''Camp Bucca'': Εδώ γεννήθηκε το Ισλαμικό Κράτος








 Εδώ γεννήθηκε το Ισλαμικό Κράτος:
 Το στρατόπεδο που έθρεψε το τέρας [photos]

Επιμέλεια: Βίκυ Νταλακώστα
http://www.newsonly.gr/gallery.asp?catid=37501&subid=2&pubid=130289879

Ήταν Μάρτιος του 2009 όταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης σε μια θεοξεχασμένη έρημο στα σύνορα Ιράκ- Κουβέιτ άνοιξε τις πόρτες του. Από μέσα βγήκαν εκατοντάδες έγκλειστοι, όλοι «ένας κι ένας». Ψημένοι τζιχαντιστές, ριζοσπαστικά ισλαμιστικά στοιχεία, άνθρωποι που μετρούσαν χρόνια στρατευμένης ιδεολογίας ένοπλου αγώνα κατά των αμερικανών.
To στρατόπεδο ονομαζόταν   Camp Bucca . Αφού φυλάκισε συνολικά και εν τέλει απελευθέρωσε 100.000 ισλαμιστές, έκλεισε μερικούς μήνες μετά, μια πολιτική απόφαση της τότε αμερικανο-ιρακινής ηγεσίας που αποδείχτηκε μοιραία.
Ανέκδοτο της ιστορίας. Ένα πανεπιστήμιο τρομοκρατών, που οι ίδιοι οι Αμερικανοί υποστήριξαν, συγκεντρώνοντας τους... ειδήμονες στον ίδιο χώρο.
Το Bucca είχε επιτελέσει την πιο απίστευτη και ευεργετική για τους τζιχαντιστές υπηρεσία.Τους έφερε κοντά, τους προσέφερε ισλαμική κατήχηση και έκανε να γνωριστούν μεταξύ τους οι σκληροί που επρόκειτο να γίνουν οι αρχηγοί των επιμέρους τζιχαντιστικών ομάδων, οι οποίες μεταγενέστερα ενώθηκαν κάτω από τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους.
Εννέα μέλη της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους έκαναν φυλακή στο Camp Bucca. Και όταν οι Αμερικανοί άνοιξαν ορθάνοιχτα την πόρτα ο Abu Bakr al Baghdadi, κρατούμενος επί πέντε χρόνια, μετατράπηκε σε ελάχιστα χρόνια σε χαλίφη, ο Abu Muslim al-Turkmani έγινε ο Νο2 του Ισλαμικού Κράτους, ο Haji Bakr έγινε de facto στρατιωτικός ηγέτης (νεκρός πλέον), και ο Abu Qasim που ηγείτο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ήταν πλέον «καρντάσια» και συννενοημένοι στον κοινό αγώνα.
Το Camp Bucca δεν ήταν Abu Ghreib, με ακρότητες και βασανισμούς, αν και πολλοί ένοικοι του δεύτερου μεταφέρθηκαν στο πρώτο. Το Bucca δεν το ήξερε ψυχή εκτός Ιράκ.Η ιδέα ήταν η εξής: αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 2003, οι Αμερικανοί αλλά και οι ίδιοι οι Ιρακινοί δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιος είναι «φίλος» και ποιος εχθρός. Στοίβαζαν λοιπόν αξιόμαχους ατίθασους ή και αντάρτες εν ενεργεία, συγκέντρωναν φανατικούς μαχητές πίσω από τα συρματοπλέγματα και με σεβασμό στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα να προσπαθήσουν να τους «μαλακώσουν» με ορθόδοξη ισλαμική κατήχηση και περιορίζοντας την ένοπλη δράση τους.
Γίνεται όμως το λιοντάρι αρνί;
Ο συνταγματάρχης των Marines Doug Stone που τέθηκε επικεφαλής του Camp το 2007, αντιλήφθηκε πως υπήρχαν αντάρτες μαχητές που επέτρεπαν να συλληφθούν για να σμίξουν με τους συντρόφους τους.
«Μπαίνοντας λέγανε: ''έχω την τάδε θρησκευτική πεποίθηση και θα ήθελα να πάω στο Σύμπλεγμα 34''. Χρησιμοποιούσαν το στρατόπεδο για τους σκοπούς τους»
Ότι ξεκίνησε με τον εμφύλιο στο Ιράκ, ολοκληρώθηκε στην κόλαση της Συρίας. Οι ακραίοι ισλαμιστές που δρούσαν πλέον ανοιχτά και στη Συρία αρνήθηκαν να υποταχτούν στά στρατιωτικά και πολιτικά κελεύσματα της Αλ Κάιντα του Ζαουαχίρι και σήκωσαν τη μαύρη σημαία του χαλιφάτου.
The rest is history...
Επιμέλεια: Βίκυ Νταλακώστα
http://www.newsonly.gr/gallery.asp?catid=37501&subid=2&pubid=130289879


