Ποιοι επιχειρηματικοί δρόμοι στρώνονται στο Ιράν
Μόνο φέτος η οικονομία του Ιράν εκτιμάται ότι θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%, εμφανίζοντας σημαντική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα άμεσα σχέδια του Ιράν περιλαμβάνεται η κατασκευή 7 αεροδρομίων, αν και ο βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η οικονομία της χώρας είναι η ενέργεια και η επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν, ο οποίος συνοδευόταν από ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και από εκπροσώπους επιχειρήσεων, φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης στη χώρα ελληνικών εταιρειών.
Όπως προκύπτει από τις επαφές που έγιναν στην Τεχεράνη, ο βασικός πυλώνας των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων θα στηριχθεί στον τομέα της ενέργειας και στη συμφωνία των Ελληνικών Πετρελαίων με την κρατική εταιρεία πετρελαίου NIOC. Οι πτυχές της συμφωνίας ΕΛΠΕ - NIOC έχουν γνωστοποιηθεί και περιλαμβάνουν μια ενδιαφέρουσα "ανταλλαγή" μέρους του παλιού χρέους με έτοιμα διυλισμένα προϊόντα που θα παραλαμβάνουν οι ιρανοί από τα διυλιστήρια του ελληνικού ομίλου.
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού δε συμμετείχαν εκπρόσωποι της ναυτιλίας, οι οποίοι πάντως έχουν ήδη ανοίξει το δίαυλο επικοινωνίας, με την ευκαιρία της επιστροφής του ιρανικού αργού στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων συμμετείχαν τον περασμένο μήνα σε εκδήλωση της National Iranian Tanker Company , όπου με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ιρανικής εταιρείας, έγιναν οι πρώτες επαφές για σύναψη συμφωνιών μεταφοράς ιρανικού αργού. Παράλληλα πληροφορίες θέλουν την Τεχεράνη να ενδιαφέρεται να ανανεώσει το δικό της στόλο, προοπτική που πιθανόν να δημιουργεί νέο πεδίο κοινής δραστηριοποίησης με τον ελληνικό εφοπλισμό.
Κατά την επίσκεψη Τσίπρα πάντως στην Τεχεράνη, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Ιράν να καλύψει μέρος της εγχώριας ζήτησης σε προϊόντα και υπηρεσίες από ελληνικές εταιρείες.
Μεταξύ άλλων πληροφορίες θέλουν ελληνικές φαρμακευτικές όπως οι ELPEN, Demo, Vianex και άλλες να έχουν ήδη κλείσει τις πρώτες συμφωνίες για εξαγωγή φαρμάκων που θα καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει μεταξύ άλλων για φάρμακα (αντικαρκινικά , αντιγριπικά κλπ) αλλά και για ιατρικό εξοπλισμό.
Επίσης η ζήτηση που υπάρχει στον τομέα των κατασκευών και των ενεργειακών υποδομών ανοίγει το δρόμο σε ελληνικές βιομηχανίες, όπως ο όμιλος Βιοχάλκο, ο οποίος ήδη διαθέτει παρουσία στη χώρα. Σημειώνεται ότι στην επιχειρηματική αποστολή στο Ιράν υπήρχε σημαντική παρουσία και από τον κατασκευαστικό κλάδο και από εταιρείες όπως οι όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, Intrakat, οι οποίοι προσβλέπουν στα σημαντικά έργα υποδομής που σχεδιάζονται στη χώρα.
Συμφωνίες όμως βρίσκονται προ των πυλών και στον τομέα της τεχνολογίας (λογισμικό κινητής τηλεφωνίας, τραπεζικό λογισμικό κλπ) και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ιράν βρέθηκα εκπρόσωποι εταιρειών των εν λόγω κλάδων όπως Encode, Intrasoft, Profile Software, PCS, Γαία Επιχειρείν.
