Συριακός εμφύλιος-νέο σκηνικό:Προβληματισμός από την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας
Σε απόσταση 20 χλμ από τα τουρκικά σύνορα προωθείται ο στρατός του Άσαντ.Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη μεθόριο.
Βηρυτός, Λίβανος
Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία, προωθήθηκε την Κυριακή προς την κατεύθυνση πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο της επίθεσης-αστραπή που διεξάγει στην επαρχία του Χαλεπίου. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες περιμένουν πίσω από τις πύλες της τουρκικής πόλης Κιλίς.«Τα στρατεύματα του καθεστώτος βρίσκονται πλέον σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από την πόλη Ταλ Ριφάατ, ένα από τα τρία τελευταία προπύργια των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου», μαζί με τις πόλεις Αζάζ και τη Μαρέα, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Η κεντρική πλατεία πόλης στα περίχωρα της επαρχίας του Χαλεπίου
που έθεσε υπό τον έλεγχό του ο στρατός του Άσαντ
(Φωτογραφία: Reuters )
Profile: Aleppo, Syria's second city
Η Ταλ Ριφάατ βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από το 2012.
«Το καθεστώς προχωρεί προς το βόρειο τμήμα της επαρχίας για να καταλάβει την Ταλ Ριφάατ και μετά την Αζάζ με τελικό στόχο να φθάσει στα τουρκικά σύνορα για να εμποδίσει κάθε διέλευση ανταρτών και όπλων από την Τουρκία» σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.
Η εφημερίδα «Αλ Ουατάν» που πρόσκειται στο καθεστώς αναφέρει επίσης την Κυριακή ότι «ο στρατός προχώρησε προς την Ταλ Ριφάατ. [...] Αν πέσει αυτή η πόλη, ο στρατός θα μπορέσει να προχωρήσει για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου".
Εξάλλου, στην επαρχία της Δαμασκού, ο στρατός έχει περικυκλώσει από το βράδυ του Σαββάτου την πόλη Νταράγια, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών νοτίως της πρωτεύουσας, η οποία βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων από το 2012.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500056594
... Friends of the Syrian People!!!
Συριακός εμφύλιος-νέο σκηνικό:
Προβληματισμός από την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας
Τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία, αλλά και της επέκτασης αυτών επισημαίνουν αναλυτές έπειτα από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ότι είναι έτοιμα να στείλουν χερσαία στρατεύματα στη Συρία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού που θα πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Μόλις μια ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουάλεμ προειδοποίησε: «Ας μην σκεφτεί κανένας να επιτεθεί στη Συρία ή να παραβιάσει την κυριαρχία της διότι θα τους στείλουμε πίσω στη χώρα τους, είτε είναι Σαουδάραβες είτε Τούρκοι, μέσα σε ξύλινα φέρετρα».
«Η θέση μας ήταν ανέκαθεν ότι μια πραγματική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να περιλάβει μια χερσαία δύναμη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκαργκάς, σημειώνοντας ότι δεν μιλάει για χιλιάδες στρατιώτες και διευκρινίζοντας πως για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προϋπόθεση είναι «η ηγεσία των ΗΠΑ σ' αυτό το εγχείρημα».
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που οι αντάρτες οι οποίοι μάχονται κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ κινδυνεύουν να ηττηθούν έπειτα και από την εμπλοκή της Ρωσίας στο συριακό εμφύλιο, δεδομένου ότι αν και η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πλήττει με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, η Δύση υποστηρίζει ότι στοχοποιεί και θέσεις των αντιφρονούντων ανταρτών.
Η μετριοπαθής αντιπολίτευση στη Συρία κινδυνεύει εάν το Αλέπο επανακτηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηρίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Andreas Krieg από το τμήμα Αμυντικών Σπουδών του βρετανικού κολεγίου King's College London, ο οποίος τυγχάνει να είναι και σύμβουλος των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Σαουδική Αραβία και Κατάρ έχουν επενδύσει στην αλλαγή καθεστώτος στη Συρία στηρίζοντας τη μετριοπαθή αντιπολίτευση η οποία εν μέρη δρα προς το συμφέρων των συγκεκριμένων κρατών, εάν όχι και άλλων, που έχουν συμφέρον από την ανατροπή του Ασάντ.
Εκτός όμως από τις πολυδιασπασμένες αντάρτικες ομάδες, η κάθε μια με τις δικές της φιλοδοξίες και τα συμφέροντα που μπορεί να εξυπηρετεί, το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο καθώς η Ρωσία η οποία μαζί με το Ιράν, οι δύο βασικοί αντίπαλοι της Σαουδικής Αραβίας η οποία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της συριακής εξέγερσης, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στη Συρία.
Πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι που υποστηρίζει και ο Σύριος ομόλογός του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ανταρτικές οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ανεφοδιάζονται μέσω τόσο της Τουρκίας όσο και της Ιορδανίας.