 Όχι απλώς στρατιωτικοί, αντάρτες και φανατικοί ισλαμιστές: Στο Camp Bucca κρατούνταν και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, έως και απλοί περαστικοί που έπεσαν στην «κακιά στιγμή». Έβγαιναν ακραίοι μιλιταριστές.

 Ένα κολαστήριο όπου βασίλευε η πιο ακραία εκδοχή του ισλάμ: «Μέσα από αυτά τα κάγκελα υπήρχαν ισλαμιστές εξτρεμιστές που θα ακρωτηρίαζαν η και θα σκότωναν συγκρατούμενούς τους για απλές συμπεριφορές τις οποίες οι ίδιοι θεωρούσαν ''αντι-ισλαμικές''.© Associated Press

«Ποτέ δεν βλέπεις μίσος στο πρόσωπο των Αμερικανών τέτοιο που έβλεπες στα πρόσωπα εκείνων των κρατουμένων» ήταν η πρώτη εντύπωση του Mitchell Gray, που 48 ετών το 2008 υπηρέτησε στο Camp Bucca. Μέλος της 45ης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνοφρουράς της Οκλαχόμα, ο Gray είχε πτυχίο νομικής και μιλούσε αραβικά. «Όταν λέω μας μισούσαν, εννοώ ότι έμοιαζαν πως θα μας σκότωναν στο λεπτό αν είχαν την παραμικρή ευκαιρία. Aν μπορούσαν θα μας έκοβαν τα κεφάλια και θα έπιναν το αίμα μας». Πηγή NY Post

 Οι έγκλειστοι ξεσάλωναν σε ακραίες θεωρίες - οι Αμερικανοί δεν μιλούσαν Αραβικά!

 Ήταν αναγκασμένοι να διαχωρίσουν τους ακραίους τζιχαντιστές για να μην στρατολογήσουν και τους υπόλοιπους. Αποτέλεσμα; Έφτιαξαν... κλαμπ ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα.

Abu Bakr Al Bahgdadi: Ο σημερινός χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους κράτησε χαμηλό προφίλ στους 8 μήνες που πέρασε στο Camp Bucca. Τον θεώρησαν μάλιστα «διαμεσολαβητικό» στοιχείο και τον απελευθέρωσαν!

Ήταν αναγκασμένοι να ξεχωρίσουν τους Σιίτες από τους Σουνίτες, διαχωρισμός που έτσι κι αλλιώς προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο. Τα μίση εντάθηκαν και επικράτησε η λογική των συμμοριών: Αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας. Οι κρατούμενοι κουβάλησαν τα μίση και «έξω», διαμορφώνοντας αντίπαλες ισλαμιστικές ομάδες.© Andrea Bruce/The Washington Post

 Κάθε σύμπλεγμα φιλοξενούσε περίπου 1000 άντρες. Όταν το 2007 ο διοικητής Doug Stone άρχισε να «σπάει» την υπερσυγκέντρωση με καλύβες που στέγαζαν 10 άντρες, ήταν ήδη αργά...

