Ώρα αποφάσεων: τι σηματοδοτεί μια πιθανή αύξηση επιτοκίων της FED
Ιστορική απόφαση της Fed: Αύξησε τα επιτόκια
Τελικά, η Fed τόλμησε. Μετά από μία περίπου δεκαετία νομισματικής χαλάρωσης αποφάσισε να βάλει τέλος στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων, ανοίγοντας τον κύκλο της σύσφιξης.Ειδικότερα, στην σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες αγορών και αναλυτών που όπως μετέδιδε το Capital.gr, είχαν ήδη προειδοποιηθεί ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή στην ατζέντα της Fed. Άλλωστε, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει σταματήσει εδώ και καιρό (ήταν το γεγονός που σφράγισε το 2014) και από την άνοιξη παρέμενε ανοικτή η συζήτηση για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια...
Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει συνέπειες, όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για την Ευρώπη, την Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες, εκτιμά ο Ralph Solveen, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ερευνών της Commerzbank.Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αναμένεται επίσης να δημιουργήσει τάση υποτίμησης του ευρώ οδηγώντας πιθανόν στην εξίσωσή του με το δολάριο. Πόσο θα υποτιμηθεί το ευρώ εξαρτάται από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed στο θέμα των βασικών επιτοκίων. "Πολλοί εκτιμούν ότι η Fed θα ακολουθήσει μια μακροπρόθεσμη τακτική, διότι φοβούνται ότι η αμερικανική οικονομία με υψηλότερα επιτόκια και ένα ακόμα πιο ισχυρό δολάριο δεν θα τα καταφέρει", σημειώνει o Solveen.
16-12-2015
http://www.capital.gr/oikonomia/3089429/istoriki-apofasi-tis-fed-auxise-ta-epitokia
τι σηματοδοτεί μια πιθανή αύξηση επιτοκίων της FED
Η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα αναμένει με αγωνία την απόφαση της FED (Federal reserve of America, η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής) σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε αύξηση ή όχι των επιτοκίων δανεισμού, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης το φθινόπωρο του 2008. Τότε η FED είχε ενεργήσει αστραπιαία και αποτελεσματικά εφαρμόζοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κάθετης μείωσης των επιτοκίων, με στόχο να δώσει ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ και να την απαγκιστρώσει από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης και το σπιράλ ύφεσης.
Εν αντιθέσει με την Ευρώπη, η FED ακολούθησε απλά κάποιες βασικές οικονομικές αρχές: σε περίοδο κάμψης της οικονομίας, χαμηλής ζήτησης και αποπληθωρισμού τα επιτόκια πρέπει να μειώνονται ώστε οι επιχειρήσεις, υπάρχουσες και νέες, να μπορούν να δανείζονται εύκολα και φθηνά και να προχωρούν σε επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τον οικονομικό κύκλο. Επιπλέον, οι καταθέτες μη έχοντας το κίνητρο υψηλών κερδών από τόκους, εξαιτίας της αντίστοιχης πτώσης των επιτοκίων καταθέσεων, στρέφουν τα χρήματα τους προς άλλες μορφές επενδύσεων και ουσιαστικά τα διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση των εισοδημάτων και την αυξημένη ζήτηση που οδηγεί σε άνοδο των τιμών.
Η πολιτική της FED έχει οδηγήσει σε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο +2,5% από το 2012 μέχρι σήμερα, αύξηση της κατανάλωσης και των κατασκευών, όπως και άνοδο του δομικού πληθωρισμού στο 1,8%. Την ίδια περίοδο η Ευρώπη γνώριζε ύφεση, υψηλή ανεργία, έλλειψη ρευστότητας και αποπληθωρισμό, οδηγώντας σε έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια και προβληματισμό.
