ΣΥΡΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ:Ανταλλαγή πυρών μεταξύ των πολέμιων του ISIS.

 Σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των αντάρτικων ομάδων και της συριακής αντιπολίτευσης έπειτα από πρόσκληση της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας

Ψυχροπολεμικό σκηνικό στο συριακό μέτωπο

Ψυχροπολεμικού τύπου επεισόδια που ακολουθούνται από μπαράζ διαψεύσεων, αλληλοκατηγοριών και διπλωματικών κινήσεων σημειώνονται σχεδόν καθημερινά πλέον μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η κατάσταση στο έδαφος και τον αέρα της Συρίας είναι εκρηκτική, καθώς μόνο χθες δύο διαφορετικά περιστατικά βομβαρδισμών προκάλεσαν το πρώτο ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ της κυβέρνησης Ασαντ και της Ρωσίας από τη μια και των ΗΠΑ από την άλλη και το δεύτερο αντικρουόμενες αναφορές από διαφορετικά δίκτυα Σύρων ακτιβιστών.

Παράλληλα, περαιτέρω ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις πυροδότησε το θέμα της φωτογραφίας του Ρώσου ναύτη που κρατά ρουκετοβόλο πάνω σε ρωσικό πλοίο που περνά τον Βόσπορο, καθώς η τουρκική πλευρά αντέδρασε έντονα επιδίδοντας νότα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη.

Πιο συγκεκριμένα, χθες μαχητικά που επιχειρούσαν στην επαρχία της Συρίας Ντέιρ αλ Ζορ έπληξαν το στρατόπεδο Σαέκα του στρατού της Συρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 3 στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 13. Η κυβέρνηση Ασαντ λίγο αργότερα κατηγόρησε τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό για το πλήγμα λέγοντας πως 4 συμμαχικά αεροπλάνα συμμετείχαν στην επίθεση, η οποία «αποτελεί εχθρική πράξη». 

Στη σχετική ανακοίνωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση των δυνάμεων του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ». Ομως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συμμαχικών δυνάμεων, Στιβ Ουόρεν, το κοντινότερο πλήγμα που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του συνασπισμού ήταν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων. Σύμφωνα δε με το Ρόιτερς, Αμερικανός αξιωματούχος μερικές ώρες αργότερα υποστήριξε ότι το πλήγμα αυτό έγινε από ρωσικά μαχητικά!

«Σφαγιάζεται»

Το δεύτερο περιστατικό προέκυψε ύστερα από χτυπήματα σε θέσεις του ISIS στη Ράκα από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 32 μαχητές της οργάνωσης ενώ τραυματίστηκαν συνολικά 40 άτομα. Από τα πλήγματα υπάρχουν μαρτυρίες και για απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Σε αυτή την περίπτωση το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε ότι οι επιδρομές έγιναν από μαχητικά του συνασπισμού των ΗΠΑ, ενώ η ομάδα ακτιβιστών «Η Ράκα Σφαγιάζεται Σιωπηλά» ότι έγιναν από ρωσικά αεροπλάνα.

Τη χαοτική εικόνα που παρουσιάζουν οι διεθνείς σχέσεις με αφορμή περιστατικά που σχετίζονται με τη μάχη στη Συρία συμπληρώνει το περιστατικό με τη φωτογραφία του Ρώσου ναύτη με το ρουκετοβόλο στα Στενά του Βοσπόρου, το οποίο επαναφέρει στο προσκήνιο τη ρωσοτουρκική κόντρα που κορυφώθηκε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πριν από μερικές εβδομάδες. Η Αγκυρα αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα στο περιστατικό και διά στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε από τη Μόσχα «να σταματήσει τις προκλήσεις» και εν συνεχεία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία.

Τα περιστατικά αυτά έρχονται στον απόηχο άλλων παρόμοιων, όπως η αμερικανική επιβολή κυρώσεων σε άτομα και ρωσικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κυβέρνηση Ασαντ και τους οποίους η αμερικανική ηγεσία κατηγόρησε ότι είναι υπεύθυνοι για αγορές πετρελαίου από το ISIS, λίγο πριν από μια σειρά ρωσικών πληγμάτων εναντίον κομβόι φορτηγών στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας που εικάζεται ότι μετέφεραν πετρέλαιο εντός της Τουρκίας.

Παράλληλα με όλα αυτά και εν όψει των πολλαπλών γύρων διπλωματικών επαφών, συνομιλιών και συνόδων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ένταση έχει προκαλέσει και η έναρξη των βρετανικών επιχειρήσεων στον συριακό εναέριο χώρο.

Πυρετός
Τρεις διαφορετικές «σύνοδοι» για το Συριακό

Οχι μία άλλα τρεις σύνοδοι με διαφορετική σύνθεση και από διαφορετικούς «παίκτες» στον πόλεμο της Συρίας, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από σήμερα. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των αντάρτικων ομάδων και της συριακής αντιπολίτευσης έπειτα από πρόσκληση της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας.

Στη συγκεκριμένη «σύνοδο», η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι οργανώσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αλλά και των ισλαμιστικών οργανώσεων «Στρατός του Ισλάμ» και «Αχράρ Αλ Σαμ», που έχουν στενές σχέσεις με την Τζαμπάτ Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα δηλαδή που δρα στη Συρία. Σε αυτήν δεν έχουν προσκληθεί οι Κούρδοι.

Η σημερινή «σύνοδος» αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις υπόλοιπες συνομιλίες για την επίλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Συρία, από τη μια γιατί έρχονται σε επαφή διαφορετικές ομάδες της «αντιπολίτευσης» και από την άλλη γιατί οι συνομιλίες της Βιέννης δεν έχουν καταλήξει στο ποιες ομάδες είναι τρομοκρατικές και ποιες όχι. Αυτό εξάλλου το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη που εξήγγειλε για μέσα στον μήνα ο Τζον Κέρι και στις οποίες η Ρωσία ανέφερε ότι θα συμμετέχει, αλλά και τη σύνοδο τον Ιανουάριο στην Ιταλία που ανακοινώθηκε από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Χρήστος Στασινόπουλος
8-12-2015
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64299492