Mετά την πώληση της Finansbank αλλάζει το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες
Η ανακοίνωση της επιτυχούς πώλησης της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα παρ' ό,τι αναμενόμενη μετά την δρομολόγηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σημαδεύει την ριζική αλλαγή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Η απόκτηση της Finansbank από την ΕΤΕ είχε σημαδέψει το μεγαλύτερο εγχείρημα των τελευταίων δεκαετιών για την υπέρβαση βασικών –και ιστορικά διαμορφωμένων– αδυναμιών της εγχώριας οικονομίας σε σύνδεση με τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη.
Η μεγάλη "έξοδος" των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης στο οικονομικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και η συμμετοχή στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό εγχείρημα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, έμοιαζαν να είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις δομικές αδυναμίες της εγχώριας οικονομίας.
Πράγματι οι ελληνικές τράπεζες ανέλαβαν μαζί με πολλούς επιχειρηματικούς ομίλους τα ρίσκα διείσδυσης στην επιχειρηματικά και οικονομικά αβέβαιη ακόμα περιοχή, ενώ η εξαγορά της Finansbank έδινε μία πρωτοφανή διάσταση στην στρατηγική αυτή εδραιώνοντας την επέκταση αυτή ακόμα και στην Τουρκία.
Ειδικά η επέκταση αυτή δημιουργούσε προϋποθέσεις οικονομικής παρέμβασης με προφανείς γεωπολιτικές φιλοδοξίες.
Μέχρι που ήρθε η κρίση του 2008. Και για άλλη μία φορά "απεδείχθη ότι ο βασιλιάς παρέμενε γυμνός” παρ' όλα αυτά.
Η πολιτική διαχείριση της κρίσης από το σύνολο (!) των κυβερνητικών κομμάτων μέσα σε λιγότερο από 6 - 7 χρόνια καταλήγει σε μία ιστορικών διαστάσεων αναδίπλωση από την ευρύτερη περιοχή.
Τα τραπεζικά δίκτυα είναι υποχρεωμένα σε συρρίκνωση και εγκατάλειψη όχι μόνο των δυνατοτήτων που είχαν οικοδομηθεί στις περιοχές αυτές, αλλά πολύ περισσότερο κόβουν μια "σχέση” επέκτασης που είχε δημιουργηθεί με τους ελληνικής αναφοράς επιχειρηματικούς Ομίλους στην περιοχή, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να... ακολουθήσουν.
Μία προσεκτική ματιά στους χώρους που είχε αποκτήσει κυριαρχική παρουσία το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην περιοχή εύκολα διακρίνει μία ταχύτατη διαδικασία υποκατάστασής του από το αυστριακό και δυτικοευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η βίαιη συρρίκνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συμπαρασύρει – υπό την μορφή της αναδιάρθρωσης λόγω των κόκκινων δανείων – και τους επιχειρηματικούς Ομίλους που δεν είχαν και εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, γίνεται φανερό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες ανακατανομές της οικονομικής "πίτας” στην ευρύτερη περιοχή.
Και αυτός που χάνει κρίσιμα και καθοριστικής σημασίας κομμάτια για το μέλλον είναι οι ελληνικής αναφοράς τράπεζες και επιχειρηματικοί Όμιλοι.
Αν λοιπόν υπάρξει ορατός ορίζοντας ανάκαμψης για την εγχώρια οικονομία στο μέλλον, αυτός με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι δεν θα μπορεί να βασισθεί πλέον στις προσδοκίες που είχαν οικοδομηθεί την δεκαετία του ‘90” μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και την προετοιμασίας για την κυκλοφορία του ευρώ.
Το οικονομικό αποτέλεσμα της πώλησης της Finansbank σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών καταγράφεται ως επιτυχές δεδομένων των συνθηκών μέσα στις οποίες έχει επιτευχθεί.
Ταυτόχρονα όμως σφραγίζει το τέλος μίας εποχής προσδοκιών δύο δεκαετιών, οι οποίες δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουν αντικατασταθεί με τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο ερωτηματικό για την επόμενη ημέρα...
Του Γ. Αγγέλη
22-12-2015
http://www.capital.gr/oikonomia/3090694/meta-tin-polisi-tis-finansbank-allazei-to-topio-gia-tis-ellinikes-trapezes
***
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμφωνούν πάντα με τις απόψεις που διατυπώνονται στα εκάστοτε -χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού- αναρτώμενα κείμενα τρίτων.Οι απόψεις που δημοσιεύονται στα κείμενα των αναρτήσεων εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν.