Το μεγάλο ψέμα του Ερντογάν και του Νταβούτογλου: ‘Άλλος ο δράστης της επίθεσης…


 The photo released by the Turkish authorities as showing the Ankara bomber. (Photo: Cihan)

Καθώς οι 14 από τους 21 υπόπτους για την βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην Άγκυρα συνελήφθησαν, τουρκικός ιστότοπος (της Zaman) αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία DNA που παρουσίασε η τουρκική κυβέρνηση σχετικά με την ταυτότητα του δράστη είναι ψευδή.

Σύμφωνα με την κυβερνητική άποψη ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο στην Άγκυρα ήταν ο Σαλίχ Νεκάρ. Ωστόσο φαίνεται πως τελικά υπεύθυνος ήταν ο Αμπτουλμπακί Σονμέζ, όπως ανακοίνωσε η κουρδική οργάνωση ΤΑΚ.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός ιστότοπος το δείγμα DNA του βομβιστή αυτοκτονίας ταιριάζει με αυτό του πατέρα του Σονμέζ.

Ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, λιγότερες από 24 ώρες μετά την επίθεση, είχε ανακοινώσει ότι υπεύθυνος ήταν ο συριακής υπηκοότητας Νεκάρ, τον οποίο χαρακτήρισε μέλος του συριακού παραρτήματος του ΡΚΚ και είπε ότι έδρασε με την συνεργασία της κουρδικής οργάνωσης.

Η οργάνωση ΤΑΚ, η οποία επίσης έχει δεσμούς με το ΡΚΚ, ανέλαβε την ευθύνη για τη επίθεση μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου και είπε ότι δράστης ήταν ο Σονμέζ, ένας 26χρονος τουρκικής υπηκοότητας από την πόλη Βαν.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε δίπλα σε στρατιωτικό λεωφορείο και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 και να τραυματισθούν 61 άτομα.

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας διέταξε την σύλληψη 14 εκ των υπόπτων και την απελευθέρωση των άλλων επτά. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά, σε συνέντευξή του, δήλωσε πως το ΤΑΚ ανέλαβε την ευθύνη για να καλύψει το YPG, την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας.

Ο πατέρας του Σονμέζ όμως εκλήθη στην Άγκυρα και του ζητήθηκε να δώσει δείγμα DNA, όπως αποκάλυψε η εφημερίχα Χουριέτ. Επίσης ο πατέρας είπε πως η φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και υποτίθεται ότι απεικόνιζε τον γιο του, απεικόνιζε, στην πραγματικότητα τον γιο του.

Η δήλωση του πατέρα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Σονμέζ να εμφανίστηκε ως Νεκέρ, όταν ήρθε από την Συρία στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα του δράστη. «Πως μπορέσατε να μην αντιληφθείτε τις διασυνδέσεις του δράστη με μια τρομοκρατική οργάνωση εάν ήδη είναι ταυτοποιημένος», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν πραγματικές πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη και κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαλύψει την ταυτότητα του πραγματικού δράστη και να πει δημόσια πως αυτός κατάφερε να εισέλθει στην Τουρκία και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για απόλυτη αποτυχία στον τομέα της ασφάλειας.

Κατηγόρησε επίσης και την ΜΙΤ λέγοντας ότι ενώ παρακολουθεί στενά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους τρομοκράτες.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει να θεωρεί υπεύθυνο τον Νεκάρ, βασιζόμενη σε δακτυλικό αποτύπωμα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ανάληψη ευθύνης από το ΤΑΚ.

Σύμφωνα με τον υπουργό ο Νεκάρ εισήλθε στην Τουρκία από την Συρία το 2014 και πως είχε ταυτοποιηθεί τότε. Το ΤΑΚ πάντως δήλωσε πως η επίθεση έγινε σε απάντηση της πολιτικής Ερντογάν στο Κουρδικό.

FEBRUARY 23, 2016

ΠΗΓEΣ: