Τρία ερωτήματα που βασανίζουν την Κοινή γνώμη για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.



Σκίτσο του Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ


ΑΡΘΡΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ*

6/3/16

Αφορμή για την συγγραφή αυτού του κειμένου αποτελεί το άρθρο του κ. Παντελή Σαββίδη που αναρτήθηκε στις Ανιχνεύσεις με τίτλο « Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είναι ηγέτης ».

Μετά την  παράθεση επιχειρημάτων   για να στηρίξει την εκτίμηση του που είναι και ο τίτλος του άρθρου ,παραθέτει  σειρά ερωτημάτων ,πέραν των τριών , που αφορούν την απόφαση που έλαβαν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 11 Φεβρουαρίου για την «εμπλοκή» στρατιωτικών δυνάμεων στην αποτροπή του προσφυγικού ρεύματος που προέρχεται από την Τουρκία και μαστίζει τον ευρωπαϊκό χώρο.

Το πρώτο ερώτημα είναι : ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ ;

Ο ρόλος της Συμμαχίας αναφέρεται με ακρίβεια μέσα στην απόφαση των Υπουργών. Είναι: αναγνώριση, παρακολούθηση και  επιτήρηση των παράνομων προσφυγικών ροών προσώπων εντός του Αιγαίου Πελάγους. Για να επιτευχθεί αυτό δεν δημιουργήθηκε νέα δύναμης αλλά η ήδη υπάρχουσα  στο Ανατολικό Αιγαίο ναυτική δύναμης SNMG2 επιφορτίστηκε με τα καθήκοντα αυτά . Στην δύναμη αυτή που αριθμεί σήμερα πέντε πλοία , συμμετέχει ήδη ελληνικό και τουρκικό σκάφος και ο αριθμός τους θα αυξηθεί ,εντός των προσεχών ημερών, με συμμετοχή πλοίων και από άλλες Νατοϊκές χώρες.

Στην πράξη τα Νατοϊκά πλοία θα ευρίσκονται σε τέτοια απόσταση ώστε θα παρακολουθούν τις κινήσεις επί των Τουρκικών παραλίων ,ώστε μόλις εντοπίσουν  ύποπτη μετακίνηση προσώπων ( προσφύγων-μεταναστών) θα ειδοποιούν τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν την μετακίνηση, θα ευρίσκονται δε σε ανοικτή ακρόαση με τις ελληνικές αρχές και την Frontex.

Το δεύτερο είναι: πόσο διακυβεύονται ελληνικά συμφέροντα  από την δραστηριότητα αυτή;

Η  Νατοϊκή αυτή δραστηριότητα έχει ως δικαιολογητική βάση να «..συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες να κόψουν τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος». Όπως είναι γνωστό η χώρα μας , για διάφορους λόγους , ήταν και συνεχίζει να είναι από μερικές ευρωπαϊκές χώρες , αντικείμενο κριτικής για την «αδυναμία» της να συγκρατήσει το προσφυγικό ρεύμα που κατηύθυνε η Τουρκία στον ευρωπαϊκό χώρο  μέσα από τις θαλάσσιες οδούς  στο Αιγαίο. Η επίσκεψη στον χώρο του προβλήματος ,ευρωπαίων αρμοδίων , τους αποκάλυψε τα πραγματικά αίτια του προβλήματος και τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει πλέον να ληφθούν διεθνή μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος που δεν ήταν  πρόβλημα Ελληνικό αλλά ευρύτερο. Τρείς λύσεις υπήρχαν. Να πεισθεί δια της πολιτικό-διπλωματικής οδού η Τουρκία να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφος της .Η λύση αυτή, που απέφερε κάποια οφέλη στην γείτονα,  ως γνωστόν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα Η δεύτερη λύση ήταν  η χρήση ήπιας στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα ( Ελλάδος) ώστε  να παρέμβει στην «διαφύλαξη» τους. Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση δεν μπορούσε να επαναλάβει το εγχείρημα που ευρίσκεται νότια της Ιταλίας διότι η Τουρκία δεν αποτελεί μέλος της Ένωσης και η Frontex, της οποίας οι αρμοδιότητες αναμένεται να αλλάξουν από τον προσεχή Ιούλιο  σε  ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, δεν  μπορούσε να δράσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο μόνος οργανισμός που θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στα χωρικά ύδατα και των δύο χωρών είναι το ΝΑΤΟ.  Στο σημείο αυτό έγινε δεκτό από όλους τους Υπουργούς ότι  στα χωρικά ύδατα των δύο όμορων κρατών δεν θα εισέρχονται δυνάμεις του έτερου κράτους παρά μόνο των υπόλοιπων Νατοϊκών δυνάμεων. Τα Ελληνικά συμφέροντα διασφαλίστηκαν ως εκ τούτου στην απόφαση των 28 Υπουργών της Συμμαχίας.

