''Süddeutsche Zeitung'': Ελλάδα, μια βασανισμένη χώρα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά η Μέρκελ για Ελλάδα-Τουρκία.
''Süddeutsche Zeitung'': Ελλάδα, μια βασανισμένη χώρα:
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κυκλοφορεί με τίτλο: «Η βασανισμένη χώρα».
Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Μέχρι σήμερα η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της κρίσης χρέους. Και τώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Η Ευρώπη αφήνει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της τους πρόσφυγες. Όλα δείχνουν προς μια καταστροφή μέσα στην ΕΕ».
Στο κύριο άρθρο επισημαίνεται: «Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται γεωγραφικά στο ίδιο σημείο. Όμως η καγκελάριος αποδίδει στις δύο χώρες διαφορετικούς ρόλους στις προσπάθειες επίλυσης της προσφυγικής κρίσης. Στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία αποδίδει “ρόλο κλειδί“. Για αποτελεσματικότερους συνοριακούς ελέγχους η ΕΕ υπόσχεται στην Άγκυρα δισεκατομμύρια. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας δεν γίνεται λόγος για “ελαφρύνσεις“ στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να πάρει μια ανάσα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης».
Παράδειγμα προς αποφυγή η προσφυγική πολιτική της Βιέννης
Την απόφαση χωρών της Βαλκανικής αλλά και της Αυστρίας να κλείσουν, ντε φάκτο, τα σύνορά τους επικρίνουν σε συνεντεύξεις τους στον γερμανικό τύπο κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος δηλώνει στο περιοδικό Focusότι η προσφυγική πολιτική της Αυστρίας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία, η οποία έχει βαρύνοντα λόγο στην διαχείριση του προσφυγικού, δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Φανταστείτε η Γερμανία να είχε κάνει ήδη όσα κάνει η Αυστρία σήμερα. Που θα βρίσκονταν σήμερα η Ευρώπη;», διερωτάται ο Φόλκρερ Κάουντερ.
Σε παρόμοιο κλίμα είναι η δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Αντρέα Νάλες στην εφημερίδα Passauer Neue Presse: «Δεν είναι σωστό να κλείνει μονομερώς η βαλκανική οδός και να εγκαταλείπεται η Ελλάδα στην τύχη της. Η Αυστρία, είπε η γερμανίδα πολιτικός, εφαρμόζει ανεύθυνη πολιτική σε βάρος της Γερμανίας και της Ελλάδας. Είναι φυτίλι στα ευρωπαϊκά θεμέλια», υπογραμμίζει η υπουργός.
27|02|2016
Πηγή: Deutsche Welle
Süddeutsche Zeitung: Ελλάδα, μια βασανισμένη χώρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/253478/suddeutsche-zeitung-ellada-mia-vasanismeni-hora#ixzz41XyVj1Wn
Αλλάζει στρατηγική το Βερολίνο έναντι της Ελλάδας;
Υπό την πίεση του προσφυγικού το Βερολίνο εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και την χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί καλύτερα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Αλλαγή στρατηγικής έναντι της Ελλάδας δείχνει να εξετάζει πλέον η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ λόγω των αφόρητων πιέσεων που ασκεί η προσφυγική κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία. Σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα μπορεί ωστόσο να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή στους στόχους της γερμανίδας καγκελαρίου είναι να αυξηθεί η πίεση προς τους ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και ταυτόχρονα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.
«Η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από τη Γερμανία, και μικρότερης από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ»
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας»
Μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζικών της ομάδας των G20 στη Σαγκάη, ερωτηθείς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αν θα χαλαρώσουν τώρα οι όροι του ελληνικού προγράμματος ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Τόνισε ωστόσο το ζήτημα Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη σύνοδο, απασχόλησε ωστόσο τις συζητήσεις στο περιθώριο. Ας σημειωθεί ότι δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες τον Μάρτιο στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Αναφερόμενος πάντως στην Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η παρά την «εξαιρετικά δύσκολη θέση» στην οποία βρίσκεται η χώρα «δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας». «Γνωρίζω καλά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα από μια πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης και από την άλλη βρίσκεται υπό πίεση λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Το γεγονός αυτό δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα, είπε ο γερμανός υπουργός.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων ο Β. Σόιμπλε τόνισε με αφορμή την προσφυγική κρίση: «Η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από τη Γερμανία, και μικρότερης από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε, κυρίως από κοινού με την Κομισιόν για να τα βγάλουμε πέρα με αυτή την ευρωπαϊκή πρόκληση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».
dpa, Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος
27/2/2016
http://www.dw.com/el/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82/a-19079766
Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού
World built on lies:
Η ...γλυκιά, ...τρυφερή και ...συμπονετική Αγγελικούλα μίλησε!
Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μας έχει ...του χεριού της! AGAIN!
Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνέντευξή της 'Ανγκελα Μέρκελ στο 1ο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ''ARD'': ''Δεν παλέψαμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη για να τη ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα''
Ιστορική συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Υπερασπίστηκε την πολιτική ανοιχτών συνόρων στους πρόσφυγες, παρότι δεν είναι δημοφιλής Υπερασπίστηκε την Ελλάδα, υπερασπιζόμενη την Ευρώπη «Κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ, δεν θα την αφήσουμε τώρα να πέσει στο χάος», δήλωσε Αντίθετη με το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για τους πρόσφυγες Καταλόγισε ευθύνες στην Αυστρία
Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού
World built on lies:
Η ...γλυκιά, ...τρυφερή και ...συμπονετική Αγγελικούλα μίλησε!
Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μας έχει ...του χεριού της! AGAIN!
Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνέντευξή της 'Ανγκελα Μέρκελ στο 1ο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ''ARD'': ''Δεν παλέψαμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη για να τη ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα''
Ιστορική συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Υπερασπίστηκε την πολιτική ανοιχτών συνόρων στους πρόσφυγες, παρότι δεν είναι δημοφιλής Υπερασπίστηκε την Ελλάδα, υπερασπιζόμενη την Ευρώπη «Κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ, δεν θα την αφήσουμε τώρα να πέσει στο χάος», δήλωσε Αντίθετη με το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για τους πρόσφυγες Καταλόγισε ευθύνες στην Αυστρία
«Δεν είναι καλό να μη συμπεριλαμβάνεις μια χώρα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ απέρριψε την υπόθεση ότι αυτές οι χώρες λύνουν το πρόβλημα της Γερμανίας. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο βήμα» της Τουρκίας την απόφαση «να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι ο σωστός.
«Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την ΠΓΔΜ, αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έφθασαν τώρα στη χώρα και ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου «θα μιλήσουμε με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε μαζί με την Ελλάδα να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα» την Σένγκεν.
«Τα κράτη-μέλη του ευρώ των τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος - και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί - ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να την ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά. Η καγκελάριος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο «οι χώρες αυτές να έδρασαν από απόγνωση, επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά» και διευκρίνισε ότι η θέση της Γερμανίας είναι διαφορετική: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μην λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Έτσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση», ανέφερε και, απαντώντας σε ερώτηση μήπως οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους λύνουν στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Γερμανίας, σημείωσε: «Όχι, αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα. Συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
«Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει», συνέχισε η καγκελάριος και υπογράμμισε επανειλημμένα ότι θεωρεί τον δρόμο του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και της αποστολής του ΝΑΤΟ τον ενδεδειγμένο - ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι προχωρά πολύ αργά - για τον οποίο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.
Σε ό,τι αφορά ειδικά την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. «Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να συνάψει μαζί της μια συμφωνία λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι δεν πιστεύει σε αυτήν και θα κάνει «τα δικά της».
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ρόλο ικέτη, η κυρία Μέρκελ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επισήμανε ότι δεν έχει η ίδια τον πρώτο ρόλο, αλλά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν υπεύθυνο ρόλο. Αναφερόμενη πάντως στην Ουγγαρία και στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει απερίφραστα, από θέση αρχής, αυτή την συμπεριφορά, όταν πρόκειται για τους 1.294 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα. «Εγώ, επειδή η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία και έχει εδώ μια ευθύνη, θα επιδιώξω την συλλογικότητα με όλους», διευκρίνισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος η Γερμανία να μείνει μόνη στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων, «εφόσον λειτουργήσει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η Τουρκία συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί».
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β» για εθνικές λύσεις στην Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός. «Αν την Δευτέρα δεν πετύχουμε - είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος - τότε έχουμε την 18η την επόμενη. Και την Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Και ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι για αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος θα πετύχει. «Δεν είναι καθόλου η ώρα για σκεφτόμαστε εναλλακτικές και για αυτό δεν χρειάζεται, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, όπου έρχονται πολύ λίγοι πρόσφυγες και αυτοί που έρχονται καταγράφονται. Πιστεύω ότι ο άλλος δρόμος θα πετύχει και ότι αξίζει απολύτως. Στην ερώτηση αν αξίζει να συνεχίσω να εργάζομαι για αυτόν τον δρόμο λέω ξεκάθαρα ναι», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν έχω Σχέδιο Β. Εργάζομαι για κάτι άλλο».
Αναφερόμενη στην ευθύνη των πολιτικών σε αυτή την κρίση, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορούν να περιγράφουν απλώς μια κατάσταση, σαν κοινωνιολόγοι ή δημοσιογράφοι, αλλά έχουν καθήκον «μέσα από δύσκολες συνθήκες να οικοδομήσουν κάτι λογικό». Αυτό είναι που με οδηγεί και αυτό θα είναι το καθήκον των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέχισε, για να καταλήξει: «Δεν είσαι πολιτικός απλώς για να περιγράφεις τον κόσμο και να τον βρίσκεις καταστροφικό. Κάποια πράγματα προχωρούν αργά, υπάρχουν στην Ευρώπη αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το παν ώστε αυτή η Ευρώπη να βρει έναν κοινό δρόμο».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ απέρριψε την υπόθεση ότι αυτές οι χώρες λύνουν το πρόβλημα της Γερμανίας. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο βήμα» της Τουρκίας την απόφαση «να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι ο σωστός.
«Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την ΠΓΔΜ, αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έφθασαν τώρα στη χώρα και ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου «θα μιλήσουμε με την Ελλάδα για το πώς μπορούμε μαζί με την Ελλάδα να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα» την Σένγκεν.
«Τα κράτη-μέλη του ευρώ των τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος - και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί - ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να την ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά. Η καγκελάριος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο «οι χώρες αυτές να έδρασαν από απόγνωση, επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά» και διευκρίνισε ότι η θέση της Γερμανίας είναι διαφορετική: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μην λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Έτσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση», ανέφερε και, απαντώντας σε ερώτηση μήπως οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους λύνουν στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Γερμανίας, σημείωσε: «Όχι, αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα. Συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
«Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει», συνέχισε η καγκελάριος και υπογράμμισε επανειλημμένα ότι θεωρεί τον δρόμο του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και της αποστολής του ΝΑΤΟ τον ενδεδειγμένο - ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι προχωρά πολύ αργά - για τον οποίο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.
Σκίτσα του Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Σε ό,τι αφορά ειδικά την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. «Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να συνάψει μαζί της μια συμφωνία λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι δεν πιστεύει σε αυτήν και θα κάνει «τα δικά της».
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ρόλο ικέτη, η κυρία Μέρκελ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επισήμανε ότι δεν έχει η ίδια τον πρώτο ρόλο, αλλά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν υπεύθυνο ρόλο. Αναφερόμενη πάντως στην Ουγγαρία και στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει απερίφραστα, από θέση αρχής, αυτή την συμπεριφορά, όταν πρόκειται για τους 1.294 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα. «Εγώ, επειδή η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία και έχει εδώ μια ευθύνη, θα επιδιώξω την συλλογικότητα με όλους», διευκρίνισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος η Γερμανία να μείνει μόνη στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων, «εφόσον λειτουργήσει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η Τουρκία συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί».
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β» για εθνικές λύσεις στην Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός. «Αν την Δευτέρα δεν πετύχουμε - είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος - τότε έχουμε την 18η την επόμενη. Και την Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Και ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι για αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος θα πετύχει. «Δεν είναι καθόλου η ώρα για σκεφτόμαστε εναλλακτικές και για αυτό δεν χρειάζεται, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, όπου έρχονται πολύ λίγοι πρόσφυγες και αυτοί που έρχονται καταγράφονται. Πιστεύω ότι ο άλλος δρόμος θα πετύχει και ότι αξίζει απολύτως. Στην ερώτηση αν αξίζει να συνεχίσω να εργάζομαι για αυτόν τον δρόμο λέω ξεκάθαρα ναι», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν έχω Σχέδιο Β. Εργάζομαι για κάτι άλλο».
Αναφερόμενη στην ευθύνη των πολιτικών σε αυτή την κρίση, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορούν να περιγράφουν απλώς μια κατάσταση, σαν κοινωνιολόγοι ή δημοσιογράφοι, αλλά έχουν καθήκον «μέσα από δύσκολες συνθήκες να οικοδομήσουν κάτι λογικό». Αυτό είναι που με οδηγεί και αυτό θα είναι το καθήκον των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέχισε, για να καταλήξει: «Δεν είσαι πολιτικός απλώς για να περιγράφεις τον κόσμο και να τον βρίσκεις καταστροφικό. Κάποια πράγματα προχωρούν αργά, υπάρχουν στην Ευρώπη αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το παν ώστε αυτή η Ευρώπη να βρει έναν κοινό δρόμο».
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα»
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει. Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα - και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό - αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...) Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει να ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».
Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα - και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό - αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...) Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει να ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».
Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
29/2/2016
Πηγή: