ΗΠΑ και Ρωσία ενώπιον του τουρκικού "πονοκεφάλου".Σχέδια του Ισραήλ για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.


Η συνάντηση που είχαν την Tετάρτη στη Ζυρίχη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry και της  Ρωσίας Sergei Lavrov υπήρξε βέβαια η πολλοστή μεταξύ των δύο ανδρών σχετικά με την συριακή κρίση. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι διακριτικά και σε πείσμα των "αγέρωχων” δημόσιων δηλώσεων (π.χ. της ετήσιας ομιλίας Obama για την "κατάσταση του έθνους” με τις απαξιωτικές αναφορές της στη  Ρωσία) το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας αλλάζει σταθερά ενώπιον κοινών προκλήσεων.

Άλλωστε, η διαδοχή των γεγονότων τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πυκνή. Ο ίδιος ο Barack Obama είχε την πρωτοβουλία τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Vladimir Putin, μετά την οποία ανακοινώθηκε το ραντεβού των δύο υπουργών. Και το κυριότερο: την περασμένη Παρασκευή η κατεξοχήν αρμόδια για τον "ουκρανικό φάκελο” υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland πραγματοποίησε, προερχόμενη από τη Λιθουανία, επίσκεψη-έκπληξη στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπου συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου, Vladislav Surkov, την "γκρίζα εξοχότητα” του Κρεμλίνου.

Είναι σαφές ότι η ρωσο-αμερικανική συνεννόηση επιταχύνεται σε πολλά επίπεδα και μέσω πολλών διαύλων, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Surkov ότι στο Καλίνινγκραντ αναζητήθηκαν "συμβιβαστικές λύσεις” στην ουκρανική κρίση, αλλά και από το ότι οι συνομιλίες του με την Nuland θα επαναληφθούν, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη από τους Kerry και Lavrov.

Στη Ζυρίχη, πάντως, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις προγραμματισμένες για τις 25 Ιανουαρίου, βάσει του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνομιλίες συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Staffan de Mistura στη Γενεύη. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς αναβολή, μολονότι ο Staffan de Mistura δεν έχει ακόμη αποστείλει τις σχετικές προκλήσεις, λόγω των σοβαρών διαφωνιών που έχουν ανακύψει ως προς τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης. 

Η πρώτη πηγή προβλημάτων αφορά την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να εκπροσωπηθούν οι αντίπαλοι του καθεστώτος Assad αποκλειστικά από το συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα στο Ριάντ, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Συρίας Riad Hijab. Ο Sergei Lavrov δήλωσε (χωρίς ο Kerry να τοποθετηθεί) ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας ευρύτερης εκπροσώπησης της αντιπολίτευσης, με παράλληλο αποκλεισμό των οργανώσεων που θεωρεί τρομοκρατικές. Ειδικά δε για την Ahrar ash-Sham, που χαρακτήρισε "παιδί της al Qaeda”, και την Jaish al Islam, στην οποία ανήκει ο Mohammad Alloush, κύριος διαπραγματευτής από πλευράς του συνασποισμού του Ριάντ, τόνισε ότι δεν υπάρχει με τις ΗΠΑ συμφωνία ια τη συμμετοχή τους.

Την ίδια ημέρα πάντως, ο Riad Hijab δήλωνε από το Ριάντ ότι η 17μελής αντιπροσωπεία που έχει ορίσει ο συνασπισμός του, υπό τον πρώην στρατηγό Asaad al-Zoabi, δεν πρόκειται να μεταβεί στη Γενεύη, αν έχουν προσκληθεί και άλλες πλευρές και επανέλαβε ότι ο Assad και άλλα πρόσωπα-κλειδιά του καθεστώτος δεν έχουν θέση σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα υλοποιήσει την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης. Φυσικά, αυτή η διεκδίκηση έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να ευοδωθεί μετά την στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

