Σλοβακία: Στο κοινοβούλιο οι ναζί – Τους στήριξε το 23% των νέων ψηφοφόρων


Ο Marian Kotleba με τη στολή των σλοβάκων ναζιστών

 Η Σλοβακία στοιχειώνεται από φαντάσματα του παρελθόντος της, καθώς ακροδεξιοί με στολές βασισμένες σ’ αυτές του σλοβακικού κράτους-ανδρείκελου των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κέρδισαν για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο. 

Ο σχηματισμός Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία Μας, με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπα, τον κυβερνήτη της κεντρικής Σλοβακίας ο οποίος οργάνωσε πορείες εναντίον της μειονότητας των Ρομά, πήρε 8% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο απ’ αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. 

 Chairman of the Slovak Togetherness-National Party, Marian Kotleba. EPA/STRINGER MARCH 7, 2016

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την εμπόλεμη Συρία και πέραν αυτής, η υποστήριξη προς ακροδεξιούς πολιτικούς στην κεντρική Ευρώπη σημειώνει αύξηση. Στην Ουγγαρία, το κόμμα Γιόμπικ, γνωστό για τις στολές της Ουγγρικής Φρουράς και τις πορείες κατά των Ρομά, είναι το δέυτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. 

Αναλυτές λένε πως η άκρα δεξιά επωφελήθηκε από την αντιμεταναστευτική ρητορεία των περισσότερων κομμάτων, περιλαμβανομένου αυτού του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, αλλά είναι πιθανό να δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

 Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο,

 “Ο Ρόμπερτ Φίτσο υιοθέτησε μία από τις πιο σκληρές στάσεις μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν οι εξτρεμιστές να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά να μπουν στο κοινοβουλιο”, δήλωσε ο Ντάλιμπορ Ρόχατς του American Enterprise Institute. 

Η επιτυχία του Κοτλέμπα είναι ένα σοκ για τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό κόσμο της Σλοβακίας. “Ο Κοτλέμπα έβαλε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους που δηλώνουν ανοικτά φασίστες”, λέει ο Ίγκορ Μάτοβιτς, πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. 

Μέλη του πρώην κόμματος του Κοτλέμπα “Σλοβακική Αδελφότητα”, ντυμένοι με μαύρες στολές που θυμίζουν τη φρουρά ''Χλίνκα'' της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945 με επiκεφαλής τον καθολικό ιερέα Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες εβραίους της Σλοβακίας. Το κόμμα διαλύθηκε το 2006 κατηγορούμενο για διάδοση μίσους. 

Ο Κοτλέμπα, ο οποίος φέρει λεπτό μαύρο μουστάκι, ίδρυσε έκτοτε ένα νέο κόμμα, άλλαξε τη στολή του μ’ ένα μπλέιζερ και αντικατέστησε τις πολεμικές συγκεντρώσεις με ρητορική εναντίον των Ρομά, εναντίον των μεταναστών και εναντίον της διαφθοράς. 

Σήμερα το κόμμα του απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την ιδεολογία των Ναζί και επικεντρώνει στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. 

“Δεν είμαστε φασίστες ούτε νεοναζί παρόλο που μπορεί να φαινόμαστε εξτρεμιστές σε σύγκριση με άλλα χλιαρά κόμματα”, είπε ένας από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του, ο Μίλαν Ούρικ. Θα μείνουμε προς το παρόν στην αντιπολίτευση, αλλά πιστεύω ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα σημειώσουμε συντριπτική νίκη”, πρόσθεσε. 

Δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το κόμμα του Κοτλέμπα ήταν το δημοφιλέστερο μεταξύ των ψηφοφόρων που ψήφισαν για πρώτη φορά, καθώς κέρδισε το 23% αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.

Οι επικρίσεις του για τα σύμφωνα συμβίωσης προσώπων του ίδιου φύλου κολακεύουν τους κοινωνικά συντηρητικούς, ενώ οι συχνές επισκέψεις του σε φτωχές περιφέρειες μακριά από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα του φέρνουν ψήφους σε τοπικό επίπεδο. 

