P. Krugman: Δεν βλέπω πρόοδο για το ελληνικό χρέος
Στην εξαιρετικά άσχημη διαχείριση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης από τη Γερμανία και στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman σε συνέντευξή του στο Business Insider.Η Γερμανία έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης, επειδή μετέτρεψε αυτό που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τεχνικό οικονομικό θέμα σε ηθικό ζήτημα. Αυτό ήταν μία πολύ ατυχής υπόθεση καθώς το Βερολίνο μετέτρεψε ένα μείζον πρόβλημα της Ευρώπης σε ένα παιχνίδι ηθικής.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα φερεγγυότητας τόνισε πως οι χειρισμοί της ΕΕ υπήρξαν εξαιρετικά αναποτελεσματικοί. Όπως, αναφέρει θα έπρεπε να είχε υπάρξει μία σημαντική απομείωση του χρέους εξ’ αρχής.
Οι πολιτικές λιτότητας έχουν πάρει αυτό που βασικά ήταν μία ιστορία υπερβολικών ροών ιδιωτικών κεφαλαίων και φούσκες ακινήτων και το έχουν μετατρέψει σε μια σειρά διαλέξεων περί δημοσιονομικής υπευθυνότητας, οι οποίες έχουν καταλήξει να κάνουν μεγάλη ζημιά, τόνισε ο κ. Krugman.
Πρόσθεσε πως για να υπάρξει μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα «θα έπρεπε το χρέος να απομειωθεί πριν ληφθούν τα πρώτα μέτρα λιτότητας. θα έπρεπε να είχε γίνει ένα γενναίο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα χρειαζόταν μία εγγύηση ρευστότητας, ώστε να μην υπάρχουν επιθέσεις στο χρέος της», τόνισε.
Η Ελλάδα θα ήταν αναγκασμένη να εφαρμόσει πολιτική λιτότητας όχι, όμως, σε αυτό το βαθμό. Θα μπορούσε κανείς να πει πως μια έξοδο από το Ευρώ το 2010 θα ήταν μια καλύτερη λύση από αυτό που συμβαίνει τώρα. «Δεν πιστεύω πως ήταν πραγματικά στο τραπέζι ωστόσο», δήλωσε ο κ. Krugman.
«Τι θα μπορούσε να έχει μετριάσει τη ζημιά; Το θέμα είναι πως ότι έχει συμβεί δεν έχει λειτουργήσει. Η Ελλάδα παραμένει ακόμη στο ευρώ. Υπάρχει μια ελάχιστη ανάπτυξη, αλλά με το κόστος μίας τεράστιας υποχώρησης. Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι υψηλότερη από ποτέ. Όλη αυτή η λιτότητα όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά ούτε καν το έσπρωξε προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν για το αν συνεχίζει να συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Krugman πως πότε δεν υπήρξε σύμβουλος της. Ωστόσο, πρόσθεσε πως απ’ ό,τι είχε καταλάβει ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να ακολουθήσει την πολιτική του παράλληλου νομίσματος κάτι που δεν ήταν πρόθυμος να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είχε τη δυνατότητα να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία δεν είχε ούτε τα μέσα για να ανακάμψει.
«Η Ελλάδα είναι στο έλεος του συστήματος. Δεν ξέρω πότε ή πως θα βρεθεί μια λύση και δεν βλέπω καμία πρόοδο για ούτε για το χρέος», δήλωσε.
Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί από τη οικονομική κρίση του ευρώ ο κ. Krugman τόνισε πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει υποστεί τεράστια ζημιά και ουσιαστικά έχει αφήσει τους ευρωπαίους να μην πιστεύουν πλέον στο μήνυμα ένωσης. Από τη στιγμή που έσκασε η φούσκα, το ευρώ επρόκειτο να βιώσει μία δύσκολη εποχή, ό,τι και να γινόταν.
Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο κ. Krugman εκτιμά πως η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Τέλος, ο γνωστός οικονομολόγος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη πιθανότητα εκλογής του Donald Trump. Ο κ. Krugman δήλωσε χαρακτηριστικά πως ένας Θεός ξέρει τι θα συμβεί στον κόσμο αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ωστόσο πως αν κερδίσει τις εκλογές ένας Ρεπουμπλικανός τότε θα είναι καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία.
P. Krugman
26 Φεβρουαρίου 2016
http://www.liberal.gr/arthro/35140/oikonomia/2016/-P-Krugman-den-blepo-proodo-gia-to-elliniko-chreos-.html