ΙΡΑΚ-ΜΟΣΟΥΛΗ:Το μοναστήρι «έπεσε», ο σκοταδισμός νίκησε...

 
 Χριστιανικό μοναστήρι στη Μοσούλη (Ιράκ), του Προφήτη Ηλία (Μαρ Ελιάς) Col. Juanita Chang/U.S. Army via AP
Χτισμένο στα τέλη του 6ου αιώνα από Ασσύριους μοναχούς και έκτοτε τόπος λατρείας στο Βόρειο Ιράκ για χιλιάδες χριστιανούς, το Μοναστήρι του Αγίου Ηλία δέσποζε εδώ και 1.400 χρόνια στην κορυφή ενός λόφου έξω από τη Μοσούλη.
 21 Ιανουαρίου 2009- Αμερικανοί στρατιώτες στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία τη Μοσούλη | JoAnn Makinano/Department of Defense via AP


 7 Νοεμβρίου 2008- Αμερικανοί στρατιώτες επισκέπτονται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, από τη βάση τους στο Marez, έξω από την Μοσούλη. | AP Photo/Maya Alleruzzo
Διασώθηκε ανά τους αιώνες, παρά τη μερική καταστροφή του το 1743 από τους Πέρσες και τη χρήση των μερικών αναστηλωμένων ερειπίων του ως βάση της μεν Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Ιράκ στη δεκαετία του 1970, των δε Αμερικανών κατά την επιχείρηση «Σοκ και δέος» του 2003.
 3 Απριλίου 2010- Αμερικανοί στρατιώτες γιορτάζουν το Καθολικό Πάσχα στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία | Staff Sgt. Russell Lee Klika/U.S. Army via AP
Μέχρι που το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ βρέθηκε στο διάβα του «Ισλαμικού κράτους»...
  Φωτογραφία της δεκαετίας του 1920 από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στη Μοσούλη του Ιράκ | Otrakji family collection on mideastimage.com via AP
Σχεδόν αμέσως μετά την κατάληψη της Μοσούλης πέρυσι, κάπου μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2014 –όπως προκύπτει από την ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών από την τοποθεσία που δημοσιοποίησε χθες το πρακτορείο Associated Press– οι εξτρεμιστές ισλαμιστές το εξαφάνισαν από προσώπου γης, κονιορτοποιώντας τα ερείπια με κάθε μέσο.


Δύο αερο­φωτογραφίες αποτυπώνουν το πριν και το μετά: Τραβηγμένες το 2011 και το 2014, αντίστοιχα | DIGITALGLOBE VIA AP
«Με μπουλντόζες, βαριά μηχανήματα, βαριοπούλες και πιθανόν εκρηκτικά, μετέτρεψαν τους πέτρινους τοίχους σε σκόνη», παρατηρεί στο A.P. ο Στίβεν Γουντ, πρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης δορυφορικών λήψεων Allsource Analysis.
Με τον ίδιο βάρβαρο τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο το «Ι.Κ.» έχει μέχρι σήμερα καταστρέψει πάνω από 100 θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία στο Ιράκ (Χάτρα, Νιμρούντ και Νινευί) και στη Συρία (Παλμύρα), εξαπολύοντας ταυτόχρονα πογκρόμ κατά όλων των αλλόθρησκων κοινοτήτων.
Οι επιθέσεις αυτές προσλαμβάνουν πια διαστάσεις «γενοκτονίας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ σε προχθεσινή έκθεσή του ειδικά για το Ιράκ, καταλογίζοντας στο «Ι.Κ.» τις δολοφονίες 19.000 ανθρώπων μέσα στην τελευταία διετία, τον ξεριζωμό 3.000.000 και την αιχμαλωσία άλλων 3.500κυρίως γυναικών που προορίζονται για «σκλάβες του σεξ», και παιδιών τα οποία, αφού πρώτα εξισλαμιστούν διά της βίας, προωθούνται ως αναλώσιμοι μαχητές στα μέτωπα του πολέμου.
Στην ίδια έκθεση, πάντως, περιλαμβάνονται και καταγγελίες για σωρεία βαναυσοτήτων από τις ίδιες τις ιρακινές δυνάμεις, καθώς και τις συμμαχικές τους σιιτικές πολιτοφυλακές, σε βάρος σουνιτικών πληθυσμών στο Ιράκ – καταμαρτυρώντας τους από καταστροφές τεμένων έως απαγωγές και εκτελέσεις.
«Φωτίζοντας», δε, άλλη μία παράμετρο της εθνοθρησκευτικής βίας που εξαπλώνεται επικίνδυνα στο Ιράκ, στη «σκιά» της συριακής κρίσης, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες με έκθεσή της τους Κούρδους Πεσμεργκά για «συντονισμένη εκστρατεία» σε βάρος αραβικών κοινοτήτων, σε εθνοτικά μικτές περιοχές «που ανακατέλαβαν από το “Ι.Κ.” στο βόρειο Ιράκ» και τις οποίες διεκδικούν τώρα ως δικές τους.
«Ο αναγκαστικός εκτοπισμός αμάχων και η σκόπιμη καταστροφή σπιτιών και περιουσίας χωρίς στρατιωτικό λόγο, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία βασίζεται σε δορυφορικές φωτογραφίες από τις επαρχίες Νινευί, Κιρκούκ και Ντιγιάλα, πάνω από 100 μαρτυρίες, αλλά και επιτόπιες έρευνες σε 13 χωριά και πόλεις.
Κληθείς να σχολιάσει, το στέλεχος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) του Β. Ιράκ, Ντίνταρ Ζεμπάρι, ανέφερε ότι οι καταστροφές που καταγράφονται στην έκθεση οφείλονται στις συγκρούσεις με εξτρεμιστές του «Ι.Κ.», και υπενθύμισε ότι ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός έχει καλέσει τους αμάχους να μείνουν μακριά από περιοχές, που βρίσκονται κοντά σε εστίες μάχης.
Επικεντρωμένοι, πάντως, στην επόμενη φάση του πολέμου κατά του «Ι.Κ.», παρά στις... παράπλευρες συνέπειές του, οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Αυστραλίας συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι, εξετάζοντας τρόπους ενίσχυσης των τοπικών συμμάχων τους στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και πιο ενεργού συνδρομής αραβικών σουνιτικών κρατών στο πολεμικό πεδίο.
Επόμενοι στρατιωτικοί στόχοι είναι τα δύο προπύργια του «I.K.» στη Συρία και το Ιράκη Ράκα και η Μοσούλη αντιστοίχως.
Προς το παρόν, ωστόσο, αυτό που δείχνει τελικά να καταρρέει είναι η –προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα– έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του καθεστώτος Ασαντ και της «μετριοπαθούς» συριακής αντιπολίτευσης, στη Γενεύη, με στόχο την πολιτική διευθέτηση του πολυετούς συριακού εμφυλίου.
«Αγκάθι» παραμένει η σύνθεση του μπλοκ της αντιπολίτευσης, για την οποία ακόμη διαφωνούν τα αντίπαλα συμμαχικά «στρατόπεδα»Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ από τη μια, Ρωσίας-Ιράν από την άλλη. Θέμα που –μαζί με το ουκρανικό– βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, στη Ζυρίχη.
Με το πέρας της, ο μεν Τζον Κέρι προτίμησε τη σιωπή, ο δε Σεργκέι Λαβρόφ αρκέστηκε να τονίσει πως «υπάρχουν ακόμη πολλές μέρες μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου»...
21.01.2016 
Μαργαρίτα Βεργολιά
http://www.efsyn.gr/arthro/monastiri-epese-o-skotadismos-nikise