John Kerry: Οι αγωγοί θα φέρουν και τις επενδύσεις στην Ελλάδα


Η διπλωματία των αγωγών αποδείχθηκε ότι βρισκόταν στην καρδιά των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών John Kerry στην Αθήνα όπως ο ίδιος φρόντισε να καταστήσει σαφές με τις δηλώσεις του. Οι επαφές του επικεφαλής του State Department στην Αθήνα διεξήχθησαν σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες σε κλίμα κατά πολύ θερμότερο του έως τώρα καταγεγραμμένου. 

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς στο ζήτημα που βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας του επικεφαλής του State Department, ήτοι την ενεργειακή διπλωματία, η αλλαγή προσανατολισμού στην Αθήνα υπήρξε και η πιο θεαματική, βοηθούσης και της προεργασίας που έχει γίνει από την Αμερικανίδα υφυπουργό Victoria Nuland και τον ειδικό απεσταλμένο επί ενεργειακών ζητημάτων Amos Hochstein.

Έτσι, λίγες μέρες προτού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μεταβεί στις 18 Δεκεμβρίου στη Σόφια για την υπογραφή της συμφωνίας για τον κάθετο διασυνδετήριο αγωγό IGB, o John Kerry δεν μπορούσε παρά να δηλώνει: "είμαστε ενθουσιασμένοι για τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”. Μάλιστα, προβάλλοντας το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο περίπου ως φάρμακο δια πάσαν νόσον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο ενεργειακός τομέας (ήτοι οι αγωγοί TAP και IGB) θα είναι ο κύριος πόλος έλξης των επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να ανακάμψει.

Το μήνυμά του πάντως σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν, παρά τις δηλώσεις στήριξης, μάλλον αυστηρό. Διότι ο John Kerry στάθηκε ιδιαίτερα στις "περαιτέρω προσπάθειες” που θα χρειαστούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγορών, ωστόσο απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως θα ήθελε η Αθήνα. Ίσως διότι η σχετική διαπραγμάτευση διεξάγεται στην πραγματικότητα μεταξύ των πιστωτών, όπως υπενθύμισαν και οι τελευταίες δηλώσεις του Jerry Rice που εξακολουθούν να αφήνουν μετέωρη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά τα λοιπά, ο προϊστάμενος του State Department εξέπεμψε μήνυμα ευφορίας σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της επίσκεψής του την Πέμπτη στην Λευκωσία και θέλησε να εξασφαλίσει ότι και η Αθήνα θα "ενθαρρρύνει” το θετικό πνεύμα που επιδεικνύουν οι δύο κοινότητες στο Κυπριακό. Το ότι και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς διέκρινε "για πρώτη φορά” αισιόδοξα μηνύματα συνιστά ενδιαφέρουσα σύμπτωση – ιδίως αν αναλογισθεί κανείς ότι η πρόοδος των δικοινοτικών συνομιλιών φέρνει πιο κοντά και το άνοιγμα της συζήτησης για τα ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας στην Κύπρο.

Για τον John Kerry, η επίλυση του Κυπριακού είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, προκειμένου να λειτουργήσει ως αντιπαράδειγμα σταθερότητας και συνύπαρξης σε μια διαρκώς αποσταθεροποιούμενη γειτονιά. Ίσως μάλιστα, η επίλυση του Κυπριακού, να αποτελεί το αντιστάθμισμα για το ότι η όλο και πιο εμφανής ρωσο-αμερικανική συνεννόηση για τη συριακή κρίση θα αποτελέσει μιαν αντικειμενική ήττα για την Άγκυρα και την δυνατότητά της να έχει λόγο για την επόμενη μέρα στην περιοχή.

Σχετικά με το προσφυγικό ο Kerry τόνισε τη σημασία της καταγραφής των προσφύγων και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και η ευθύνη γι αυτή αφορά όλους.

Στο επίπεδο των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων ο John Kerry δέχθηκε αιχμηρή δημοσιογραφική ερώτηση που παραλλήλιζε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο με το πρόσφατο ρωσο-τουρκικό θερμό επεισόδιο (επί του οποίου η Ουάσιγκτον έσπευσε να υπεραμυνθεί του δικαιώματος της Τουρκίας να διαφυλάσσει το απαραβίαστο του εναέριου χώρου της). Η απάντηση Kerry ήταν ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά στα θέματα εθνικής κυριαρχίας και πως οι δύο χώρες έχουν διαύλους επικοινωνίας και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συνεργάζονται για σχέσεις καλής γειτονίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΤΗΣ
4-12-2015
http://www.capital.gr/epikairotita/3086186/john-kerry-oi-agogoi-tha-feroun-kai-tis-ependuseis-stin-ellada