Κάνει έργα για CERN και αεροναυπηγική, αλλά φεύγει για Βουλγαρία!


(Φωτ.: Ένας επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Έρευνας-CERN εξετάζει μια οθόνη υπολογιστή που δείχνει ίχνη για το πείραμα Atlas.)

Έχει πιστοποίηση ISO 9001, 14001, AS9100 έχει συμβόλαια για κατασκευή αεροδιαστημικών εξαρτημάτων (Air Space Component) για κορυφαία διεθνή αεροναυπηγική εταιρεία, ενώ έκανε δουλειά και για το CERN! Και όμως, αυτή η αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, με ιστορία περί τα 40 έτη, μετέφερε πρόσφατα τα μητρώα και τα χαρτιά της στη Βουλγαρία, καθαρά για φορολογικούς λόγους!

Διαστάσεις επιδημίας σε βαθμό αποψίλωσης ολόκληρης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας λαμβάνει πλέον η φυγή των ελληνικών εταιρειών από τη χώρα, σε μια προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται από τη φορολογική επιδρομή που δεν αφήνει τίποτα στο διάβα της.

«Πάμε να δουλέψουμε, να εργαστούμε και το μεγαλύτερο όφελος από την εργασία μας να επιστρέφει σε εμάς και όχι να μας το παίρνει το κράτος. Στόχος μας είναι να επιβιώσουμε από τη φορολογική λαίλαπα του ελληνικού κράτους που μας κυνηγά ανελέητα», τονίζει στο liberal.gr ο Δημήτρης, πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, ιδιοκτήτης της ανωτέρω επιχείρησης. 

Πρόσφατα, (εντός του Δεκέμβρη του 2015) μετέφερε τα... βιβλία της επιχείρησής του στη Βουλγαρία.
«Αρχικά, η απόφαση για μετακόμιση της εταιρείας μας στη Βουλγαρία ελήφθη για καθαρά φορολογικούς λόγους. Σταδιακά όμως βλέπω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για πιο φθηνή παραγωγή και για σαφώς πιο βατές συνθήκες στη λειτουργία της εταιρείας μας», επισημαίνει ο επιχειρηματίας.

Πιστοποιήσεις και CERN

Η εταιρεία του δραστηριοποιείται στον τομέα του μηχανουργικών κατεργασιών, κατασκευές μερών μηχανημάτων και εξαρτημάτων αεροδιαστημικής με έδρα την Αττική. Πρόκειται για πρότυπο μηχανουργείο, υπερσύγχρονο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με Enterprise Resource Planning (ERP) και λογισμικό CAD/CAM που παρέχει τη δυνατότητα κατασκευών με χειρουργική ακρίβεια, διαφόρων εξαρτημάτων.

Έχει πιστοποιηθεί ως προς την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 9001:2008. Η επιχείρηση ακολουθεί αυστηρά καθορισμένες διαδικασίες για τη διασφάλιση της ποιότητας όπως αυτές ορίζονται από το Διεθνές Πρότυπο ΑS 9100. Επιπλέον η επιχείρηση είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το Πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001.

Μέσα από αυτές τις πιστοποιήσεις –προφανώς– τον «ανακάλυψε» και ο CERN, καθώς στην ερώτησή μας «πως προέκυψε η δουλειά για το μεγαλύτερο σύστημα επιταχυντών και πυρηνικών ερευνών στον κόσμο», τονίζει ότι «εκείνοι μας ζήτησαν να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό λόγω προφανώς καλής πληροφόρησης από την Ευρώπη. Δεν τους έψαξε η εταιρεία μας»…

Το ΕΣΠΑ και η εκδίωξη της επιχειρηματικότητας

Ασφαλώς, είναι λυπηρό να φεύγουν τέτοιες εταιρείες από την Ελλάδα, σε μια συγκυρία που έχει επέλθει μνημειώδης αποβιομηχάνιση της χώρας όλες τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τώρα φαίνεται πως ολοκληρώνεται ένα έργο καταστροφικών επιλογών σε πολιτική και οικονομία! Σημειώνεται δε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έπεσε θύμα των δαιδαλωδών διαδρόμων του υπουργείου βιομηχανίας, καθότι ο επιτηδευματίας αρνήθηκε να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό του λαδώματος και, ως εκ τούτου, απεντάχθηκε από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ παρανόμως. Πλέον η υπόθεση έχει οδηγηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη και η οποία θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα τω χριστώ έτος 2022 (μέσος χρονικός όρος εκδίκασης προσφυγών κατά του Δημοσίου).