Σημειώνεται τέλος ότι κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες, δηλαδή το μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις, η συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια και ο οδικός χάρτης για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας, που προβλέπει την εντατικοποίηση των επαφών για συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Του XAΡΗ ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΥ
9/2/2016
http://www.capital.gr/oikonomia/3102246/poioi-epixeirimatikoi-dromoi-stronontai-sto-iran
A.Τσίπρας: Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας-Ιράν
Mε εκφράσεις όπως "επίσκεψη ορόσημο" εκ μέρους του Ιρανού πρώτου αντιπροέδρου και "συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα", εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού, οι Αλέξης Τσίπρας και Εσάκ Τζαχανγκίρι επιβεβαίωσαν και δημόσια τη βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να αναβαθμίσουν με ταχείς ρυθμούς τη μεταξύ τους συνεργασία.
Των δηλώσεων, προηγήθηκε η τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Τζαβάντ Ζαρίφ, που προβλέπουν:
1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις
2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
3. Οδικό χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.
Κοινός παρανομαστής των θέσεων που διατύπωσαν οι κ.κ. Τσίπρας και Τζαχανγκίρι είναι η ανάγκη καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμνισμού, την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και την ανάπτυξη της συνεργασίας για την περιφρούρηση της σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.
Ο κ. Τζαχανγκίρι σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και στο πλαίσιο αυτός υπογράμμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα (ο πλήρης κατάλογος εστάλη με προηγούμενο τηλεγράφημα), σημειώνοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα και το Ιράν κατάφεραν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι επαφές του και η συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο, ανοίγει νέο πεδίο συνεργασίας δύο λαών με μακρά πορεία από τα βάθη των αιώνων. Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο "στρατηγικού χαρακτήρα".
Κοινός στόχος, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη για αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Το κλίμα της συνάντησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την ΕΕ που οπισθοδρόμησαν τα προηγούμενα χρόνια. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξήρε τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τόνισε την δική του αποφασιστικότητα να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο, ενώ σημείωσε και τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν.
Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι λόγω του εμπάργκο, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε κάτω από 30 εκατ. ευρώ το 2015, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και συνεργασία. Πρότεινε επίσης να οργανωθούν μεικτές οικονομικές επιτροπές για να αναζητηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας και να ξεπερνιούνται πιο γρήγορα τα όποια εμπόδια .
Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν πλήθος τεχνικών θεμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία σε πολλά θέματα, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, τον πολιτισμό και την παιδεία, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό κλάδο.
Ποιοι επιχειρηματίες συνοδεύουν τον πρωθυπουργό
Με προσεκτικά βήματα, προετοιμασμένα από καιρό ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν την ανάπτυξή τους στην αγορά του Ιράν.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή" η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους παλαιούς γνώριμους της ιρανικής αγοράς έχουν ήδη ξεκινήσει να χαρτογραφούν εκ νέου την περιοχή αλλά και τους επίδοξους νέους Έλληνες επενδυτές - εξαγωγείς - εργολήπτες.
Παλαιός γνώριμος για παράδειγμα είναι ο όμιλος Βιοχάλκο συμφερόντων της οικογενείας Στασινόπουλου στελέχη του οποίου συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία στο 48ωρο ταξίδι του Α. Τσίπρα. Σωληνουργία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια είναι δυο από τις επιχειρήσεις του ομίλου που κοιτούν εδώ και καιρό από κοντά την ιρανική αγορά. Η "ομόσταυλη" Ελβάλ είχε επίσης στο παρελθόν πωλήσεις στο Ιράν.
Παλαιός γνώριμος είναι βέβαια και τα ΕΛΠΕ που επίσης βρίσκονται στην τρέχουσα υπό τον πρωθυπουργό αποστολή στο Ιράν μαζί με την θυγατρική της, Ασπροφος, αναφέρουν πληροφορίες της "Καθημερινής".