Το καθεστώς του Άσαντ θεωρεί τους μαχητές, τόσο τους αντάρτες όσο και τους τζιχαντιστές, τρομοκράτες στην υπηρεσία περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ.
Επίσης οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως έχουν σοβαρους λόγους να πιστεύουν πως η Τουρκία ετοιμάζει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επικαλούμενες τη συγκέντρωση στα σύνορα ανδρών και υλικού και το γεγονός ότι η Άγκυρα απαγόρευσε να πετάξει πάνω από το έδαφός της ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο.
Όλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα χαρακτήρισε γελοία, ενώ λίγο πριν αξιωματούχος δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο ή σκέψεις για να πραγματοποιήσει στρατιωτική εκστρατεία ή χερσαία εισβολή στη Συρία και κατηγόρησε τη Ρωσία πως αυτή είναι που εντείνει τη δική της στρατιωτική εκστρατεία στη συγκεκριμένη χώρα κάθε μέρα αντί να εργάζεται για μια λύση.
«Η Τουρκία είναι μέρος ενός συνασπισμού, εργάζεται μαζί με τους συμμάχους της, και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, η Τουρκία δεν θα δράσει μονομερώς», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εκτός από τις έμμεσες ή άμεσες προειδοποιήσεις της Ρωσίας και της Συρίας, υπάρχουν και αυτές του Ιράν, με τον επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας των ενόπλων δυνάμεων, των Φρουρών της Επανάστασης να δηλώνει πως η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στη Συρία καθώς ξέρει ότι μια τέτοια επέμβαση θα είναι αυτοκτονία.
«Δεν πιστεύω ότι θα τολμήσουν κάτι τέτοιο...εάν το κάνουν θα είναι σαν να δίνουν τη χαριστική βολή στον εαυτό τους» δήλωσε ο Ιρανός στρατηγός Αλί Τζαφάρι.
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις γίνονται προσπάθειες για μια ειρηνική λύση του συριακού ζητήματος, όμως οι όποιες προσπάθειες πέφτουν στο κενό καθώς υπάρχει και ασυμφωνία μεταξύ των διαφορετικών ομάδων των αντιφρονούντων, ενώ η κυβέρνηση Ασάντ δεν φαίνεται να κάνει υποχωρήσεις ή τουλάχιστον σημαντικές υποχωρήσεις, ενώ δεν δέχεται αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασάντ και τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Έτσι εντείνεται η πεποίθηση πως η όποια λύση θα επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο οι συμμαχίες και τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και διευρυμένα γεωγραφικά. Για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία έχει ήδη εμπλακεί σε έναν άλλο συνασπισμό, μιας αραβικής συμμαχίας που μάχεται στην Υεμένη προφυλάσσοντας τα νότια σύνορα του Βασιλείου από τις επιθέσεις ανταρτών που φέρονται να στηρίζονται από το Ιράν.
Βέβαια αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία αν και είναι κάτω από μεγάλο στρες θα μπορούσε να στείλει έναν μικρό αριθμό στρατιωτών στη Συρία συμπεριλαμβανομένων και ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Ήδη Τούρκοι και Σαουδάραβες είναι μεταξύ των 65 κρατών μελών της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, ενώ εκπαιδεύουν και άνδρες από τα συγκεκριμένα μέρη για να πολεμούν κατά των εξτρεμιστών, αν και κάποιοι θεωρούν βέβαιο ότι η εκπαίδευση και οι μάχες στοχεύουν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Ασάντ.
Όμως δεδομένων των εξελίξεων δεν αποκλείεται τόσο το Κατάρ όσο και η Σαουδική Αραβία να έχουν ήδη αναπτύξει δίκτυα στο έδαφος της Συρίας, με τον Andreas Krieg να πιστεύει πως η Ντόχα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας καθώς οι σχέσεις των δύο μερών έχουν βελτιωθεί.
Οι ΗΠΑ την Παρασκευή καλωσόρισαν το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία εξέφρασε τη θέλησή της να συμμετάσχει με χερσαίες δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα καλέσει τα μέλη της συμμαχίας να κάνουν περισσότερα.
Την ίδια ώρα η Jane Kinninmont, αναλυτής στο think tank Chatham House του Λονδίνου δήλωσε πως το Ριάντ ενδιαφέρεται περισσότερο για τον πόλεμο στην Υεμένη και όχι τόσο για το Ισλαμικό Κράτος.
«Όμως αυτό που μπορείτε να δείτε είναι ολιγομελείς ομάδες στρατιωτών και πιθανότατα άνδρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίες θα πάρουν μέρος στις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία για να δείξουν τουλάχιστον συμβολικά ότι μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους».
Η ίδια εξέφρασε τον σκεπτικισμό της για ενδεχόμενη εμπλοκή του τουρκικού στρατού στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο «όμως είναι πιθανό να έχουν κάποιου είδους ενδιαφέρον σε σχέση με την περιορισμό του κουρδικού παράγοντα».
7/2/2016
http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/07/diethnes-syria-_n_9180540.html?utm_hp_ref=greece