Γιατί το δίλημμα της Μέρκελ, Βίζεγκραντ ή Ελλάδα, δεν είναι δίλημμα

Ακόμα και στην εναλλακτική "στρατηγική Σόιμπλε” για μία Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων οι χώρες του Βίζεγκεγκραντ αποτελούν κεντρικής σημασίας κομμάτι του παζλ της νέας Ε.Ε. σχεδόν τόσο σημαντικό όσο και εκείνο των χωρών της Μπενελούξ από τα δυτικά. Όπως "διευκρινίζουν” αρμοδίως οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, οι διευθετήσεις για τις οποίες πιέζει η κα Μέρκελ στο Αιγαίο ή στο "ελληνοτουρκικό” σύνορο με την κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, σε καμία περίπτωση δεν βάζουν διλήμματα στο Βερολίνο για επιλογές μεταξύ των απαιτήσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και της επιβίωσης της Ελλάδας εντός Σένγκεν...


Η αλήθεια είναι ότι τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει επιλογές απέναντι σε "ιστορικής" διάστασης προβλήματα που έχουν τη συνδυασμένη μορφή του προσφυγικού και της οικονομικής/πολιτικής προοπτικής της Ευρωζώνης. 

Και παρότι ο πρώτος συνομιλητής του, ο κ. Γιουνκέρ, διαθέτει ισχυρή πολιτική και οικονομική παρουσία, εντούτοις δεν είναι αυτός που θα κρίνει τις τελικές επιλογές που θα γίνουν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας. 

Η κα Μέρκελ είναι αυτή που θα γύρει την πλάστιγγα των αποφάσεων. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι. 

Σ' αυτό το επίπεδο αποφάσεων ο "ισχυρός” είναι αυτός που αποφασίζει το ποιος θα εκτελέσει το... πέναλτι. 

Η "είδηση” εδώ είναι, οτι ο "καυγατζής” μέχρι στιγμής της αναμέτρησης, οι περιβόητες χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία) που απειλούν την Αθήνα ή και προχωρούν σε αποκλεισμό των συνόρων για να κόψουν τον δρόμο εισόδου των προσφύγων προς την Γερμανία και την Αυστρία, μέχρι και σήμερα αποτελούν και λειτουργούν ως αυτό που ανέκαθεν ήταν, ενα μέρος του ιστορικά μαρκαρισμένου ως "ζωτικού χώρου” για την Γερμανία. 

Με άλλα λόγια, όπως διακριτικά παραδέχονται στο Capital.gr διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, οι ενέργειες των κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών (που αποτελούν τον εξ ανατολών "φράχτη” ή "γέφυρα” της Γερμανίας) σ' όλη την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, δεν ήταν σε άγνοια και πολύ περισσότερο σε αντίθεση με τις σιωπηρές επιθυμίες της γερμανικής καγκελαρίας. 







Ποιοι είναι 

Οι χώρες αυτές μπήκαν στην Ε.Ε. και μία εξ αυτών στο ευρώ, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και αποτελούν ζωτικό μέρος γερμανικής στρατηγικής στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Ακόμα και στην εναλλακτική "στρατηγική Σόιμπλε” για μία Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων οι χώρες του Βίζεγκεγκραντ αποτελούν κεντρικής σημασίας κομμάτι του παζλ της νέας Ε.Ε. σχεδόν τόσο σημαντικό όσο και εκείνο των χωρών της Μπενελούξ από τα δυτικά. 

Όπως "διευκρινίζουν” αρμοδίως οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, οι διευθετήσεις για τις οποίες πιέζει η κα Μέρκελ στο Αιγαίο ή στο "ελληνοτουρκικό” σύνορο με την κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, σε καμία περίπτωση δεν βάζουν διλήμματα στο Βερολίνο για επιλογές μεταξύ των απαιτήσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και της επιβίωσης της Ελλάδας εντός Σένγκεν...

Η ερμηνεία αυτών των διευκρινίσεων επιτρέπει σε ορισμένους να ισχυρίζονται, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, οτι απλώς οι χώρες αυτές έχουν ενεργοποιηθεί ως χρήσιμα "εργαλεία” για να πάρουν σάρκα και οστά οι απαραίτητες πιέσεις προς την Ελλάδα  και να ενεργοποιηθούν -με την απαραίτητη πολιτική κάλυψη- οι αποφάσεις που έχουν ήδη από πριν ληφθεί εν γνώσει (κατα το πλείστον) ή όχι της Ελλάδας, στις κατ΄ιδίαν κλειστές συναντήσεις που έχουν προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής. Στην τριμερή με την κα Μέρκελ και τον κ. Νταβούτογλου ο κ. Τσίπρας έτσι κι αλλιώς θα δει ολόκληρη την εικόνα του παζλ και ξεδιπλώνεται τώρα.  

Το Βερολίνο δεν έχει διλήμματα μεταξύ πιέσεων Βίζεγκραντ και Αθήνας, γιατί και οι δύο πλευρές είναι κομμάτια του ίδιου παζλ στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη χωρίς να χρειασθεί να ανοίξουν "παράθυρα” για τις εναλλακτικές λύσεις του σχεδίου Σόιμπλε...

Του Γ. Αγγέλη
17/2/2016
http://www.capital.gr/oikonomia/3104649/giati-to-dilimma-tis-merkel-bizegkrant-i-ellada-den-einai-dilimma




Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμφωνούν  πάντα με τις απόψεις που διατυπώνονται στα εκάστοτε -χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-  αναρτώμενα  κείμενα τρίτων.Οι απόψεις που δημοσιεύονται στα κείμενα των αναρτήσεων εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν.