Η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού είναι φωτεινό παράδειγμα για τους Αυστριακούς


 Alexis Tsipras and Mr. Feimann, the Austrian chancellor. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ MARCH 8, 2016 13 SHARES FacebookTwitterGoogle+LinkedIn 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θέλει η χώρα του να είναι «αίθουσα αναμονής για μετανάστες» (σ.σ.: που επιθυμούν να περάσουν στη Γερμανία). 

Στην πραγματικότητα, κλείνοντας τα σύνορά της, η Αυστρία εμφανίστηκε απρόθυμη να διαδραματίσει οιονδήποτε ρόλο στην αντιμετώπιση ενός διεθνούς ζητήματος, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει έτσι στις χώρες που το αντέχουν λιγότερο οικονομικά: στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων.

 Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις σκληρές δηλώσεις του Φάιμαν, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση προς την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η χώρα του μετατρέπεται σε «αποθήκη ψυχών». 

Η διαφορά (σ.σ.: μεταξύ των δύο ηγετών) στον τόνο, στη συμπόνοια, στην κατανόηση σκιαγραφεί για εμένα το πώς η Ελλάδα έχει συμπεριφερθεί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, που τόσο πολύ δοκιμάζει την Ευρώπη – αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο, χρειαζόμαστε βοήθεια, αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. 

Γνωρίζω ότι πολλοί Ελληνας ανησυχούν για τον αριθμό των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτήν την ιστορία, για το μήνυμα που στέλνουν στον υπόλοιπο κόσμο, για τις πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό. Ισως οι τουρίστες να μην έρθουν, εάν δουν αυτές τις τρομακτικές ιστορίες για τους άστεγους μετανάστες που κοιμούνται και ουρούν σε κάθε δρόμο.

 Το μόνο που μπορώ να πω από την εμπειρία μου, και έχω μέχρι σήμερα ταξιδέψει πολλές φορές στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα καλύπτοντας αυτήν την κρίση, είναι ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

 Η ειδησεογραφική κάλυψη έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους, σίγουρα σε αυτούς που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τεράστια συμπάθεια και κατανόηση για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα και στην ήδη βασανισμένη ελληνική οικονομία, αλλά και θαυμασμό για τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνες έχουν συμπεριφερθεί απέναντι σε αυτούς τους απρόσμενους επισκέπτες που διασχίζουν τη χώρα τους, είτε πρόκειται για ιατρούς και νοσοκόμες που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους, είτε πρόκειται για την καλοσύνη της ελληνικής συνοριοφυλακής, είτε πρόκειται για έναν συνταξιούχο που συνάντησα στην Αθήνα να μεταφέρει τα σάντουιτς που είχε φτιάξει στην πλατεία Βικτωρίας.

 Αυτή είναι η κυρίαρχη και πιο συγκλονιστική εντύπωση που έχω αποκομίσει: η καλοσύνη των απλών ανθρώπων απέναντι στον συνάνθρωπο. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που λένε ότι φέτος σκοπεύουν να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα ως ένδειξη αλληλεγγύης.

 Γνωρίζω ωστόσο ακόμη περισσότερους που απλά έχουν εντυπωσιαστεί από την αξιοπρέπεια που έχει δείξει η χώρα υπό το βάρος τεράστιας πίεσης. Μια αξιοπρέπεια που δυστυχώς πλουσιότερες χώρες στη δυτική Ευρώπη, όπως η Αυστρία, δεν έχουν καταφέρει να βρουν στην καρδιά ή την πολιτική τους.

 Αυτή δεν είναι η «καλύτερη ώρα» για την Ευρωπαϊκή Ενωση – ίσως ωστόσο να έρθουν έτσι τα πράγματα και η Ιστορία να την κρίνει ως την «καλύτερη ώρα» για την Ελλάδα. 

Η Τρέισι ΜακΒέι, δημοσιογράφος του βρετανικού «Observer» συγκλόνισε με το θέμα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης όσων έχουν βρει καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Μετανάστες που εκπορνεύονται για 10-15 ευρώ, 13χρονα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα, Ελληνες που βοηθούν φέρνοντας φαγητό, αλλά και άλλοι που ρίχνουν χλωρίνη στο ψωμί που πετούν…


Γράφει η  Tracy McVeigh 
http://mignatiou.com/2016/03/i-axioprepia-tou-ellinikou-laou-ine-fotino-paradigma-gia-tous-afstriakous/

8/3/2016












    Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α    

http://www.theguardian.com/profile/tracymcveigh

Double crisis deepens despair in Greece’s ‘warehouse of souls’ - Closing of borders by neighbouring states has left more than 25,000 refugees stranded in a country struggling to keep its own economy afloat


  Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L), European council President Donald Tusk (C), and European Commission President Jean Claude Juncker (R) during a news conference at the end of an extraordinary summit of European Union leaders with Turkey in Brussels, Belgium, 08 March 2016.. EPA, OLIVIER HOSLET MARCH 8, 2016  

Οι νεκροθάφτες της Ευρώπης:
 Ανίκανοι να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις 

 Η ιστορία και η γεωγραφία το έφεραν έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει η πύλη εισόδου στην Ευρώπη ενός ασταμάτητου κύματος προσφύγων που έρχονται κυρίως από τη Συρία.

 Αν όμως αρχικά ήταν μια χώρα από την οποία περνούσαν οι πρόσφυγες για να πάνε στον Βορρά, έχει βρεθεί σήμερα να περιβάλλεται από χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και να είναι αναγκασμένη να φιλοξενεί χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν παγιδευτεί. Έτσι, εκτός από την αιώνια λιτότητα που της έχει επιβάλει μια ανένδοτη Ευρώπη, τιμωρείται για δεύτερη φορά από τις ίδιες εκείνες χώρες που καταπατούν τις συνθήκες όταν δεν τους βολεύουν. 

Η προσφυγική κρίση έχει αποκαλύψει εδώ κι ένα χρόνο το τι έχει γίνει η Ευρώπη: Ένα σπίτι με πολλούς ιδιοκτήτες, καλό για να διαχειρίζεται κουτσά-στραβά την καθημερινότητα στις περιόδους των παχιών αγελάδων, ανίκανο όμως να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις όπως η πρωτοφανής έξοδος ενός ολόκληρου λαού από τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα. Τα ουγγρικά συρματοπλέγματα, που πέρυσι καταγγέλλαμε, δεν ήταν παρά ο προάγγελος της δειλίας που επιδεικνύουν πλέον, σχεδόν οι πάντες. Οι λαϊκιστές σε όλη την ήπειρο πανηγυρίζουν για τον ντε φάκτο θάνατο των συμφωνιών ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν και την επιστροφή των συνόρων. 

Στον μακρύ κατάλογο των νεκροθαφτών της Ευρώπης, που ολοένα μεγαλώνει, συναντάμε όμως με έκπληξη και τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Γαλλίας, κληρονόμο μιας ισχυρής φιλοευρωπαϊκής παράδοσης. Πώς να εξηγήσουμε, αλήθεια, την επίθεση που έκρινε σκόπιμο να εξαπολύσει ο Μανουέλ Βαλς εναντίον της Γερμανίας, τη στιγμή ακριβώς που η Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν σε δύσκολη θέση εξαιτίας της ανθρωπιστικής της στάσης απέναντι στους πρόσφυγες; Το μήνυμα απευθυνόταν προφανώς στην τρομαγμένη γαλλική κοινή γνώμη, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες, προκειμένου να μην έρθουν στη Γαλλία (το κατάλαβαν). Αρνούμενος όμως την κατανομή προσφύγων που είχε δεχθεί η Γαλλία, ο Γάλλος πρωθυπουργός ευθυγραμμίστηκε με τους σκληρούς που πέταξαν στα σκουπίδια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

 Η θέση του Βαλς προκάλεσε την οργή της Μαρτίν Ομπρί και άλλων προσωπικοτήτων της Αριστεράς, που μίλησαν για το τραύμα που άφησε «η απρεπής ομιλία του Μονάχου» και πρόσθεσαν: «Όχι, κύριε πρωθυπουργέ, η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι αφελής. Όχι, δεν διέπραξε ένα ιστορικό λάθος. Όχι, δεν έθεσε σε κίνδυνο την Ευρώπη, την έσωσε». 

Με την άνεση της απόστασης της Ουάσινγκτον από το Παρίσι, και με την ελευθερία που χαρακτήριζε πάντα την έκφρασή του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ζεράρ Αρό μίλησε στο Twitter για την «αποτυχία μιας γενιάς», καθώς τα νέα τείχη που ορθώνονται στην Ευρώπη απειλούν το οικοδόμημα που κτίστηκε με κόπο στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν μένει πολύς καιρός στον Φρανσουά Ολάντ για να προτείνει ένα σχέδιο ευρωπαϊκής ενοποίησης από λίγους, στους οποίους θα περιλαμβάνονται χωρίς αμφιβολία οι ιδρυτές της ΕΟΚ και μερικοί ακόμη. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να σώσει μια ολόκληρη πολιτική γενιά την τιμή της.


Pierre Haski*

  [* Πιερ Ασκί είναι  συνιδρυτής του ιστότοπου Rue89. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα του, το 1974, στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse. To 1981, εντάχθηκε στο δυναμικό της Liberation, από την οποία αποχώρησε το 2007. Από τον Νοέμβριο του 2014 αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία επιθεώρηση L’Obs (http://tempsreel.nouvelobs.com/journaliste/813/pierre-haski.html), γνωστή στο παρελθόν ως Le Nouvel Observateur, στον όμιλο της οποίας ανήκει, από τα τέλη του του 2011, ο ιστότοπος Rue89.]


 Πηγή: L’Obs, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://mignatiou.com/2016/03/i-nekrothaftes-tis-evropis-anikani-na-antimetopisoun-ektaktes-katastasis/