Ρεαλπολιτίκ χωρίς σύνορα;


 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κέρι και Λαβρόφ, προβάλλουν ως στεγανοί και αδιάβροχοι σε σχέση με τη χαοτική κατάσταση στη Συρία και προαναγγέλλουν κατάπαυση του πυρός τις ερχόμενες μέρες. Κατάπαυση του πυρός είναι η πολιτικά ορθή διατύπωση της υποταγής με κάποια προσχήματα ή μάλλον φύλλα συκής της "μετριοπαθούς" αντικαθεστωτικής ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας στον συνασπισμό Ασαντ, Ιράν και Συμμάχων του και Κούρδων της Βορειοανατολικής Συρίας.

ΗΠΑ και Ρωσία διακυβεύουν η καθεμία ξεχωριστά το κύρος τους ως υπερδυνάμεις αλλά και οι δύο μαζί την πειθώ της συνεργασίας τους στην πρώτη κοινή τους παρέμβαση για τερματισμό σύγκρουσης και δεν θα επιτρέψουν την αμφισβήτηση της Νέας Τάξης, που με τόσο κόπο προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν στη Συρία. Το παραπάνω μήνυμα το κατάλαβαν στη Σαουδική Αραβία και αποφάσισαν να ανοίξουν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας Ριάντ - Μόσχας, ενώ στην Αγκυρα σε κατάσταση νευρικής κρίσης το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί επικοινωνιακά εντός και εκτός συνόρων τη σκληρή ήττα της πολιτικής τους στη σύγκρουση της Συρίας.

Μια ήττα που έφερε την Αγκυρα στη χειρότερη διεθνή και περιφερειακή απομόνωση μετά την εγκαθίδρυση του κεμαλικού καθεστώτος το 1923. Εννοείται ότι η συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας σφυρηλατείται εδώ και δυόμισι χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν το Κρεμλίνο εξανάγκασε τον Ασαντ να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό του σε διεθνή έλεγχο. Από το φθινόπωρο του 2014 που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Συρία εξυπακούεται ότι υπάρχει κοινός επιχειρησιακός σχεδιασμός Ουάσιγκτον - Δαμασκού και Τεχεράνης, στον οποίο από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου συμμετέχει και η Ρωσία: πρέπει να είναι κανείς κάτι παραπάνω από αδαής για να πιστεύει ότι η αποφυγή ατυχημάτων στον αέρα ανάμεσα σε F16 και Σουχόι οφείλεται στην ετοιμότητα των χειριστών να αλλάξουν πορεία μόλις υπάρξει οπτική επαφή με μαχητικό αεροσκάφος της άλλης πλευράς! Από μόνη της η επισημοποίηση της μέχρι τώρα σιωπηρής συνενοχής Ουάσιγκτον - Μόσχας συνιστά μια πανίσχυρη, ηγεμονική, καταλυτική παρέμβαση για όποιον ήθελε να παρενοχλήσει την αποκατάσταση της σταθερότητας και πέραν της Συρίας, στο Ιράκ, στη Λιβύη αλλά και στην Υεμένη.

Το ζητούμενο πλέον είναι πώς οι ΗΠΑ θα μεθοδεύσουν επικοινωνιακά μια χαλάρωση της έντασης, μια σταδιακή αποκλιμάκωση στην "παγωμένη" σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας για την Ουκρανία, και σε ποιο βαθμό και πότε η Ρωσία θα ενεργοποιηθεί στην ψυχροπολεμική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Πεκίνου στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Γιώργος Καπόπουλος
23/2/2016
http://www.ethnos.gr/giorgos_kapopoulos/arthro/realpolitik_xoris_synora-64335152/