«Η Δύση κάνει τα στραβά μάτια σε μια φασιστική κυβέρνηση»


Cumhuriyet Gazetesi - Can Dündar

Εάν η Ε.Ε. παραβλέψει την καταπάτηση των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από τον Ταγίπ Ερντογάν για να εξυπηρετήσει τα στενά της συμφέροντα, τότε θα πνίξει τις ιδρυτικές της αρχές της μαζί με τους πρόσφυγες,προειδοποιεί σε συνέντευξη του στον Guardian, ο διευθυντής σύνταξης της έγκυρης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας  Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ, από την φυλακή όπου κρατείται κατηγορούμενος για προδοσία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών. 
Το κυνήγι των δημοσιογράφων είναι το χειρότερο στην ιστορία της Τουρκία λέει ο Ντουντάρ, υπογραμμίζοντας ότι αυτός φυλακίστηκε επειδή απλώς έκανε την δουλειά του.
Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προδώσει τις δημοκρατικές της αξίες,είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την συμφωνία Βρυξελλών-Αγκυρας για το προσφυγικό
«Πάντα θεωρούσαμε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως μια άγκυρα, ένα πρότυπο για την βελτίωση της δημοκρατίας σε διεθνή επίπεδα και όχι ως αύξηση της επιρροής για τις δικτατορίες... Τώρα εάν η Ε.Ε., προκειμένου να σταματήσει την ροή των προσφύγων μετατρέποντας τα δικά μας εδάφη σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, συμφωνεί να κάνει τα στραβά μάτια ενώ ο Ερντογάν καταπατά την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου, αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. απορρίπτει τις ιδρυτικές της αξίες προκειμένου να προστατεύσει τα μεσοπρόθεσμα συμφέροντα της».
Ο Ντουντάρ συνελήφθη τον Νοέμβριο μαζί με τον επικεφαλής του γραφείου στην Αγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών για ένα ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί έξι μήνες νωρίτερα στην Cumhuriyet, το οποίο αναφερόταν σε φορτία όπλων που έστελναν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας (ΜΙΤ) σε ισλαμιστές ενόπλους που πολεμούσαν τον Ασαντ, με το πρόσχημα ότι είναι ανθρωπιστική βοήθεια 
Η σύλληψη των Ντουντάρ και Γκιουλ έγινε λίγες μέρες αφού το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν διασφάλισε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.
Δεκατέσσερις δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν το 2015 και η Τουρκία είναι η πέμπτη χειρότερη στην φίμωση του Τύπου παγκοσμίως σύμφωνα με την λίστα της Επιτροπής για την προστασία των Δημοσιογράφων.
Στο στόχαστρο του Ερντογάν έχουν μπει ακόμα ξένοι δημοσιογράφοι και διανοούμενοι επειδή επέκριναν την κυβέρνηση του, υποστηρίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να μάχονται  στο πλευρό του κατά της «τρομοκρατίας». 
Ο Ντουντάρ είπε στην Guardian ότι απλώς γνωρίζει το περιεχόμενο της μήνυσης που κατατέθηκε εναντίον του για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, η οποία ζητά να του επιβληθεί η ποινή των δις ισοβίων.
«Η καθυστέρηση της παραπομπής είναι μια τακτική που συχνά χρησιμοποιεί το τουρκικό δικαστικό σύστημα για να τιμωρήσει εκ των προτέρων τον υπόδικο», υποστήριξε ο Ντουντάρ συμπληρώνοντας ότι το μόνο που τον ρώτησαν οι εισαγγελείς  είναι το τηλέφωνο του, γιατί έγραψε το επίμαχο ρεπορτάζ και ποιος διέρρευσε αυτές τις πληροφορίες σε αυτόν.
Λέει ότι ούτε σε αυτόν ούτε στους δικηγόρους του έχει δοθεί αντίγραφο της παραπομπής του όπου να καταγράφονται οι επίσημες κατηγορίες εναντίον του και υπήρχε και μια «διαταγή εμπιστευτικότητας» που εμποδίζει τους δικηγόρους να εξετάσουν τον φάκελο του. 
«Ποια είναι η υπόθεση; Αυτό είναι το πρόβλημα. Είμαι στην φυλακή για 45 ημέρες, κάτω από συνθήκες που θα άρμοζαν ίσως σε κατά συρροήν δολοφόνο και ακόμα δεν ξέρουμε τις κατηγορίες που με βαρύνουν... Η μόνη "απόδειξη" που έχουν εναντίον μου είναι το δημοσιευμένο ρεπορτάζ μου... Επομένως στην ουσία κατηγορούμαι για κατασκοπία διότι δημοσίευσα ένα ρεπορτάζ... στην εφημερίδα μου», λέει τονίζοντας ότι η αύξηση των παραπομπών δημοσιογράφων στην δικαιοσύνη είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού του Τύπου
«Πάντα υπήρχε αντιστοιχία μεταξύ της αύξησης των εγκληματικών δραστηριοτήτων της κυβέρνησης και του αριθμού των φυλακισμένων δημοσιογράφων. Και αυτή τώρα είναι μια  τέτοια περίπτωση.
»Καθώς πολλαπλασιάζονται οι βρώμικες υποθέσεις, η διαφθορά, το παράνομο εμπόριο όπλων και οι εξωδικαστικές δολοφονίες, οι δημοσιογράφοι που γράφουν ή που μπορούν να γράψουν γι αυτά γίνονται στόχοι. Η φυλάκιση τους είναι ένας εκφοβισμός για τους άλλους δημοσιογράφους. Ρίχνεις έναν στην φυλακή και κλείνεις το στόμα άλλων 100».  
Η εκστρατεία και οι πιέσεις εναντίον ξεκίνησαν απευθείας από τον Ερντογάν λέει:
«Δυο ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ για τα φορτηγά που μετέφεραν όπλα στους ισλαμιστές ο πρόεδρος είπε: "Θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι αυτό. Δεν θα τον αφήσω ατιμώρητο". Την ίδια ημέραδημοσιογράφοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο βγήκαν δημόσια και το προχώρησαν ακόμα παραπέρα και είπαν: "Εάν αυτό συνέβαινε στις ΗΠΑ, η CIA θα σκότωνε το άτομο που τα έγραψε και θα το έκανε να φανεί σαν δυστύχημα". Μερικοί θεωρούν την φυλάκιση μου ως ευλογία εάν σκεφτεί κανείς όλες τις άλλες πιθανότητες...
»Ολες τις ώρες της ημέρας τα τουρκικά δικαστήρια χειρίζονται της μηνύσεις που υποβάλλονται κατά δημοσιογράφων που "τον" προσέβαλαν (σ.σ. τον Ερντογάν). Θεωρεί την κάθε κριτική ως προσβολή. Δεν υπάρχει ούτε ένας δημοσιογράφος στην Τουρκία που θα εκθέσει ένα σκάνδαλο για την κυβέρνηση και ο οποίος να περιμένει ότι θα "την γλυτώσει"» .
Παρά την ουδετερότητα που θα πρέπει να έχει σύμφωνα με το Σύνταγμα ως πρόεδρος ο Ερντογάν- λέει ο Ντουντάρ - γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικός: «Εχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία ιδρύοντας μια αστυνομική δύναμη επικών διαστάσεων και αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος». 
Τέλος επέκρινε την προσέγγιση Ερντογάν και Ε.Ε. μετά την συμφωνία του Νοεμβρίου που προβλέπει ένα πακέτο 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, που θεωρείται από πολλούς το «καρότο» προκειμένου η Αγκυρα να σταματήσει την ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη:
«Εάν η Δύση, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις πόρτες της για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από μια φωτιά - την οποία εν μέρει η ίδια η Δύση πυροδότησε- κάνει τα στραβά μάτια σε μια φασιστική κυβέρνηση, θα πνίξει- μαζί με τους πρόσφυγες- και τις δικές της αξίες και αρχές, αλλά και όσους πιστεύουν σε αυτές».
Η συνέντευξη στην Guardian δόθηκε με την μεσολάβηση των δικηγόρων του Ντουντάρ, που του έδωσαν γραπτώς τις ερωτήσεις.
Εγραψε σε χειρόγραφο τις απαντήσεις στο κελί του στην απομόνωση και ο Guardian έκανε την μετάφραση. Οι ερωτήσεις εστάλησαν και οι απαντήσεις ήταν γραπτές. 
Ο Ντουντάρ κρατήθηκε σε απομόνωση επί 40 ημέρες πριν του επιτραπεί να μετακινηθεί σε κελί που μοιράζεται με κάποιον άλλον.
Ενώ την στην απομόνωση το μόνο που του επέτρεπαν είναι επισκέψεις μιας ώρας την εβδομάδα. Δεν του επέτρεπαν να έχει γραφομηχανή ή υπολογιστή και περνούσε την ώρα του διαβάζοντας τα απομνημονεύματα που γράφτηκαν στην φυλακή. 
19-1-2016