Ο «τεχνοκρατικός» στόχος του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία
Το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, πέρα από τις σημειολογικές αναφορές που κάθε τρομοκρατικό χτύπημα μέσα από την κτηνωδία του αίματος προσπαθεί να αποκτήσει, έχει και έναν επιπρόσθετο και πιο «τεχνοκρατικό» στόχο. Το γονάτισμα της τουριστικής βιομηχανίας της γειτονικής μας χώρας και τον έτι περαιτέρω γεωπολιτικό αποκλεισμό της.
Σε μια περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί διακαώς να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία που αντιμετωπίζει από το εμπάργκο σε υπηρεσίες και προϊόντα που έχει επιβάλλει η Ρωσία, το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα ενδέχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην πανταχού βαλλόμενη τουριστική «βιομηχανία» της Τουρκίας.
Για αυτό το λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να εντάξει το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα σε μια γενικότερη στοχοποίηση της γειτονικής μας χώρας από την τρομοκρατία, λόγω της στάσης που κρατάει στο ζήτημα του «Ισλαμικού Κράτους». Είναι φανερό ότι σκοπός της Τουρκικής Κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το σημερινό αιματηρό χτύπημα των τρομοκρατών για να στείλει ένα καθαρό και ηθικά αμόλυντο μήνυμα ότι η Άγκυρα στέκεται απέναντι σε όλους αυτούς με τους οποίους τον κατηγορεί η Ρωσία και άλλοι ότι στέκεται δίπλα-δίπλα.
Σε αυτή την ρητορική πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια που καταβάλλει ο Ερντογάν, ακόμη και σήμερα με δηλώσεις του, να βάλει στο κάδρο των δυνάμεων αποσταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής τη Ρωσία και το Ιράν, κατηγορώντας τη μεν Ρωσία ότι δεν επιθυμεί πραγματικά να καταπολεμήσει το «Ισλαμικό Κράτος», το δε Ιράν ότι προσπαθεί να αναβιώσει «σεκταριστικές διαφωνίες και εντάσεις ανάμεσα σε Μουσουλμάνους, δημιουργώντας επί τούτου ένταση με τη Σαουδική Αραβία αλλά και με τις χώρες του κόλπου». Παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο καθαρά θέση υπέρ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην διαμάχη με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Το μεγαλύτερο όμως δυστύχημα της Τουρκίας είναι ότι όλοι οι παίκτες του γεωπολιτικού σκηνικού που έχει στηθεί στην περιοχή δεν την θεωρούν χώρα εμπιστοσύνης, λόγω των αμφισημιών της ηγεσίας της σε σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Και αν αυτό δεν του κόστιζε μέχρι χθες σε βαθμό απειλητικό για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Όταν αρχίζεις να μετράς νεκρούς, όλοι οι σχεδιασμοί ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων.
12-1-2016
Χρήστος Λουτράδης
Αρθρογράφος/ συνεργάτης στη Hurriyet Daily News
http://www.huffingtonpost.gr/christos-loutradis/post_10817_b_8962044.html?utm_hp_ref=greece