Αυτός ο πρώην εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διάδοση ρατσιστικής προπαγάνδας, όμως έχει αθωωθεί ή οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν απορριφθεί. 

Ο Κοτλέμπα κέρδισε πριν από δύο χρόνια μια απροσδόκητη εκλογική νίκη και έγινε ο περιφερειακός κυβερνήτης της Μπάνσκα Μπίστριτσα, στην κεντρική Σλοβακία.

 Με 14 βουλευτές στην 150μελή βουλή, το Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία Μας δεν θα έχει μεγάλο λόγο στην εθνική πολιτική –άλλα κόμματα λένε πως δεν θα συνεργαστούν μαζί του– αλλά θα αποκτήσει πολύ περισότερη δημοσιότητα στην εθνική σκηνή. 

“Θα αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερη απειλή στις επόμενες εκλογές”, λέει ο Ρόχατς. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Μπρατισλάβα, Σλοβακία  

http://mignatiou.com/2016/03/slovakia-sto-kinovoulio-i-nazi-tous-stirixe-to-23-ton-neon-psifoforon/ 

8/3/2016

Σκίτσο: Ο Μαριάν Κοτλέμπα, υπό το βλέμμα του Γιόζεφ Τίσο (πορτρέτο), βγάζει τη ναζιστική στολή και φοράει σακάκι για να μπει στο κοινοβούλιο

Πώς ο Φίτσο έβαλε τους νεοναζί στη Βουλή της Σλοβακίας
Ανάλυση
Για πρώτη φορά στη Σλοβακία ένα νεοναζιστικό κόμμα εισέρχεται στο κοινοβούλιο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής και στάσης που καλλιεργήθηκε στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Αυτή η στάση όχι μόνο δεν περιόρισε τους νεοναζί, αντίθετα τους ενίσχυσε. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά, αρκεί να θέλει κάποιος να τα δει. Εξάλλου η ιστορία πάντα διδάσκει και... προειδοποιεί.
Το νεοναζιστικό «Λαϊκό Κόμμα - Η Σλοβακία μας»(LSNS) με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπασυγκέντρωσε ποσοστό 8%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Πριν από μερικά χρόνια οι οπαδοί του Κοτλέμπα κυκλοφορούσαν με τις στολές του σλοβακικού καθεστώτος - ανδρείκελου που είχαν στήσει οι Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγοντας εκστρατείες μίσους κατά των προσφύγων και τον Ρομά. Ο ιδρυτής και επικεφαλής του νεοναζιστικού κόμματος έχει μηνυθεί πολλές φορές για ρατσισμό, αλλά ποτέ δεν καταδικάστηκε.
Το μήνυμα για την άνοδο των νεοναζί στη Σλοβακία είχε σταλεί από το 2013, όταν ο Μαριάν Κοτλέμπα είχε εκλεγεί Νομάρχης στην Banská Bystrica. Ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ρόμπερτ Φίτσο όχι μόνο δεν έλαβε αυτό το μήνυμα, αντίθετα υιοθετώντας την ακροδεξιά ατζέντα, επιδόθηκε σε μια αντιπροσφυγική προεκλογική εκστρατεία. Πίστευε πως έτσι θα ενίσχυε τα ποσοστά του. Τελικά από το 44,4% των προηγούμενων εκλογών έπεσε στο 28,3% χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και πλέον θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το φιλελεύθερο SaS με 12,1%. Συνολικά στη Βουλή της Σλοβακίας μπήκαν οκτώ κόμματα και ως εκ τούτου ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται δύσκολος.
Τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί - σήμερα - δηλώνουν σοκαρισμένοι από την επιτυχία των Σλοβάκων νεοναζί. Αναλυτές επισημαίνουν πως το LSNS επωφελήθηκε από την αντιμεταναστευτική ρητορεία των περισσότερων κομμάτων. Εξάλλου τα αποτελέσματα της ακροδεξιάς ρητορικής είναι γνωστά και στην Ελλάδα, που αντίστοιχα οδήγησαν στην ενίσχυση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται πως το LSNS συμμετέχει στη διεθνή ακροδεξιά συμμαχία, μαζί με άλλα φασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η «Χρυσή Αυγή».
«Ο Ρόμπερτ Φίτσο υιοθέτησε μία από τις πιο σκληρές στάσεις μεταξύ των πολιτικών της Ε.Ε. στη μεταναστευτική κρίση, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν οι εξτρεμιστές να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά να μπουν στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ντάλιμπορ Ρόχατς του American Enterprise Institute. «Ο Κοτλέμπα έβαλε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους που δηλώνουν ανοικτά φασίστες», λέει ο Ίγκορ Μάτοβιτς, πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων της Σλοβακίας επέρριψαν ευθύνες στον Ρόμπερτ Φίτσο, ότι με την αντιμουσουλμανική του καμπάνια έστρωσε το χαλί στους ακροδεξιούς για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Πράγματι ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είχε πάρει αυτολεξεί από το LSNS τη φράση «δικτατορία των Βρυξελλών», για να απορρίψει την ιδέα της ποσόστωσης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε προβληματισμένος για τη διεθνή εικόνα της Σλοβακίας: «Δεν υπάρχει λόγος για να χαίρεται κανείς σήμερα επειδή βάλαμε στη βουλή τους φασίστες».

