέον η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την οικονομία της χώρας να υποδεχθεί ξένους επενδυτές και να αποκαταστήσει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της. Η στέρηση αγαθών επί πολλά χρόνια σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν λόγω παλαιών οφειλών αλλά και λόγω της επανέναρξης του ενεργειακού εμπορίου της χώρας δημιουργεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική αλλά και ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες.

Η γεωπολιτική αλλά και οικονομική προοπτική του Ιράν, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες από το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τίτλο Ελλάδα Ιράν, οικονομικές προοπτικές και προκλήσεις.

Προλογίζοντας την εκδήλωση η πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι εν μέσω κρίσης η ελληνική οικονομία χρειάζεται εξαγωγές και το Ιράν είναι αποτελεί έναν καινούριο παίκτη, με νέο ρόλο και προοπτικές. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της χώρας, αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα του τουρισμού, των προϊόντων και των υπηρεσιών. 

Γεωπολιτική – Γεωστρατηγική σημασία

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία που διαδραματίζει γεωπολιτικά το Ιράν, ιδιαίτερα εν μέσω των κρίσιμων εξελίξεων στη Συρία. Ο διευθυντής του ινστιτούτου διπλωματίας και διεθνών εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπογράμμισε ότι η σκιά πίσω από τις περιφερειακές εξελίξεις είναι το Ιράν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η αντιμετώπιση του ISIS περιλαμβάνει στην εξίσωση και το Ιράν. Η χώρα θα παίξει ρόλο στην ανασυγκρότηση της περιοχής και στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις πρόσθεσε ο ίδιος.


Ο διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΔΙΣ Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης συμφώνησε ότι το Ιράν έχει λόγο στα τεκταινόμενα τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ και την Υεμένη η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα Συρία. Παρατήρησε ότι η ουδέτερη στάση της Τεχεράνης στη διένεξη Τουρκίας Ρωσίας αποδίδεται στη βούλησή της να μην επιδεινώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το Ιράν είναι η μόνη χώρα που μπορεί με τα ενεργειακά της αποθέματα να κοιτάξει κατάματα τη Ρωσία.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η παραγωγή αερίου του Αζερμπαϊτζάν είναι στα 45 με 50 δισ. κυβικά ετησίως, λίγο περισσότερο είναι η παραγωγή του απομονωμένου Τουρκμενιστάν ενώ το Ιράν με τα αποθέματά του έχει τη δυνατότητα για παραγωγή 365 δισ. κυβικών ετησίως. Βεβαίως λόγω του εμπάργκο το Ιράν στράφηκε προς την Ασία ωστόσο για πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους θα θελήσει να παίξει ρόλο στην τροφοδοσία της Ευρώπης εκτίμησε ο Δρ. Φίλης.

Οικονομική διάσταση

Η Β γενική διευθύντρια οικονομικών σχέσεων του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνα Κολιού εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η άρση των κυρώσεων και να ανοίξει μια μεγάλη αγορά που έχει στερηθεί  επί χρόνια μια σειρά από αγαθά. Η πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία του Ιράν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3%-4% το 2016 και θα έχει τεράστια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες. Χαρακτήρισε επιτυχημένη την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ αλλά και την επιχειρηματική αποστολή που έγινε ενώ σημείωσε ότι ήδη η Aegean ξεκίνησε την αεροπορική διασύνδεση η οποία μάλιστα είναι επιτυχημένη.


Ο τουρισμός εμφανίζει ενδιαφέρουσα προοπτική αφού υπάρχει μια αστική τάξη που θέλει να ξοδέψει και η χώρα μας είναι κοντά, ενώ στους τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία περιλαμβάνεται η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, οι κατασκευές, ο αγροτικός εξοπλισμός.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια πολιτική και θρησκευτική ιδιομορφία, ενώ οι ξένες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν θα πρέπει κατά τα ειωθότα να έχουν και έναν ιρανό συνεταίρο. Ένας ακόμη τομέας με ενδιαφέρουσα προοπτική είναι οι μεταφορές φυσικού αερίου και αγαθών από ελληνικά πλοία.

Ο πρόεδρος της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για το ελληνοϊρανικό επιμελητήριο Πάτροκλος Κουδούνης τέλος σημείωσε ότι η προχθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής ατομικής ενέργειας ήταν εξαιρετικά θετική και ανοίγει το δρόμο για την άρση των κυρώσεων ήδη από φέτος, το αργότερο για τον Ιανουάριο. Για τις δυνατότητες που υπάρχουν για ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν ο ίδιος περιέγραψε μια σειρά από συγκεκριμένους τομείς όπως: φάρμακα (αντικαρκινικά, αντιγριπικά, μετεγχειρητικά επούλωσης πληγών, ιατρικός εξοπλισμός) συσκευασία τροφίμων (κονσερβοποιία) αγροτικός εξοπλισμός (θερμοκήπια, πτηνοτροφικός εξοπλισμός) χημικά (βαφές, βερνίκια) δομικά υλικά κλπ. 


Υπάρχουν άμεσα σχέδια για την κατασκευή επτά αεροδρομίων στα επόμενα χρόνια γεγονός που ανοίγει το δρόμο για κατασκευαστικές εταιρείες και άλλους προμηθευτές. Επίσης λόγω της υψηλής διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας υπάρχει περιθώριο για εταιρείες λογισμικού τηλεπικοινωνιών αλλά και για τραπεζικού λογισμικού. 

Σε πολιτικό επίπεδο ανέφερε ο κ. Κουδούνης ότι ίσως αργήσαμε καθώς από το καλοκαίρι είχαν πραγματοποιηθεί 12 επίσημες επισκέψεις χωρών της ΕΕ και κατέληξε ότι το Ιράν δεν είναι μια εύκολη αγορά, χρειάζεται σχέδιο και υπομονή.

ΧΑΡΗΣ ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ
17-12-2015
http://www.capital.gr/oikonomia/3089501/einai-to-iran-ena-neo-elntoranto-gia-tis-ellinikes-epixeiriseis




                ΣΧΕΤΙΚΑ