Μιλώντας στο liberal.gr, ο κ. Δημήτρης είναι εξαιρετικά εξοργισμένος και απόλυτα αηδιασμένος απ' όλη την εγχώρια ελληνική πραγματικότητα, τονίζοντας ότι δεν τρέφει πλέον καμιά ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

«Αυτή η γενιά είναι καμένη», τονίζει, «δεν τρέφω καμιά αυταπάτη ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Η επιχειρηματικότητα διώκεται με αδυσώπητο τρόπο και αυτό δεν βλέπω πώς μπορεί να αλλάξει τα επόμενα δέκα χρόνια».
«Έχω παιδιά και όχι μόνο δεν μειώθηκε η εφορία λόγω της πολυτεκνίας, αλλά αντιθέτως εκτοξεύτηκε λες και με εκδικούνται. Επιχειρηματικά και οικογενειακά με... έλιωσαν. Έτσι, μαζί με τη μεγάλη φοροεπιδρομή στην εταιρεία μου, αποφάσισα να αλλάξω φορολογική έδρα.

Πλέον, τόσο ατομικά όσο και επαγγελματικά έχω φορολογική έδρα τη Βουλγαρία. Σε κάποια φάση, σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε και τμήματα της παραγωγής μας στη Βουλγαρία. Η εταιρεία μας κάνει κατασκευές υψηλής προστιθέμενης αξίας εξαρτημάτων. Υπάρχει η ιδέα να παράγουμε φασόν κατ' εντολή της βουλγαρικής πλέον εταιρείας μας εξαρτήματα τα οποία πλέον θα τα πουλάμε μέσω της Βουλγαρίας. Τα συμβόλαια θα κλείνονται από την εκεί εταιρεία μας, τα τιμολόγια θα είναι της αλλοδαπής και αντίστοιχη και η φορολογία μας.

Με το νόμο 4172 του 2013, άρθρο 50 -που σημειώνω είναι... μνημονιακός νόμος– επιτρέπονται οι ενδοομιλικές συναλλαγές, σε επιχειρήσεις εντός της Κοινότητας! Αρκεί, βεβαίως, οι εν λόγω συναλλαγές να μην είναι επίπλαστες, ήτοι οι επιχειρήσεις να μην διοικούνται από τα ίδια διοικητικά συμβούλια. Υπάρχει και ο νόμος περί προστασίας από τη διπλή φορολόγηση που ισχύει στα περισσότερα κράτη του κόσμου».
Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό καθεστώς στη Βουλγαρία;

Στη Βουλγαρία οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 10% επί του συνολικού τζίρου. Ο επιχειρηματίας δίνει το στίγμα: «Δίνεις το μέρισμα άπαξ και τελειώνεις. Εν είσαι κάτοικος Ελλάδας, δίνεις τη διαφορά στο μέρισμα από τη χώρα που εργάζεσαι, βάση νόμου παγκοσμίου εισοδήματος. Για να δώσω ένα παράδειγμα, αν μια εταιρεία έχει κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως στη Βουλγαρία, μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα ακέραια τα 81.000 ευρώ!
Τα 100.000 ευρώ φορολογούνται με 10%, άρα μένουν 90.000 ευρώ, τα οποία αν τα διανείμεις ακέραια, πληρώνεις άλλο ένα 5%. Άρα μένουν 85.500 ευρώ κέρδη... καθαρά! Τώρα, αν κάποιος θέλει να τα φέρει στην Ελλάδα, δίνει άλλο ένα 5%, ήτοι τη διαφορά του μερίσματος (στην Ελλάδα το μέρισμα είναι 10%), οπότε μπορεί από 100.000 κέρδη να έχει καθαρή κερδοφορία 81.000 ευρώ»!

Πώς βγαίνει το φορολογικό… άσυλο της Βουλγαρίας

Όπως τονίζει ο Έλληνας επιχειρηματίας, «στη Βουλγαρία, όλες οι φίρμες λογιστές που συνάντησα ήταν Έλληνες. Έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που κανονίζει όλη τη γραφειοκρατική δουλειά της μεταφοράς της έδρας από Έλληνες που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για λογιστικά γραφεία που αναλαμβάνουν με ένα μικρό κόστος να βρουν επαγγελματική στέγη σε Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους.
Είναι εταιρείες που έχουν νοικιάσει – φασόν πολλά γραφεία και λειτουργούν ως μεσίτες ή ως νέοι ιδιοκτήτες, ενοικιάζοντας ομαδικά μικρούς χώρους, καθαρά για να δικαιολογηθεί η επαγγελματική στέγη. Παράλληλα, κάποια δηλώνονται και ως «τόποι διαμονής». Έτσι λειτουργεί η διαδικασία γραφειοκρατικής… μετανάστευσης και βουλγαροποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο. Φυσικά σταδιακά απαιτούνται και άλλα, όπως πραγματικά τιμολόγια που θα πιστοποιούν ότι υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα και δεν είναι εικονική η δουλειά».

 Απόστολος Σκουμπούρης

http://www.liberal.gr/arthro/29320/oikonomia/epicheiriseis/kanei-erga-gia-CERN-kai-aeronaupigiki-alla-feugei-gia-boulgaria.html

28-1-2016