Ζήτημα... πολυγαμίας εγείρουν οι γυναίκες της ISIS

Εάν η "λαγνεία" είναι όντως ένας από τους λόγους που οι άνδρες προσχωρούν στο Ισλαμικό Κράτος, όπως αφήνουν να εννοηθεί αυτά τα κείμενα υποστηρικτών του ISIS, το νέο "χαλιφάτο" μπορεί σύντομα να αποτελείται από πολλά "αναστατωμένα" νοικοκυριά. Οι γυναίκες που ήθελαν να κάνουν την hijra σε εδάφη του Ισλαμικού Κράτους μπορεί επίσης να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους, όπως και αυτοί οι άνδρες που σχεδιάζουν να βγουν ραντεβού μαζί τους.


Το γαλλόφωνο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους, Dar Al Islam, ήταν θριαμβευτικό μετά από τις επιθέσεις του Παρισιού. Το editorial της έβδομης έκδοσης ξεκινούσε με την δήλωση "Pauvre France", γιορτάζοντας την ιδέα ότι χάρη στα "λιοντάρια του χαλιφάτου", η Γαλλία τελειώνει τον χρόνο όπως τον ξεκίνησε, "με δάκρυα και αίμα".

Ωστόσο, ορισμένα από τα άρθρα στο ίδιο το περιοδικό δείχνουν ότι δεν είναι όλα καλά στον κόσμο του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της al-Sham.
Ένα αξιοσημείωτο κομμάτι έχει τίτλο "Δύο, τρία ή τέσσερα", με αναφορά στην Σουρά 4:3 του Κορανιού, που καθιστά νόμιμο για τους άνδρες να παντρεύονται μέχρι τέσσερις γυναίκες. Αυτό που καθιστά σαφές το άρθρο, είναι πως ορισμένες γυναίκες στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχονται από την ISIS, είναι δυσαρεστημένες με την πολυγαμία.

Πολλές, κυρίως νέες γυναίκες, έχουν ταξιδέψει από τη Δύση και από μουσουλμανικά κράτη, για να ενταχθούν στην ISIS, στο Ιράκ και στη Συρία. Κάνοντάς το αυτό, πιστεύουν ότι εκτελούν hijra. Πρόκειται για μια ειρηνική μετανάστευση των μουσουλμάνων σε χώρες που θα μπορούσαν να ζουν υπό τον ισλαμικό νόμο, αλλά η έννοια αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από το Ισλαμικό Κράτος για να προσελκύσει οπαδούς στο "χαλιφάτο" του. Πολλές γυναίκες έχουν ταξιδέψει στην περιοχή ως οι σύζυγοι, οι αδερφές και οι κόρες ανδρών που έχουν ενταχθεί στις τάξεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν ταξιδέψει εκεί, χωρίς να έχουν την άδεια των οικογενειών τους, ή αυτές να γνωρίζουν.

Το άρθρο αναφέρει ότι ορισμένες νέες γυναίκες που παντρεύτηκαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, τώρα αρνούνται να συναινέσουν σε πολυπληθείς γάμους, ή τουλάχιστον δεν τους αρέσει η κατάσταση. Μια γυναίκα φέρεται να δηλώνει ότι "συμφωνεί με όλα πλην της πολυγαμίας… δεν μπορώ να το δεχθώ". Άλλη μία δηλώνει ότι θα ήταν λιγότερο επώδυνο για την ίδια εάν ο σύζυγος της παρέμενε στη φυλακή από το να απελευθερωθεί και να παντρευτεί και άλλες γυναίκες. "Θέλετε να διαπράξω απιστία και να αποστατήσω; Εάν τον δω με άλλη γυναίκα, θα αποτύχω στη δοκιμασία της θρησκείας μου και θα εγκαταλείψω το σπίτι μου σαν τρελή!", λέει μία τρίτη.

Οι αναφορές των γυναικών σε πρώτο πρόσωπο υποδηλώνουν –ή τουλάχιστον αυτό σημαίνουν- ότι ο συγγραφέας του άρθρου στο Dar Al Islam είναι γυναίκα που υποστηρίζει την πολυγαμία. Θρηνεί για το γεγονός ότι η πολυγαμία απορρίπτεται "όχι μόνο από τη μέση μουσουλμάνα γυναίκα", αλλά επίσης και από κάποιες πολύ θρήσκες. Δηλώνει δε απειλητικά ότι οι διακηρύξεις κατά της πολυγαμίας, "θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως απιστία".

Οι δυσαρεστημένες γυναίκες από τις οποίες παίρνει συνέντευξη η συγγραφέας, πρέπει να είναι νέες, παρθένες κατά τον γάμο "όπως τις προτιμούν οι νέοι άνδρες γενικά". Ωστόσο, η συγγραφέας τις διαβεβαιώνει ότι ενώ το Ισλάμ επιτρέπει σε έναν άνδρα να παντρευτεί μέχρι και τέσσερις γυναίκες, είναι επίσης ευθύνη του να τις μεταχειρίζεται ισότιμα. Επίσης τις υπενθυμίζει ότι η πρώτη σύζυγος θα παραμείνει πάντα μαζί με τον άνδρα της, "υπερήφανη και τιμημένη". Αλλά επίσης, σε ένα σημείο φαίνεται απογοητευμένη και ανυπόμονη με αυτό που θεωρεί ότι είναι η εγωιστική έννοια του δικαιώματος όσων γυναικών έρχονται σε περιοχές που ελέγχονται από το "χαλιφάτο": "τότε γιατί μετανάστευσες αδερφή μου;".

Το ότι η συγγραφέας αισθάνεται αναγκαίο να κατευθύνει κάποιες από τις συμβουλές της προς τους άνδρες του χαλιφάτου, υποδηλώνει ότι η γυναικεία δυσαρέσκεια μπορεί να κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή που ελέγχεται από την ISISI. Η συγγραφέας καλεί τους άνδρες που θέλουν να παντρευτούν περισσότερες από μία φορά, να σέβονται τις κατανοητές ζήλιες των συζύγων τους. Προτείνει να θίξουν το θέμα της πολυγαμίας όχι ως δικαίωμα των ανδρών αλλά μάλλον ως μια υποχρέωση να υπηρετούν την θρησκεία του Θεού, για παράδειγμα με το να παντρευτούν μια χήρα για να την προστατέψουν και να γίνουν οι προστάτες του ενός ορφανού.

Η διαδικτυακή συζήτηση για την πολυγαμία προσθέτει επίσης βάρος στην θεωρία ότι το νέο "χαλιφάτο" αμφισβητείται όχι μόνο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν οι αντίπαλοί του, αλλά επίσης από την εγχώρια πολιτική με την πιο κυριολεκτική έννοια του όρου. Προφανώς, κάποιες νέες γυναίκες που μετανάστευσαν για να "εισάγουν το δίκιο του Θεού στην γη", με το να παντρευτούν "στρατιώτες του χαλιφάτου", ίσως να μην περίμεναν ότι η πολυγαμία ήταν μέρος του "νόμου του Θεού". Ορισμένοι νέοι άνδρες από την άλλη πλευρά, ίσως να έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος για τον απλό λόγο ότι πίστευαν πως η πολυγαμία ήταν ένα σημαντικό μέρος της καθιέρωσης του "νόμου του Θεού".

Πραγματικά υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ορισμένοι άνδρες έχουν παρακινηθεί να ενταχθούν στον Ισλαμικό Στρατό όχι απλώς για να πολεμήσουν στο δρόμο του Θεού. Αφότου η ISIS έχασε τον έλεγχο του Sinjar στο Ιράκ, η χήρα ενός μαχητή απέδωσε την απώλεια στα "μιαρά" κίνητρα πολλών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Σε μια ανάρτηση που δημοσίευσε στο τζιχαντιστικό Shabakat Shumukh al-Islam, κατηγόρησε πολλούς από τους μαχητές ότι προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος για να "ικανοποιήσουν τη λαγνεία τους".

Το πρώτο ισλαμικό χαλιφάτο, τους υπενθυμίζει με πάθος, δεν έχασε κανένα από τα εδάφη του, καθώς οι στρατιώτες του έμαθαν τον "ασκητισμό και την αγάπη της μάχης". Προειδοποίησε τους στρατιώτες του σημερινού χαλιφάτου ότι σίγουρα δεν θα θριαμβεύσουν έναντι των εχθρών τους εάν δεν μπορούν να θριαμβεύσουν έναντι των κοσμικών επιθυμιών της κρεβατοκάμαρας.

Για προφανείς λόγους, το άρθρο της δυσαρέστησε πολλούς. Παρόλα αυτά, το status των γυναικών στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους θα έχει μια σημαντική επίδραση στην εξωτερική και εσωτερική δυναμική της ομάδας. Εάν η "λαγνεία" είναι όντως ένας από τους λόγους που οι άνδρες προσχωρούν στο Ισλαμικό Κράτος, όπως αφήνουν να εννοηθεί αυτά τα κείμενα υποστηρικτών του ISIS, το νέο "χαλιφάτο" μπορεί σύντομα να αποτελείται από πολλά "αναστατωμένα" νοικοκυριά. Οι γυναίκες που ήθελαν να κάνουν την hijra σε εδάφη του Ισλαμικού Κράτους μπορεί επίσης να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους, όπως και αυτοί οι άνδρες που σχεδιάζουν να βγουν ραντεβού μαζί τους.

 11-Δεκ-2015   
Της Dr Nelly Lahoud