"Βετεράνος" της ιρανικής αγοράς μπορεί να θεωρηθεί βέβαια και η Μ&Μ Gas συμφερόντων των ομίλων Ευ. Μυτιληναίου και Β. Βαρδινογιάννη, η οποία και αυτή εκπροσωπείται στην εν εξελίξει ελληνική αποστολή. Πριν την επιβολή των κυρώσεων όπως και τα ΕΛΠΕ έτσι και η Μotor Oil, η μια εκ των δυο εταίρων της Μ&Μ Gas, προμηθευόταν επίσης αργό από το Ιράν, χωρίς πάντως να είχε αφήσει ανοιχτά υπόλοιπα.
Στο Ιράν όμως βρίσκονται σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες και στελέχη του ομίλου Μυτιληναίου και της ΜΕΤΚΑ αλλά και άλλων μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων και ειδικότερα της Ελλάκτωρ, της ΓΕΚ Τερνα, της Intrakat αλλά και της Prisma Domi. Οι πολυετείς διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που επεβλήθησαν στο Ιράν είχαν σαν αποτέλεσμα να απαρχαιωθούν υποδομές ενώ τώρα η εκπόνηση εκτενούς προγράμματος αναβάθμισης ή εξ αρχής κατασκευής υποδομών από την Τεχεράνη δημιουργεί ευκαιρίες που είναι δύσκολο να αγνοηθούν.
Συμμετοχή στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή έχει επίσης η ΔΕΠΑ και, βέβαια, η Aegean Airlines, που από το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Τεχεράνης.
Intrasoft, Singular Logic, PCS και Profile Software είναι από τις γνωστότερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής στην αποστολή ενώ παρούσες είναι και οι Encode, Γαία Επιχειρείν, Nanophos και Seasoft. Uni Pharma και Norma Hellas αναφέρονται ως φαρμακευτικές που έχουν κατέβει επίσης αυτές τις μέρες στο Ιράν ενώ στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Grissin, Mediterra Mastiha Shop, Metron Logistics, George Moundreas & Company και Medtainer.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκ των σημαντικότερων ίσως συμμετοχών χαρακτηρίζεται πάντως αυτή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών καθώς η Τεχεράνη δια των δυο κύριων ναυτιλιακών βραχιόνων της, την Islamic Republic of Iran Shipping Lines και την (National Iranian Tanker Company, που δραστηριοποιούνται στα εμπορευματοκιβώτια και τα δεξαμενόπλοια αντίστοιχα, αναζητά εταίρους για να ναυπηγήσουν πλοία για δικά τους ναυλοσύμφωνα. Άλλωστε εδώ και καιρό έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου και ιρανοί ομόλογοι τους έχουν συναντηθεί επανειλημμένως, στην Κύπρο, την Αθήνα, την Δανία αλλά και την Τεχεράνη.
8/2/2016
http://www.capital.gr/oikonomia/3101961/tsipras-stratigiki-i-sunergasia-elladas-iran
Οι συμφωνίες που θα υπογράψει ο Τσίπρας με το Ιράν [λίστα]
Mε την επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του α' Ιρανού αντιπροέδρου Ε. Jahangiri, που θεωρείται ομόβαθμος του πρωθυπουργού, άρχισαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη.
Μετά τις συνομιλίες αναμένεται να γίνει η υπογραφή σειράς συμφωνιών και η συνέντευξη Τύπου.
Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι:
1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις -Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. (Μέσω της Ελλάδας το Ιράν προσεγγίζει έτσι περισσότερο και την ΕΕ)
2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.
Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασίασε όλους τους τομείς.
Γενικότερη πληροφόρηση
Τομείς συνεργασίας:
α. Εμπόριο:
Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.
Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προΪόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προΪοντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσσίδων, αλυσσίδες εστίασης.
β. Υπηρεσίες:
Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυληστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφερον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)
γ. Γεωργικός τομέας:
Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοακαλλιέργειες.
δ. Ενέργεια:
Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).
Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας
Ανανεώσιμες πηγές - φωτοβολταΪκά.
ε. Υψηλή Τεχνολογία:
Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων
στ. Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους):
Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες
ζ. Πολιτισμός:
Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.
η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς
8/2/2016
http://www.iefimerida.gr/news/249827/oi-symfonies-poy-tha-ypograpsei-o-tsipras-me-iran-lista#ixzz3zgtq6dNe