Πριν από το LSNS, ο Μαριάν Κοτλέμπα ήταν επικεφαλής της «Σλοβακικής Αδελφότητας». Τα μελής της οργάνωσης κυκλοφορούσαν με μαύρες στολές αντίστοιχες με αυτές της φρουράς Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου (1939 - 1945). Επικεφαλής του ναζιστικού καθεστώτος στη Σλοβακία ήταν ο Γιόζεφ Τίσο, ένας καθολικός ιερέας που έστειλε στα  ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες εβραίους της Σλοβακίας.
Η «Σλοβακική αδελφότητα» διαλύθηκε το 2006 με την κατηγορία της διάδοσης μίσους. Έκτοτε ο Μαριάν Κοτλέμπα ίδρυσε το LSNS. Οι ναζιστικές στολές αφαιρέθηκαν και οι συγκεντρώσεις στρατιωτικού τύπου, αντικαταστάθηκαν από συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων» εναντίον των μεταναστών και της διαφθοράς. Φορώντας τον «κοινοβουλευτικό μανδύα», σήμερα ισχυρίζεται πως δεν είναι Ναζί και επικεντρώνεται κυρίως στο να επικρίνει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Δεν είμαστε φαίστες ούτε νεοναζί, παρόλο που μπορεί να φαινόμαστε εξτρεμιστές σε σύγκριση με άλλα χλιαρά κόμματα», δηλώνει ο Μίλαν Ούρικ, ένας εκ των βουλευτών του LSNS. «Θα μείνουμε προς το παρόν στην αντιπολίτευση, αλλά πιστεύω ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα σημειώσουμε συντριπτική νίκη», πρόσθεσε.
Ο Μαριάν Κοτλέμπα μετά τα εκλογικά αποτελέσματα αρνήθηκε να δώσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και «ευχαρίστησε όλους εκείνους που δεν επηρεάστηκαν από τα ψέματα του τύπου». Δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει στο κοινοβούλιο «τον αγώνα για τον Θεό και το έθνος». Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του νεοναζιστικού κόμματος Ράτισλαβ Σλόσαρ «η είσοδος του κόμματος στο κοινοβούλιο αποτελεί ιστορικό ορόσημο, με το οποίο ξεκινά ο αγώνας μας για την απελευθέρωση της Σλοβακίας και η επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας». «Όλα τα άλλα κόμματα δεν είναι παρά υπηρέτες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον», είπε. 

* Σκίτσο: Ο Μαριάν Κοτλέμπα, υπό το βλέμμα του Γιόζεφ Τίσο (πορτρέτο), βγάζει τη ναζιστική στολή και φοράει σακάκι για να μπει στο κοινοβούλιο
http://tvxs.gr/news/ellada/pos-o-fitso-ebale-toys-neonazi-sti-boyli-tis-slobakias

8/3/2016