To Camp Bucca άνοιξε σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα αίσχη του Abu Ghraib: οι ακρότητες με τα σεξουαλικά βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς έριξαν λάδι στη φωτιά του Ιρακινού εμφυλίου. Έτσι οι Αμερικανοί αποφάσισαν να επιτρέψουν στους έγκλειστους του Bucca την ισλαμική κατήχηση, ως ένδειξη σεβασμού των δικαιωμάτων τους.

 Οι Αμερικανοί επένδυσαν πολύ χρήμα και την αφρόκρεμα του στρατού τους: Ο στρατιώτης που εικονίζεται να κάνει απλώς σκοπιά, ο Dustin McCasland, μέλος των NPDB-3 Sailors έλαβε εξειδικευμένη εκπαίδευση στο Fort Bliss, Texas, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν δεξιότητες μάχης, σωστικά μάχης, επιχειρήσεις μεταγωγών, μάχη σώμα με σώμα και επιχειρήσεις διαχείρισης κρατουμένων. Πολεμικές μηχανές, που όμως δεν μιλούσαν αραβικά...

 Στους θαλάμους ίσχυε ο ισλαμικός νόμος. Οποιοσήποτε έδειχνε «φιλοδυτική συμπεριφορά» τιμωρούνταν άγρια από τους ακραίους ισλαμιστές.

 Μετά το σκάνδαλο του Abu Ghreib, οι Αμερικανοί επέτρεψαν συλλογικές εκδηλώσεις λατρείας ως ένδειξη σεβασμού. Φιλοξενώντας υποτιθέμενα μετριοπαθείς κληρικούς προσπαθούσαν να καταλαγιάσουν τους εξτρεμιστές. Ένας από τους μετριοπαθείς; Ο μετέπειτα... Χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους!

 Υπήρχε τεράστια πίεση στους κρατούμενους από συγκρατούμενούς τους να γίνουν πιο ριζοσπαστικοί στις απόψεις.Andrea Bruce/The Washington Post

 Όταν κάποιος έφευγε, έγραφε τα στοιχεία επικοινωνίας των συγκρατούμενων στη μέσα πλευρά των εσωρούχων. Έτσι ήξεραν που να συναντηθούν όταν ελευθερώνονταν και ο «άλλος».© Andrea Bruce/The Washington Post

 Το Camp Bucca έφερε «εις γάμου κοινωνίαν» δύο αλληλοσπαρασσόμενες παρατάξεις: Τους Μπααθιστές κοσμικούς του Σαντάμ Χουσέιν και τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές. Οι πρώτοι έμαθαν στους δεύτερους οργάνωση και στρατιωτική πειθαρχία. Οι φανατικοί αντάρτες πρόσφεραν στους «χαμένους» του Χουσέιν ένα σκοπό. Και οι δύο παρατάξεις έβαλαν το μαχαίρι στα δόντια...

 Οι ένοικοι του Camp Bucca θεωρούνταν κρατούμενοι πολέμου (POW). Απελευθερώνονταν σταδιακά και υπηρξαν η «μαγιά» του Ισλαμικού Κράτους.

 Αμερικανός στρατιώτης δίνει 50 δολάρια σαν χειρονομία καλής θέλησης σε κρατούμενο ο οποίος απελευθερώνεται. Οι ψημένοι ιρακινοί δεν καταλάβαιναν από τέτοια. Μισούσαν βαθύτατα τους Αμερικανούς «κατακτητές», πράγμα που στάθηκε βασικός λόγος για τη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Στο στρατόπεδο μπορούσαν να εισέλθουν έως 400 επισκέπτες τις προβλεπόμενες ημέρες. Οι Ιρακινοί μισούσαν βαθιά τους Αμερικανούς για αυτή την προσβολή. Το δεύτερο βασικό κίνητρο της γέννησης του Ισλαμικού Κράτους, μετά τη μισαλλοδοξία: Η Εκδίκηση.