Η Ελλάδα είναι 21η πιο «πράσινη» χώρα στον κόσμο
Τα προβλήματα δεν λείπουν: Υπεραλίευση, ορυκτά καύσιμα αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά η συνολική επίδοση της χώρας μας στο περιβάλλον είναι η 21η καλύτερη στον κόσμο με βάση τον δείκτη EPI του Γιέιλ για το 2016
Γενικά οι λίστες δεν είναι το φόρτε μας ως χώρα. Στη διαφθορά ας πούμε η Ελλάδα είναι 58η στον κόσμο στον σχετικό κατάλογο που συντάσσει η Διεθνής Διαφάνεια, καταγράφοντας χειρότερες επιδόσεις από χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Γκάνα και η Ναμίμπια. Στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα – είμαστε 81οι στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, χειρότερα από το Τατζικιστάν, τη Ρουάντα και την Μποτσουάνα (πάλι αυτή!). Αλλά να που κάπου είμαστε καλύτερα από πολλούς: η Ελλάδα είναι η 21η πιο «πράσινη» χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό δείκτη EPI (Environment Performance Index) που συντάσσει το φημισμένο πανεπιστήμιο του Γιέιλ.
Είναι η 15η χρονιά που δημοσιεύεται η σχετική λίστα του ΕPI, που αποτελεί μια έρευνα-ομπρέλα για κάθε τι που έχει σχέση με το περιβάλλον στον κόσμο, από την ποιότητα του αέρα και του νερού, μέχρι την προστασία των ειδών ή την υπεραλίευση.
Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας για το 2016 υπογραμμίζεται η ενθαρρυντική τάση σχετικά με την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ωστόσο επισημαίνεται η επιδείνωση στους δείκτες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υπεραλίευσης.
Σε άλλο σημείο της έρευνας καταδεικνύεται η παγκόσμια τάση μείωσης των θανάτων λόγω μη πρόσβασης σε πόσιμο νερό, ενώ παράλληλα οι αριθμοί στέκονται ως αδιάψευστος μάρτυρας της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα – με ανάλογη αύξηση στους θανάτους.
Ο δείκτης EPI συνάσσεται για κάθε μία χώρα με βάση εννέα παράγοντες, χωρισμένους σε δύο βασικές κατηγορίες, στη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και στην υγεία. Στην πρώτη κατηγορία αναζητούνται στοιχεία για έξι υποκατηγορίες: γεωργία, δάση, βιοποικιλότητα, υδάτινοι πόροι, κλίμα και ενέργεια και αλιεία. Στη δεύτερη κατηγορία η έρευνα στέκεται στην ποιότητα του αέρα, του νερού καθώς και τους κινδύνους για την υγεία λόγω του περιβάλλοντος.
Συνολικά η Ελλάδα είναι στην 21η θέση, με γενική επίδοση καλύτερη από αυτές χωρών με πλούσιους περιβάλλοντικούς πόρους, όπως ο Καναδάς (25) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (26), ή η Ιταλία (29). Στην 40η θέση είναι η Κύπρος. Η χώρα μας μάλιστα, εμφανίζει μια βελτίωση του γενικού δείκτη στο 27,92% σε σύγκριση με τις προ δεκαετίας μετρήσεις.
Ωστόσο δεν είναι όλα τα στοιχεία για την Ελλάδα ικανοποιητικά. Στους ενάλιους πόρους για παράδειγμα η χώρα μας βρίσκεται στην 85η θέση, έχοντας καταγράψει αρνητικές επιδόσεις σε σύγκριση με το 2006. Στον τομέα του κλίματος και της ενέργειας η Ελλάδα κατατάσσεται στην 75η θέση, ενώ στην υποκατηγορία της εκπομπής διοιξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα η χώρα μας είναι 126η στον κόσμο – μια θλιβερή υπενθύμιση ότι αν και ζούμε σε μια ηλιόλουστη περιοχή με πολλούς ανέμους συνεχίζουμε να προτιμούμε τα ορυκτά καύσιμα (π.χ. λιγνίτη) από τα αιολικά πάρκα.
Αντιθέτως στη 13 θέση είναι η «πράσινη» επίδοση της Ελλάδας στη γεωργία και στην 19η στον τομέα της ποιότητας του νερού. Η καλύτερη επί μέρους επίδοση της Ελλάδας είναι η προστασία των ειδών που ζουν στην επικράτεια, υποκατηγορία της βιοποικιλότητας – εδώ είμαστε οι έβδομοι καλύτεροι στον κόσμο.
Protagon team
http://www.protagon.gr/epikairotita/44341042355-44341042355
1/2/2016