Το δεύτερο μέγα εμπόδιο στον δρόμο για τη Γενεύη αντιπροσωπεύει η Τουρκία των Tayyip Erdogan και Ahmet Davutoglu. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί τη συμμετοχή στις συνομιλίες, ως "νομιμοποιημένης αντιπολιτευτικής δύναμης”, του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους χαρακτήρισε συμμάχους του καθεστώτος Assad και ΄'απειλή για την Τουρκία”. Ο δε Tayyip Erdogan έδωσε τον τόνο συνολικής σκλήρυνσης στο κουρδικό ζήτημα εντός και εκτός συνόρων, ανακοινώνοντας το τέλος οποιουδήποτε πολιτικού διαλόγου με το εκτός νόμου PKK αλλά και το κοινοβουλευτικό κόμμα HDP.

Όμως, η Τουρκία δεν μένει στα λόγια: από την Τρίτη ο τουρκικός στρατός διέβη τα σύνορα με την Συρία για την πραγματοποίηση "εργασιών αποναρκοθέτησης” στην περιοχή της Τζαράμπουλους. Η απειλή εισβολής για την δημιουργία "ασφαλούς ζώνης” στα δυτικά του Ευφράτη, ώστε να αποτραπεί τυχόν προέλαση των ένοπλων δυνάμεων του PYD, καθίσταται πλέον πιο πιστευτή. 

Πρόκειται για προοπτική η οποία προκαλεί νευρικότητα και στην Ουάσιγκτον – γεγονός που εξηγεί τις αλλεπάλληλες επαφές Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτικών ιθυνόντων με την τουρκική πλευρά. Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στην Τουρκία (21-23 Ιανουαρίου) και η τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη του Barack Obama με τον Τayyip Erdogan, με αφορμή την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. 

Την εικόνα συμπληρώνουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει τη διεύρυνση της στρατιωτικής της παρουσίας στη Συρία με την δημιουργία δεύτερης αεροπορικής βάσης στο Qamishli, δηλ. στις κουρδοκρατούμενες περιοχές όπου ήδη υπάρχει και αμερικανική παρουσία, αλλά και η δήλωση της υπουργού Δικαιοσύνης του Ισραήλ ότι η χώρα της έχει κάθε λόγο να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΤΗΣ
22-1-2016
http://www.capital.gr/diethni/3097563/ipa-kai-rosia-enopion-tou-tourkikou-ponokefalou


Israel's Justice Minister Ayelet Shaked 

Τα σχέδια του Ισραήλ για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος

Υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους  τάχθηκε κορυφαία υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης σε μια δήλωση η οποία αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς των ισραηλινών, άλλα αναμένεται να  μεγαλώσει την δυσπιστία που παραμένει μεταξύ Άγκυρας –Ιερουσαλήμ.

Η γνωστή για τις ακραίες θέσεις της υπουργός  δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελετ Σακεντ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ασφαλείας INSS  στο Τελ Αβίβ  δήλωσε ότι είναι πλέον η στιγμή «να βοηθήσουμε τους Κούρδους, ένα αρχαίο  δημοκρατικό και  ειρηνικό έθνος, που δεν μπόρεσε ποτέ να έχει την δική του χώρα..»

Η κ. Σακεντ που έχει υπηρετήσει και ως λοχαγός στο ισραηλινό Στρατό  και έχει ταχθεί εναντίον των Παλαιστίνιων,  τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει «δημόσια να ζητήσει την εγκαθίδρυση κουρδικού κράτους που θα χωρίζει το Ιράν από την Τουρκία και θα είναι φιλικό προς το Ισραήλ. Συγχρόνως εξήρε την συνεργασία του Ισραήλ με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Β. Ιράκ  κυρίως στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Η ισραηλινή υπουργός  υποστήριξε ακόμη ότι η δημιουργία κουρδικού κράτους θα αποδυναμώσει μια σειρά «αντιπάλων» του Ισραήλ στην περιοχή.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το Τελ Αβίβ στέλνει τέτοιου είδους φιλοτουρκικά μηνύματα και αφήνει ανοικτή την στήριξη του στην προοπτική ανακήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Το 2014 ο ίδιος ο Μ. Νετανιαχου μιλώντας  σε συνέδριο που οργάνωσε και πάλι το INSS (Institute for National Security Studies) είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «οφείλει να υποστηρίξει τις Κουρδικές φιλοδοξίες  για ανεξαρτησία. Είναι κάτι που το αξίζουν..»