Τρίτο ερώτημα: Τι θα γίνει με το προσφυγικό;

Η παρουσία της Νατοϊκής δύναμης στοχεύει να σταματήσει την προσφυγική ροή ,πιστοποιώντας πλέον την προέλευση τους και συνακόλουθα το ποίος φέρει την ευθύνη των ροών αυτών. Άρα η χώρα μας ευρίσκεται πλέον έξω από το «κατηγορητήριο» έστω και αν μερικοί ακόμη , για διάφορους δικούς τους λόγους, επιμένουν στην παλιά τακτική της στόχευσης μας. Εξ’ άλλου η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας 7ης Μαρτίου στην οποία εκλήθη  να συμμετάσχει και η δημιουργός του προβλήματος Τουρκία, θα σηματοδοτήσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Τέταρτο ερώτημα : Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε μία Τουρκία η οποία θα επιχειρήσει να οξύνει τις ισορροπίες στο αιγαίο και να διαχειριστεί την πολιτική κρίση που θα πυροδοτήσει στο εσωτερικό της μία πολύ πιθανή αποτυχία της πολιτικής της στη Συρία;

Η προκλητική στάση της γείτονος στο Αιγαίο δεν έχει   μειωθεί , το μόνο που δεν έχει προκαλέσει ακόμη ,παρά τις προσπάθειες της , είναι θερμό επεισόδιο. Οι εσωτερικές εξελίξεις, που εικάζω ότι εννοεί ο αρθρογράφος , στο εσωτερικό της Τουρκίας θα προκληθούν σε περίπτωση αναγνώρισης αυτόνομου-ανεξάρτητου Συριακού Κουρδιστάν, γεγονός που  αν συμβεί , θα έχει τέτοια διεθνή «αποδοχή» ώστε η Τουρκία θα έχει ελάχιστες δυνατότητες αντίδρασης. Τα φημολογούμενα περί «αντιπαροχών»  είτε από την χώρα  μας είτε από την Κύπρο , καλά θα κάνουν όσοι τα διακινούν να  μελετήσουν λίγο σε βάθος τη γεωστρατηγική δυναμική που δημιουργείται στην περιοχή από τα υποτιθέμενα «θύματα» των αναλύσεων τους.

Πέμπτο ερώτημα: Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν θεωρείται επιχείρηση αλλά δραστηριότητα( όχι operation αλλά activity)

H Νατοϊκή δύναμη είχε ήδη εντολή επιχείρησης με έγκριση του ΚΥΣΕΑ , απλά της προστέθηκε η δραστηριότητα που περιγράφηκε ανωτέρω. Η διαφορά ως προς το εσωτερικό μας Δίκιο είναι ότι αν και αυτή η πρωτοβουλία ήταν επιχείρηση θα έπρεπε να υπάρχει νέα έγκριση του ΚΥΣΕΑ.

Έκτο ερώτημα: Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξ αρχής ένα σχέδιο με το οποίο θα εξελιχθεί η παρουσία του αλλά μία προσπάθεια συνεννόησης με τα ενδιαφερόμενα μέρη  για να διαμορφωθεί το πλαίσιο δράσης κλπ,

Η απόφαση των Υπουργών χαράσσει το πολιτικό πλαίσιο της εντολής. Η στρατιωτική υλοποίηση ανήκει στον Ανώτατο Διοικητή της Συμμαχίας ο οπαίος δίνει την γενική κατεύθυνση στις αρμόδιες στρατιωτικές επιτροπές να υποβάλουν προτάσεις υλοποίησης οι οποίες όμως υπάγονται στην έγκριση των κρατών μελών και  ιδίως των  δύο που εμπλέκονται. Η διαδικασία αυτή ευρίσκεται σε εξέλιξη με ανταλλαγή εκατέρωθεν προτάσεων και αντιπροτάσεων .

(*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Ειδικός Συνεργάτης έχει άριστη γνώση του θέματος.)

ΠΗΓΗ: 
http://www.anixneuseis.gr/?p=140450

6/3/2016