Matteo Renzi:Μεταρρύθμιση και Ανταρσία...


Πριν από δύο χρόνια ο μέχρι τότε δήμαρχος της Φλωρεντίας Ρέντζι με εσωκομματικό πραξικόπημα ανέτρεπε τον Λέτα και γινόταν όχι μόνον ο νεότερος στη μεταπολεμική ιστορία πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά υποσχόταν μεταρρυθμίσεις χωρίς τις αναστολές του πολιτικού κόστους: Όχι μόνον ό,τι δεν ήθελε να κάνει ο Μπερλουσκόνι, αλλά και ό,τι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ο Μόντι και στη συνέχεια ο Λέτα, αλλά και κάτι παραπάνω.

Σήμερα ο μεταρρυθμιστής-εκσυγχρονιστής έχει γίνει ο πιο θορυβώδης αντάρτης κατά της δημοσιονομικής λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη.

Μπροστά του βρίσκονται μια σειρά από δοκιμασίες που θα κρίνουν το αντίκρισμα της ρητορικής του, αλλά και την πραγματική δυνατότητα της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης να επηρεάσει τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς:

Τον Μάρτιο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι θα ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της Ποσοτικής Χαλάρωσης. Μετά τις δηλώσεις του προχθές Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν η ΕΚΤ θα αγοράσει τιτλοποιημένα «κόκκινα δάνεια» των ιταλικών τραπεζών ή αν η σχετική φημολογία ήταν διερευνητική κρούση της Ρώμης.

Τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2016, τον οποίο ήδη έχει καταγράψει στα όρια του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ αναμένεται να επικρίνει το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης των ιταλικών σιδηροδρόμων και του ελέγχου εναέριας Κυκλοφορίας, με τη Ρώμη να επικαλείται την αρνητική συγκυρία της αγοράς.

Τον Ιούνιο διεξάγονται δημοτικές εκλογές όπου θα φανεί αν επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ρητορική ανταρσία Ρέντζι αποδίδει και τον Σεπτέμβριο Δημοψήφισμα για μείωση των αρμοδιοτήτων της Γερουσίας, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να έχει δεσμευθεί να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας.

Ομως η ανταρσία Ρέντζι δεν περιορίζεται στην αμφισβήτηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, αλλά αγγίζει και τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας: Χθες έγινε γνωστό από τον πρέσβη της Ιταλίας στη Μόσχα ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να μεταβεί τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη για να μετάσχει στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ, μια πρωτοβουλία που είναι η δεύτερη μετά την απόφαση του Βερολίνου να προωθήσει τον North stream-2, έμπρακτη διαφοροποίηση από τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Μόσχα λόγω Κριμαίας και Ανατολικής Ουκρανίας.

Αν το πρώτο εξάμηνο του 2015 η διαπραγμάτευση με την Αθήνα ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη, σήμερα το επίκεντρο των ανησυχιών δεν είναι στη Λισαβόνα ή και στη Μαδρίτη αλλά στη Ρώμη, όπου ο Φλωρεντινός πρωθυπουργός βρίσκεται ανάμεσα σε ακραίες επιλογές:

Να προχωρήσει στις περικοπές-προσαρμογές που ζητούν Βρυξέλλες και Βερολίνο και να επισπεύσει την άνοδο στην εξουσία ενός ετερόκλητου λαϊκιστικού συνασπισμού της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, της Λέγκας του Βορρά του Σαλβίνι και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, μια εξέλιξη που αυτόματα θα πριμοδοτήσει ακόμη περισσότερο τη Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

Να επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός περνώντας από τη ρητορική ανταρσία σε συγκρουσιακή στάση σε επίπεδο Eurogroup και Συνόδων Κορυφής, μια επιλογή υψηλού κινδύνου, καθώς οι αγορές ήδη δείχνουν μειωμένη εμπιστοσύνη στην Ιταλία.

Τούτων λεχθέντων, με δεδομένο ότι εξ αντικείμενου οι θέσεις της Ρώμης για το Προσφυγικό είναι πολύ κοντά, αν δεν ταυτίζονται με την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, και με δεδομένη την αρνητική στάση του Παρισιού απέναντι στο Βερολίνο, δεν αποκλείεται μια σιωπηρή de facto χαλάρωση-διευκόλυνση προς την Ιταλία που να απαλλάξει τον Ρέντζι από το πιεστικό παραπάνω δίλημμα.

Είναι αυτονόητο ότι αν το Προσφυγικό αναδειχθεί σε παράγοντα χαλάρωσης της πίεσης για περαιτέρω προσαρμογή της Ρώμης ότι δημιουργούνται καλύτεροι συσχετισμοί για την Αθήνα.

Προσέγγιση με τη Μόσχα

Η ανταρσία Ρέντζι δεν περιορίζεται στην αμφισβήτηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, αλλά αγγίζει και τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας: Χθες έγινε γνωστό από τον πρέσβη της Ιταλίας στη Μόσχα ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να μεταβεί τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη για να μετάσχει στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
18-2-2016
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=113915420