Η "μηχανή" Schaeuble στο ελληνικό χρέος και η "εκδίωξη" του ΔΝΤ


Πριν από λίγα 24ωρα η γνωστή πλέον στο ελληνικό κοινό κα Velculescu εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους "Θεσμούς", είχε δηλώσει με εξαιρετική σαφήνεια μιλώντας στην Νέα Υόρκη ότι "ακόμη και αν οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, το χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε ελάφρυνση του...". 
Όσοι την άκουσαν κατάλαβαν ότι το ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του, έχουν ήδη μία κοινή βάση για την συζήτηση που αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους και αυτή είναι ότι ο καθοριστικός ρόλος για την ομαλή της έκβασή της είναι η "ελάφρυνσή" του από τους Ευρωπαίους δανειστές, ανεξάρτητα από τι "θαύματα" μπορούν να γίνουν από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. 
Και αυτή η "ελάφρυνση", όπως κάθε τέτοιου είδους διαδικασία, θα γίνει εις βάρος των δανειστών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. 
Και εδώ μπαίνει ο δεύτερος πρωταγωνιστής αυτής της συζήτησης που δεν είναι άλλος από το γερμανικό Υπ. Οικονομικών και τον κ. Schaeuble. 
Και αυτοί γνωρίζουν ότι η "ελάφρυνση" όσο και αν περάσει μέσα από διαδικασίες που απαγορεύουν το άμεσο "κούρεμα" - κάτι δηλαδή σαν το PSI αλλά στον δημόσιο τομέα – στο τέλος δεν μπορεί παρά να "επιβαρύνει" με κάποιο τρόπο τον δανειστή έστω και αν αυτό συμβεί μακροπρόθεσμα. 
Ο κ. Schaeuble, όπως άλλωστε έχει συμβεί μέχρι στιγμής και με τα τρία μνημόνια, έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την υπόθεση του ελληνικού χρέους για να εισάγει μηχανισμούς που δεν θα αφορούν μόνο την διευκόλυνση του ελληνικού χρέους, αλλά κάθε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον είτε αφορά την Ελλάδα είτε όχι.
Το "μοντέλο" που έχει ετοιμάσει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και είναι ήδη σε γνώση των "τεχνικών" συμβούλων στο EWG, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος θα διευκολύνει την ενδιαφερόμενη χώρα να αποφεύγει "κορυφώσεις" στις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους που να μη μπορεί να αντιμετωπίσει ο προϋπολογισμός της, ανακατανέμοντας τις υποχρεώσεις στο μέλλον. 
Αυτή η διευκόλυνση όμως θα δίδεται υπό την προϋποθέσεις. 
Συγκεκριμένα η ενδιαφερόμενη χώρα θα αποδέχεται και θα τηρεί ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής και πειθαρχίας – ένα "μηχανισμό"– που θα είναι προσαρμοσμένο στις οικονομικές της δομές και θα παρακολουθείται αυστηρά από τον δανειστή δηλαδή τον ESM. Ο δανειστής αυτός όμως θα πρέπει να λειτουργεί όπως το ΔΝΤ. Και  πράγματι ο ESM προορίζεται και ετοιμάζεται να μεταλλαχθεί "ντε γιούρε" σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ...
Μόνο με τους όρους αυτούς το Βερολίνο και ο κ. Schaeuble δέχεται και υιοθετεί την εκτίμηση που δημόσια παρουσίασε η κα Velculesu για λογαριασμό του ΔΝΤπροχθές στην Νέα Υόρκη μιλώντας σε ένα επενδυτικό και πολιτικό κοινό για το τι μέλει γενέσθαι στην Ελλάδα. Και σ' αυτό υπάρχει συμφωνία τόσο με την Κομισιόν και τον ESM όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν η προϋπόθεση αυτή "περπατήσει” και αυτό φαίνεται να είναι πλέον το βασικό σενάριο πράγματι ο ρόλος και η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αρχίσει να φθίνει μέχρι να αποσυρθεί εντελώς από χρηματοδότης αλλά και "τεχνικός” σύμβουλος. 
Ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας αυτό να έχει υπ' όψη του όταν ανακινεί το θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ και όχι κάποια καμπάνια για την ...εκδίωξη του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.   

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
16-12-2015
http://www.capital.gr/oikonomia/3089316/i-mixani-schaeuble-sto-elliniko-xreos-kai-i-ekdioxi-tou-dnt