Από τις αρχές του έτους η ηγεσία της FED συνεχώς σκέφτεται μια αύξηση των επιτοκίων, την οποία όμως συνεχώς αναβάλλει διότι:1. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα του 2%. Μια αύξηση επιτοκίων θα τον έσπρωχνε εκ νέου προς τα κάτω.2. Η υποτίμηση του Ευρώ αλλά και η πρόσφατη του Γιουάν (Κίνα) και άλλων νομισμάτων έναντι του δολαρίου οδήγησε σε μείωση των εξαγωγών αμερικάνικων προϊόντων, καθώς αυτά έγιναν ακριβότερα για τις υπόλοιπες χώρες. Επιπλέον ανατίμηση του δολαρίου θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εξαγωγές.3. Όλες οι ισχυρές οικονομίες της υφηλίου ακολουθούν κι αυτές πλέον, έστω και με πολυετή καθυστέρηση, πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να ενισχύσουν την οικονομία τους, και να ξορκίσουν το φόβο της ύφεσης, του αποπληθωρισμού και της επενδυτικής κόπωσης.4. Το εύθραυστο οικονομικό κλίμα δέχθηκε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα με την πτώση των κινέζικών χρηματιστηρίων και την περιρρέουσα αβεβαιότητα για τις αντοχές της κινέζικης οικονομίας. Μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων της FED θα εκπέμψει σήμα για μελλοντική επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας, κάτι το οποίο ενδέχεται να συμπαρασύρει προς τα κάτω την εύθραυστη ψυχολογία των αγορών παγκοσμίως και να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα.5. Έγκυροι οικονομολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια ραγδαία αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά -0,4%
Αν τελικώς η FED προχωρήσει σε αύξηση, αυτή η απόφαση θα έχει και θετικό και αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα. Το θετικό θα είναι ότι η εκ νέου ανατίμηση του δολαρίου έναντι του Ευρώ θα ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές και τον τουρισμό. Αν όμως οι αυξήσεις των επιτοκίων διαδέχονται η μια την άλλη τα επόμενα τρίμηνα, η επακολουθούμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας εκτός από την πτώση και την αναστάτωση που θα προκαλέσει στις αγορές, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης, επηρεάζοντας εμμέσως και τη χώρα μας.
Δημήτριος Γκιόκας,οικονομικός Αναλυτής
16-12-2015
http://www.huffingtonpost.gr/dimitrios-giokas/-fed_b_8151616.html
1.Τζάνετ Γέλεν
2. Janet Yellen
Το μεγάλο στοίχημα της Γέλεν
Η Τζάνετ Γέλεν οδηγεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά την πάροδο μιας δεκαετίας, καλά εφοδιασμένη με παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα. Ορισμένοι οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν πως τα «εργαλεία» αυτά δεν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες της, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο με τεράστια ρευστότητα και μηδενικά επιτόκια. Η κ. Γέλεν θεωρεί πως έχει φθάσει η ιδανική στιγμή για αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιαστεί καμία αύξηση στον πληθωρισμό. Ενστερνίζεται την παραδοσιακή αντίληψη πως μια ακμαία αγορά εργασίας πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό είναι ριψοκίνδυνο στοίχημα, διότι ο πληθωρισμός, παγκοσμίως, κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αρκετές κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν επεκτατική νομισματική πολιτική, ακολουθώντας αντίθετη κατεύθυνση από τη Fed, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικονομίες τους. Εάν κερδίσει το στοίχημα η κ. Γέλεν, η οποία έχει ήδη τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε η Fed για τη στήριξη της οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, θα επιβεβαιώσει πως εξακολουθεί να υπάρχει η «παραδοσιακή» σχέση ανάμεσα στις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις τιμές.
Εάν δεν έχει το δίκιο με το μέρος της, η Fed θα καταλήξει σαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας, του Ισραήλ και του Καναδά, που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο των μηδενικών επιτοκίων.
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να αμφισβητήσει κανείς την παραδοσιακή οικονομική θεωρία. Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεψαν ένα σπιράλ πτωτικών τιμών, όταν η ανεργία στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στα ύψη. Επειτα νόμισαν πως θα αυξανόταν ο πληθωρισμός με την πτώση της ανεργίας. Κανένας από όλους αυτούς τους φόβους δεν υλοποιήθηκε. Η κ. Γέλεν έχει επιμένει φέτος πως η Fed ναι μεν βρίσκεται σε τροχιά για αύξηση των επιτοκίων αλλά χωρίς προκαθορισμένη πορεία και με προσεκτικά βήματα. Αυτή η τοποθέτηση δείχνει πως η κ. Γέλεν «είναι αφοσιωμένη στα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα αλλά έχει, παράλληλα, συνειδητοποιήσει πως υπάρχει αβεβαιότητα», δηλώνει ο Ράνταλ Κρόσνερ, ο οποίος έχει υπηρετήσει με την Αμερικανίδα κεντρική τραπεζίτη ως ένας ακόμα κυβερνήτης της Fed από το 2006 έως το 2009. «Είναι πιθανό τα μοντέλα αυτά να είναι εξ ολοκλήρου λανθασμένα και να ζούμε σε εντελώς καινούργιο κόσμο. Αλλά δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί από μια τέτοια εξέλιξη», συμπληρώνει ο κ. Κρόσνερ.
Η κ. Γέλεν δίνει την εικόνα ρεαλίστριας οικονομολόγου που είναι προετοιμασμένη να αλλάξει πορεία εάν καταστεί αναγκαίο, αλλά στηρίζεται στα δεδομένα και την οικονομική θεωρία και όχι σε υποθέσεις και ένστικτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει πως ίσως να παραβλεφθούν ορισμένες πρωτόγνωρες ενδείξεις, ή να είναι δύσκολο να ενταχθούν σε παραδοσιακά μοντέλα, αν και θα εμπίπτουν στα όρια της νομισματικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν άνοδο του πληθωρισμού το 2013 και το 2014, που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Η κ. Γέλεν υποστήριξε τότε πως προσωρινοί παράμετροι, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το ισχυρό δολάριο, θα έφθιναν, ενώ η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας θα πυροδοτούσε πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό το σενάριο δεν υλοποιήθηκε.
Σήμερα ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Λάελ Μπρέιναρντ, ένας από τους κυβερνήτες της Fed, υποστηρίζουν πως η σχέση ανεργίας και πληθωρισμού δεν είναι τόσο απλή όσο ήταν κάποτε. Ο ίδιος θεωρεί ότι η εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομίας θα εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την πορεία τους. Στην άλλη πλευρά της διαμάχης, ο Τσαρλς Πλόσερ, επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια από τις αρχές του 2006 έως τον Μάρτιο του 2016, δήλωσε πως ήταν υπέρ μιας αύξησης του βασικού επιτοκίου «προ ενός έτους», αλλά χαίρεται που η κ. Γέλεν ανέδειξε τη διχογνωμία αυτή. «Tο γεγονός και μόνον ότι διατύπωσε ανοικτά τα επιχειρήματά της είναι πολύ σημαντικό. Διότι έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος».
JASON LANGE / REUTERS
16.12.2015
http://www.kathimerini.gr/842474/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/to-megalo-stoixhma-ths-gelen
16-12-2015
http://www.huffingtonpost.gr/dimitrios-giokas/-fed_b_8151616.html
1.Τζάνετ Γέλεν
2. Janet Yellen
Το μεγάλο στοίχημα της Γέλεν
Η Τζάνετ Γέλεν οδηγεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά την πάροδο μιας δεκαετίας, καλά εφοδιασμένη με παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα. Ορισμένοι οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν πως τα «εργαλεία» αυτά δεν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες της, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο με τεράστια ρευστότητα και μηδενικά επιτόκια. Η κ. Γέλεν θεωρεί πως έχει φθάσει η ιδανική στιγμή για αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιαστεί καμία αύξηση στον πληθωρισμό. Ενστερνίζεται την παραδοσιακή αντίληψη πως μια ακμαία αγορά εργασίας πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό είναι ριψοκίνδυνο στοίχημα, διότι ο πληθωρισμός, παγκοσμίως, κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αρκετές κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν επεκτατική νομισματική πολιτική, ακολουθώντας αντίθετη κατεύθυνση από τη Fed, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικονομίες τους. Εάν κερδίσει το στοίχημα η κ. Γέλεν, η οποία έχει ήδη τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε η Fed για τη στήριξη της οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, θα επιβεβαιώσει πως εξακολουθεί να υπάρχει η «παραδοσιακή» σχέση ανάμεσα στις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τις τιμές.
Εάν δεν έχει το δίκιο με το μέρος της, η Fed θα καταλήξει σαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας, του Ισραήλ και του Καναδά, που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο των μηδενικών επιτοκίων.
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να αμφισβητήσει κανείς την παραδοσιακή οικονομική θεωρία. Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεψαν ένα σπιράλ πτωτικών τιμών, όταν η ανεργία στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στα ύψη. Επειτα νόμισαν πως θα αυξανόταν ο πληθωρισμός με την πτώση της ανεργίας. Κανένας από όλους αυτούς τους φόβους δεν υλοποιήθηκε. Η κ. Γέλεν έχει επιμένει φέτος πως η Fed ναι μεν βρίσκεται σε τροχιά για αύξηση των επιτοκίων αλλά χωρίς προκαθορισμένη πορεία και με προσεκτικά βήματα. Αυτή η τοποθέτηση δείχνει πως η κ. Γέλεν «είναι αφοσιωμένη στα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα αλλά έχει, παράλληλα, συνειδητοποιήσει πως υπάρχει αβεβαιότητα», δηλώνει ο Ράνταλ Κρόσνερ, ο οποίος έχει υπηρετήσει με την Αμερικανίδα κεντρική τραπεζίτη ως ένας ακόμα κυβερνήτης της Fed από το 2006 έως το 2009. «Είναι πιθανό τα μοντέλα αυτά να είναι εξ ολοκλήρου λανθασμένα και να ζούμε σε εντελώς καινούργιο κόσμο. Αλλά δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί από μια τέτοια εξέλιξη», συμπληρώνει ο κ. Κρόσνερ.
