Μπέρνι Σάντερς, ένας Αμερικανός σοσιαλιστής στο πλευρό της Ελλάδας
Το φαινόμενο Μπέρνι Σάντερς, του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, έχει ταράξει την πολιτική σκηνή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αν και ο Σάντερς ξεκίνησε με μικρή απήχηση, η Χίλαρι Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα, κατάφερε να επικρατήσει στην Αϊόβα με μόλις 0,3% (49,9% έναντι 49,6% του βετεράνου σοσιαλιστή) ενώ τα προγνωστικά για το Νιου Χαμσάιρ δείχνουν νίκη του Μπέρνι Σάντερς.
Η κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι μακρά, και η Χίλαρι Κλίντον παραμένει το μεγάλο φαβορί, ωστόσο η ψαλίδα μεταξύ των δύο έχει κλείσει και ο Μπέρνι Σάντερς κερδίζει διαρκώς έδαφος. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 48% έναντι 45% του Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους.
Ενδεικτική της πολιτικής θέσης του Σάντερς, που σταδιακά κερδίζει υποστηρικτές στις ΗΠΑ, είναι η επιστολή που είχε στείλει στο ΔΝΤ ως γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου του 2015, αλλά και η στάση του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Η Εφημερίδα των Συντακτών υπενθυμίζει τις επιστολές αλλά και τις δηλώσεις του Μπέρνι Σάντερς.
Ενδεικτική της πολιτικής θέσης του Σάντερς, που σταδιακά κερδίζει υποστηρικτές στις ΗΠΑ, είναι η επιστολή που είχε στείλει στο ΔΝΤ ως γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου του 2015, αλλά και η στάση του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Η Εφημερίδα των Συντακτών υπενθυμίζει τις επιστολές αλλά και τις δηλώσεις του Μπέρνι Σάντερς.
Στην επιστολή, με παραλήπτρια την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνιζε πως «μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε την κατρακύλα της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο χάος». Ο Μπέρνι Σάντερς επέκρινε το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως χρησιμοποιεί χρήματα αμερικανών φορολογούμενων για να επιβάλλει αυστηρή λιτότητα στον ελληνικό λαό, μια λιτότητα που ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να την αντέξει, ενώ παράλληλα επιτείνει τον κίνδυνο της μετάδοσης της κρίσης και της πολιτικής αστάθειας.
«Πιστεύω πως με τη σωστή ηγεσία και τις κατάλληλες επιλογές, το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί αυτή η οδυνηρή κατάσταση, με έναν τρόπο που θα αποδέχεται λογικές απώλειες για τους δανειστές, ενώ θα βοηθά την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά», τόνιζε ο Σάντερς, ζητώντας συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ.
Υποστηρικτής του «σοσιαλιστικού σκανδιναβικού μοντέλου», ο Σάντερς, στις 8 Φεβρουαρίου του 2015, έστελνε μια ακόμη αντίστοιχη επιστολή, αυτή τη φορά στην Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Σε αυτήν έκανε αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και ζητούσε από την Fed να υποβάλλει ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απόφασή της να μην αποδέχεται πλέον το ελληνικό χρέος ως εγγύηση για δάνεια προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να στέκουν άπραγες την ώρα που η ΕΚΤ υπονομεύει τη νέα, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, επιβάλλει τον αποπληθωρισμό και προκαλεί τον κίνδυνο οικονομικής αστάθειας» ανέφερε ο Σάντερς στην επιστολή του και υπενθύμιζε το σχόλιο του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το οποίο: «Δεν μπορείς να συνεχίζεις να στύβεις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στη δίνη της ύφεσης. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει μια αναπτυξιακή στρατηγική για να μπορέσουν αυτές να αποπληρώσουν τα χρέη και να μειώσουν τα ελλείμματά τους».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε βοηθήσει με σημαντικά ποσά την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «γραμμής ανταλλαγής» (swap line) εν μέσω κρίσης. «Έτσι τώρα έχει καθήκον να υποβάλλει ενστάσεις στην τακτική της ΕΚΤ να μην τηρεί τη δέσμευσή της για χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Μπέρνι Σάντερς δεν έπαψε να υποστηρίζει την Ελλάδα και να ζητάει από τους δανειστές να αλλάξουν τακτική και να μην προσπαθούν να ανατρέψουν την ελληνική κυβέρνηση. «Είναι απαράδεκτο το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρνούνται να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα λογικό σχέδιο που θα βελτιώσει την οικονομία της χώρας και θα διασφαλίσει αποπληρωμή του χρέους», είχε δηλώσει στις 2 Ιουλίου στη Huffington Post και σημείωνε:
«Σε μια εποχή τρομακτικής ανισότητας πλούτου, οι συντάξεις των Ελλήνων πολιτών δεν πρέπει να περικοπούν ακόμα περισσότερο, προκειμένου να αποπληρωθούν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και ορισμένοι από τους πλουσιότερους χρηματιστές του κόσμου».
Ακόμη ο Σάντερς ζητούσε από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες παγκόσμιες δυνάμεις να προσφέρουν στην Ελλάδα νέους όρους αποπληρωμής του χρέους, οι οποίοι θα επιτρέψουν στην οικονομία να ανακάμψει από τη ζημιά που έχει υποστεί από το 2008. Είχε χαιρετίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες είπαν «όχι» σε μεγαλύτερη λιτότητα για τους φτωχούς, για τα παιδιά, για τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους. «Σ' έναν κόσμο τεράστιου πλούτου και μαζικής ανισότητας, η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει μια οικονομία που θα δημιουργεί δουλειά και εισόδημα και όχι περισσότερη ανεργία και δυστυχία», ανέφερε.
http://tvxs.gr/news/kosmos/mperni-santers-enas-amerikanos-sosialistis-sto-pleyra-tis-elladas
8/2/2016