​Για το Ισραήλ η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, ενός μετριοπαθούς σουνιτικού κράτους στην καρδία της Μέσης Ανατολής ίσως θα προσφέρει τον μοναδικό μουσουλμανικό σύμμαχο του εβραϊκού κράτους.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές για στήριξη ακόμη και του ΠΚΚ από το Ισραήλ, ενώ δεν έχουν διαψευσθεί τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για μεταφορά ποσοτήτων κουρδικού πετρελαίου από το Β. Ιράκ στο Ισραήλ. Επίσης στο Αρμπίλ  σύμφωνα με τα κουρδικά ΜΜΕ ,την τελευταία δεκαετία ήταν συχνή η παρουσία  ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ που παρείχαν εκπαίδευση στους Πεσμεργκα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα αποστολή όπλων και πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις  του Β. Ιράκ. Ενδεικτικό των κάλων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί είναι ότι στο Ιρακινό Κουρδιστάν προστατεύεται πλήρως και η μικρή σχετικά κοινότητα Κουρδών- Εβραίων.​

Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία  η οποία βλέπει πλέον τον κουρδικό παράγοντα  να κινείται ανεξέλεγκτα σε όλη την περιοχή. Και μάλιστα να είναι και η Ρωσία η οποία πιέζει ώστε οι Κούρδοι της Συρίας να λάβουν μέρος στις συνομιλίες για ανακωχή και την πολιτική μετάβαση.

21-1-2016

http://www.liberal.gr/arthro/29573/amyna--diplomatia/2016/ta-schedia-tou-israil-gia-anexartito-kourdiko-kratos.html





Ο Μπάιντεν επικρίνει την Τουρκία για τις διώξεις δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία ότι ο εκφοβισμός των μέσων ενημέρωσης, ο περιορισμός της ελευθερίας στο Ίντερνετ και οι κατηγορίες για προδοσία σε βάρος ακαδημαϊκών δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στη Μέση Ανατολή.

“Όταν τα μέσα ενημέρωσης εκφοβίζονται ή οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται (…) και πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για προδοσία απλώς επειδή υπέγραψαν μια διακήρυξη, δεν δίνεται το καλό παράδειγμα”, δήλωσε ο Μπάιντεν πριν αρχίσει συνομιλίες με εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

“Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να εκφράσεις την άποψή σου και να επικρίνεις μια πολιτική, να προσφέρεις μια εναλλακτική επιλογή χωρίς να φοβάσαι τον εκφοβισμό και την τιμωρία, τότε η χώρα σου στερείται ευκαιριών”, συνέχισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος ενώπιον έξι τούρκων πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

“Αυτές δεν είναι ιδέες νέες για τον λαό της Τουρκίας, περιλαμβάνονται στο σύνταγμά σας”, συνέχισε. “Θέλουμε η Τουρκία να δώσει σ’ όλη την περιοχή ένα ισχυρό παράδειγμα του τι σημαίνει ενεργός δημοκρατία”.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται με δριμύτητα εναντίον περισσοτέρων από 1.000 τούρκων διανοουμένων που υπέγραψαν μια διακήρυξη στην οποία καταγγέλλονται οι “σφαγές” που διαπράχθηκαν από τον στρατό εναντίον αμάχων στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Εναντίον των διανοουμένων αυτών έχουν εξαπολυθεί δικαστικές διώξεις και πειθαρχικές έρευνες, προκαλώντας σάλο στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, κατηγορείται τακτικά από τους επικριτές του για αυταρχικές και ισλαμιστικές παρεκκλίσεις και από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις επιθέσεις του εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΟΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ




http://mignatiou.com/2016/01/bainten-epikrini-tin-tourkia-gia-dioxis-dimosiografon-panepistimiakon/
22/01/2016