Η κ. Γέλεν δίνει την εικόνα ρεαλίστριας οικονομολόγου που είναι προετοιμασμένη να αλλάξει πορεία εάν καταστεί αναγκαίο, αλλά στηρίζεται στα δεδομένα και την οικονομική θεωρία και όχι σε υποθέσεις και ένστικτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει πως ίσως να παραβλεφθούν ορισμένες πρωτόγνωρες ενδείξεις, ή να είναι δύσκολο να ενταχθούν σε παραδοσιακά μοντέλα, αν και θα εμπίπτουν στα όρια της νομισματικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν άνοδο του πληθωρισμού το 2013 και το 2014, που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Η κ. Γέλεν υποστήριξε τότε πως προσωρινοί παράμετροι, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το ισχυρό δολάριο, θα έφθιναν, ενώ η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας θα πυροδοτούσε πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό το σενάριο δεν υλοποιήθηκε.
Σήμερα ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Λάελ Μπρέιναρντ, ένας από τους κυβερνήτες της Fed, υποστηρίζουν πως η σχέση ανεργίας και πληθωρισμού δεν είναι τόσο απλή όσο ήταν κάποτε. Ο ίδιος θεωρεί ότι η εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομίας θα εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την πορεία τους. Στην άλλη πλευρά της διαμάχης, ο Τσαρλς Πλόσερ, επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια από τις αρχές του 2006 έως τον Μάρτιο του 2016, δήλωσε πως ήταν υπέρ μιας αύξησης του βασικού επιτοκίου «προ ενός έτους», αλλά χαίρεται που η κ. Γέλεν ανέδειξε τη διχογνωμία αυτή. «Tο γεγονός και μόνον ότι διατύπωσε ανοικτά τα επιχειρήματά της είναι πολύ σημαντικό. Διότι έτσι μπορεί να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος».
JASON LANGE / REUTERS
16.12.2015
http://www.kathimerini.gr/842474/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/to-megalo-stoixhma-ths-gelen
Συνεδριάζει η Fed:
Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων - H πρώτη έπειτα από επτά χρόνια
Με το βλέμμα στραμμένο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) βρίσκονται οικονομολόγοι και χρηματιστές σε όλο τον κόσμο, καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα επιτόκια, για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική που είχε αποφασίσει να ακολουθήσει η Fed κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα αρχίσει να αποτελεί παρελθόν.
Στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (Federal Open Market Committee). Πρόκειται για την επιτροπή η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις για την νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Λίγη ώρα μετά στις 21:30 η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου θα εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη απόφαση. Δεν αποκλείεται βέβαια να μην υπάρξει καμία μεταβολή στα επιτόκια, κάτι που ωστόσο φαντάζει ως εξαιρετικά δύσκολο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αν και η αγορά των ομολόγων που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, γνωστών ως ομολόγων «σκουπιδιών» (junk bonds), αποτελεί πηγή ανησυχίας, οι οικονομικές συνθήκες συγκλίνουν ότι θα υπάρξει τελικά η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων.
Οι προβλέψεις το Σεπτέμβριο
Τα στελέχη της Fed είχαν προβλέψει τον Σεπτέμβριο ότι θα γίνουν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2016, ενώ το σημερινό ύψος των προθεσμιακών επιτοκίων της αγοράς υποδηλώνει ότι θα γίνουν δύο μόνο αυξήσεις το επόμενο έτος.
Αν και τα στελέχη της Fed αναμένεται να μειώσουν μάλλον τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, πιθανόν δεν θα θελήσουν να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη της αγοράς, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.
H Fed έχει δεσμευθεί να λαμβάνει τις μελλοντικές αποφάσεις της για αυξήσεις των επιτοκίων με βάση τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και τις πληροφορίες που θα παίρνει από την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρά στις επόμενες κινήσεις της με βάση τις ενδείξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στον πληθωρισμό.
Η Γέλεν δήλωσε σε ομιλία που έκανε στις 2 Δεκεμβρίου, ότι θα «παρακολουθούμε προσεκτικά την πραγματική πρόοδο προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, καθώς θα αποφασίζουμε στην πορεία του χρόνου για την κατάλληλη διαδρομή των επιτοκίων».
«Ράλι» ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στο μεταξύ ράλι ανόδου καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν όψει και της συνεδρίασης της Fed, όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian. Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται ανοδικά , με τους επενδυτές να αναμένουν την έκβαση της συνεδρίασης.
Στην άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αναφέρεται και το CNBC το οποίο αναφέρει ότι τα χρηματιστήρια ακολούθησαν το θετικό ρυθμό ανάπτυξης των Ασιατικών χρηματιστηρίων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γαλλική εταιρία λιανικών πωλήσεων Casino κατέγραφε κέρδη 7% μετά την χθεσινή ανακοίνωση των σχεδίων της για άντληση άνω των 2 δισ. ευρώ το 2016 μέσω της πώλησης μέρους του χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Ταϊλάνδη και την Κολομβία, καθώς και των δραστηριοτήτων της στο Βιετνάμ.
16/12/2015
http://www.huffingtonpost.gr/2015/12/16/oikonomia-kentriki-trapeza-_n_8817606.html?utm_hp_ref=greece