Φορτώνουν” με πρόσφυγες το Καστελόριζο οι Τούρκοι: Τι επιδιώκουν, τι ζητάνε από ΝΑΤΟ;



Turkish frigate TCG Turgutreis (R), during a NATO naval drill. EPA/ROBERT GHEMENT 


Στο Καστελόριζο έφθασαν το τελευταίο τριήμερο (16-18/02) τουλάχιστον 600 πρόσφυγες και μετανάστες όπως αναφέρουν τοπικές και άλλες πηγές, αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί αυτοβούλως τις ροές ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις.

Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια αύξηση στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, γεγονός που εντάσσει το σύμπλεγμα νήσων και νησίδων στο επίκεντρο του προβλήματος.

Φαίνεται πως η Άγκυρα κλιμακώνει την πίεση κατά της χώρας μας, καθώς έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά δε και από την νατοϊκή εμπλοκή, δημιουργώντας τεχνητή αύξηση της ροής σε μια σειρά προεπιλεγμένων σημείων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμμαχική ναυτική δύναμη παραμένει αδρανής στο κέντρο του Αιγαίου, καθώς δεν έχει συνεδριάσει η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, από την οποία θα δοθεί η εντολή για ενέργειες, καθώς – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – η Τουρκία έχει εγείρει σειρά ζητημάτων, επιχειρώντας την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα.

Σε επίπεδο καθορισμού π.χ. των κανόνων εμπλοκής η τουρκική στάση δείχνει ότι δεν συμμερίζεται την ελληνική βεβαιότητα όπως αυτή εκφράζεται μέσω του αρμοδίου υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι έχουν συμφωνηθεί εξ αρχής και προσδιοριστεί οι τομείς δράσης της συμμαχικής δύναμης.

Αντιθέτως προβάλλονται τα γνωστά αναθεωρητικά επιχειρήματα δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών (εναέρια, πλωτά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό, συστήματα υποστήριξης), μέσω της οποίας ζητείται επιμόνως η ανάθεση καθηκόντων έρευνας και διάσωσης σε βάρος των ελληνικών ορίων.

Ωστόσο, η επιλογή του Καστελορίζου και ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών, αποκαλύπτει πως ΔΕΝ είναι σχέδιο των δουλεμπόρων, καθώς η περιοχή μπορεί να αστυνομευθεί πολύ πιο εύκολα.

Αντιθέτως προδιαγράφει την τουρκική τακτική εμπλοκής και διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος στον ευρύτερο αναθεωρητικό σχεδιασμό της Άγκυρας, η οποία αναμένεται ότι μέσω του ΝΑΤΟ θα προωθήσει τις θέσεις της.

Η δυσμενής τροπή που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην βόρειο Συρία προς όφελος των Κούρδων (PYD/YPG) έχει προκαλέσει «στρατηγικό εκνευρισμό» στο παραϊσλαμιστικό νέο-οθωμανικό δίδυμο των Ερντογάν-Νταβούτογλου, οι οποίοι ζητούν ανταλλάγματα από την Δύση.

Η συνεχής άρνηση εκ μέρους των ΗΠΑ να εγκρίνουν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία, οδηγεί την ηγεσία της γείτονος στην έγερση απαιτήσεων και την ικανοποίησή τους σε άλλα γεωγραφικά πεδία.

Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι η Γερμανία επιδιώκει σύντομα την τακτοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας της υπόσχεσης ανάσχεσης των ροών – και ο χρόνος την πιέζει – το Βερολίνο ακούει με «συμπάθεια» τις αναθεωρητικές σκέψεις της Άγκυρας.

Το ζητούμενο είναι εάν η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι οδηγείται από τα γεγονότα και τις μεθοδευμένες εξελίξεις να επιλέξει μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας…

FEBRUARY 19, 2016 
Του Ιωάννη Θεοδωράτου





Έκρυθμη η κατάσταση στο Καστελόριζο, τριπλάσιοι πρόσφυγες-μετανάστες από κατοίκους

Διπλάσιος αριθμός μεταναστών – προσφύγων από τους κατοίκους του νησιού φιλοξενείται τις τελευταίες μέρες στο Καστελλόριζο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία, αφού οι διακινητές βρήκαν «πέρασμα» στο νησί.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν κάτοικοι του νησιού, ο αριθμός των μεταναστών προσφύγων που βρίσκονται στο Καστελλόριζο έφθανε τους 740 συνολικά(!) όταν το σύνολο των μονίμων κατοίκων δεν ξεπερνά τους 250 αυτή την εποχή.

Εξάλλου, ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για την κατάσταση στο Καστελόριζο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτης, επικαλείται μαρτυρίες τοπικών παραγόντων και κατοίκων του νησιού, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των προσφύγων τείνει να είναι τριπλάσιος από αυτόν των μόνιμων κατοίκων και φτάνει τους 740 συνολικά, ενώ οι δομές της Πολιτείας αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

Επίσης, αναφέρει ότι οι πρόσφυγες εφόσον ταυτοποιηθούν, αναχωρούν για την Αθήνα με τα δρομολόγια της γραμμής που κατά κανόνα είναι δύο φορές την εβδομάδα, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται δρομολόγιο κάθε επτά η δεκαπέντε μέρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων σε δυσανάλογα μεγέθη για τη δυνατότητα φιλοξενίας του νησιού.

Κατόπιν αυτών, ο βουλευτής της ΝΔ, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

• Ποια η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στις εθνικά ευαίσθητες περιοχές των συνόρων της χώρας και τι μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο νησί;

• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μεταφερθούν έγκαιρα οι πρόσφυγες από το νησί;

• Ποιες ενέργειες έχει κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την τακτικότερη σύνδεση του νησιού με την Αθήνα, κυρίως τώρα που το νησί βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις;

• Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί;

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυνάμεις επιτήρησης που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελλόριζο.

Μεταξύ των 740 προσφύγων που βρίσκονται στο νησί του Καστελλόριζου, πάνω από 300 είναι γυναίκες και παιδιά. Ο χώρος διαμονής που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, είναι ευπρεπής, αλλά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Οι εθελοντές δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι αυτοί. Σύμφωνα επίσης με όσα έγιναν γνωστά σήμερα αναμένεται να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, αφού με πλοίο της γραμμής πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρόδο αρκετοί από αυτούς.

Εν τω μεταξύ στην τουρκική πόλη «Κας»(Αντιφυλλος) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, λένε ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει… τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.

 19-2-2016

ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Λ. Μαστή Ρόδος, GREECE
http://mignatiou.com/2016/02/ekrithmi-i-katastasi-sto-kastelorizo-triplasii-prosfiges-metanastes-apo-katikous/