Πόσα θα σου μείνουν στην τσέπη, στο είπαν ;



Ως γνωστόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο φόρων και εισφορών και με απλά λόγια αυτό που είναι το σημαντικό στην πράξη είναι να ξέρει ο καθ’ ένας πόσα θα του μείνουν στην τσέπη μετά την πληρωμή φόρων και εισφορών, ώστε να ξέρει με πόσα θα πρέπει να επιβιώσει.

Μέχρι πρόσφατα οι διάφορες κυβερνήσεις παρουσίαζαν αποσπασματικά το κάθε τι, είτε ήταν εισφορά, είτε ήταν κάποιος φόρος, ώστε να μην γίνεται αντιληπτό το σύνολο. Λες κι άλλος πλήρωνε τις εισφορές, άλλος το τέλος επιτηδεύματος, κάποιος τρίτος τους φόρους κι οι εξωγήινοι τους φόρους ακινήτων.

Αυτή η έντεχνη εξαπάτηση, συνοδευόμενη με σύνθετους κι εξειδικευμένους όρους κι έναν δαίδαλο νόμων κι εγκυκλίων, είχε σκοπό να χάνεται ο πολίτης και να είναι διαρκώς σε σύγχυση, ενώ ταυτόχρονα έδινε άλλοθι στην δικαιοσύνη, η οποία κάθε φορά επίσης τα εξέταζε αποσπασματικά και τα έβρισκε όλα μια χαρά.

Με την πρόταση της κυβέρνησης για εισφορές ανάλογα του εισοδήματος, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα αλλά και λόγω υποχρέωσης της χώρας από τα μνημόνια, ξεγυμνώθηκε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου και έγινε κατανοητό στο πανελλήνιο ότι το σύνολο φόρων και εισφορών συνιστούν δήμευση εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και δημιουργούν οφειλέτες για ποσά πέρα από τις πραγματικές τους δυνάμεις.

Με αυτά ως δεδομένα παρουσιάστηκε μια μοναδική ευκαιρία να ζητήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι οι αυτοαπασχολούμενοι το σύνολο φόρων και εισφορών να αφήνει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση και παράλληλα να μην συνιστά δήμευση εισοδήματος. Κάτι που το έκαναν αίτημα κάποιες ομάδες (πχ δικηγόροι). Το αίτημα αυτό, εφ’ όσον εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να το αποδεχτεί, εκτός του ότι θα απλοποιήσει την όλη κατάσταση θα αλλάξει και τα νομικά δεδομένα και δεν θα μπορούν στο εξής τα δικαστήρια να κρίνουν ως νόμιμους, νόμους που είναι αντίθετοι με την κοινή λογική, καθιστώντας οφειλέτες ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Επειδή τα πράγματα είναι απλά κι ο καθ’ ένας γνωρίζει ότι το σημαντικό είναι πόσα θα του μένουν μετά την πληρωμή όσων το κράτος τον υποχρεώνει να πληρώσει, στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα συγκριτικού υπολογισμού, με τρία διαφορετικά σενάρια.


Στο μοντέλο υπολογίστηκαν τα ποσά που μένουν μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών σε έναν ελεύθερο επαγγελματία υπολογιζόμενα με τρεις διαφορετικές προτάσεις :

1) με την πρόταση της κυβέρνησης (ΠΚ)

2) με την πρόταση του συλλόγου αττικής (ΠΣΤ) *


***

για εισόδημα 30.000, το εναπομείναν εισόδημα είναι :

1) ΠΚ     – 8554,3

2) ΠΣΤ  – 9004,88

3) Π45   – 16500

για εισόδημα 20.000, το εναπομείναν εισόδημα είναι :

1) ΠΚ     – 5486,2

2) ΠΣΤ – 5936,78

3) Π45  – 11000

για εισόδημα 10.000, το εναπομείναν εισόδημα είναι :

1) ΠΚ     – 2418,1

2) ΠΣΤ  – 2418,1

3) Π45   – 5500


***

Με αυτό τον τρόπο υπολογισμού, έγινε επίσης εμφανές ότι το τέλος επιτηδεύματος ως ποσοστό ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα, αποτελεί μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα μικρότερα εισοδήματα και μειώνεται το ποσοστό όσο το εισόδημα αυξάνεται.

 Έτσι, με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, έχουμε :

Για εισόδημα 30.000 το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί το 2,97% του φορολογητέου εισοδήματος

Για εισόδημα 20.000 το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί το 4,45% του φορολογητέου εισοδήματος

Για εισόδημα 10.000 το τέλος επιτηδεύματος αποτελεί το 8,9% του φορολογητέου εισοδήματος

* ως φορολογητέο υπολογίστηκε, το συνολικό καθαρό εισόδημα μετά την αφαίρεση των εισφορών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Γιάννης Μανιάτης    
 1/2/2016

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα :



Οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους αλλά και να ανταλλάσσουν γνώμες κι απόψεις για τα προβλήματα και τις παρανομίες του ΟΑΕΕ, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης  στην Ομάδα στο Facebook