Μία άποψη για την Κύπρο: Άλλο Μνημόνιο υπογράψαμε… Άλλο Μνημόνιο εφαρμόσαμε…

'Οπου ακούς πολλά κεράσια  κράτα και μικρό καλάθι; 

  Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. 
Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ MARCH 6, 2016 

  Η περίοδος που διανύει η Κυπριακή Δημοκρατία προς την έξοδο από το μνημόνιο είναι δυστυχώς η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση που έχουν δημιουργήσει τα 3 χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, παρουσιάζοντας την διαγωγή του «καλού παιδιού» προς την Τρόικα και τους ξένους δανειστές. 

Η τρόικα για τρία χρόνια ήταν το εξιλαστήριο θύμα και η βιτρίνα της κυβέρνησης, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν σκληρές πολιτικές λιτότητας που -κάτω από διαφορετικές συνθήκες- δεν θα τολμούσαν να επιβάλουν στην κοινωνία αυτού του τόπου.

 Η ιστορική αναδρομή της μνημονιακής μας πορείας, δείχνει ξεκάθαρα ότι τον Ιούλιο του 2012, η τρόικα πάτησε πόδι στο νησί μας για να μας βοηθήσει να «φτιάξουμε» τα δημοσιονομικά μας και το δημόσιο χρέος του τότε 85% του ΑΕΠ, να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα, να εξυγιάνουμε τους ημικρατικούς οργανισμούς, να διαμορφώσουμε λειτουργικό σχέδιο υγείας και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως τον τομέα της ενέργειας.

 Φαίνεται όμως στην πορεία, ότι ο μόνος λόγος που υπογράφτηκε το μνημόνιο ήταν για να εφαρμόσουμε νέο πλαίσιο εκποιήσεων και πτώχευσης, να εφαρμόσουμε νέες φορολογίες και περισσότερες εισφορές στο κράτος, να μειώσουμε τα κοινωνικά επιδόματα, να στηρίξουμε το ασύδοτο τραπεζικό μας σύστημα και να κρατικοποιήσουμε τον προβληματικό Συνεργατισμό. Πρέπει όμως ο λαός, να αντιληφθεί τι σημαίνει η έξοδος από το μνημόνιο. Όπως μια συμφωνία δανείου έχει σαν όρο να αποδεσμεύεται η χρηματοδότηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι και με το μνημόνιο, συμφωνήσαμε να μας δώσουν χρηματοδότηση που θα την αποδέσμευαν εντός τριών χρόνων. 

Η χρηματοδότηση έχει τελειώσει και θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της. Η αποπληρωμή όμως πρέπει να στηρίζεται στην βιωσιμότητα των δημοσιονομικών του κράτους και η βιωσιμότητα στηρίζεται στην παραγωγικότητα. Σαν κράτος δεν παράγουμε για να μπορούμε να αποπληρώσουμε, διατηρούμε ανεργία κατά μέσον όρο 15% τα τελευταία 4 χρόνια και έχουμε μεταναστευτικό ζήτημα που συμβάλει αρνητικά στην παραγωγή μας λόγω εκροών εργατικού δυναμικού. 

Ναι κύριοι κυβερνώντες, δεν έχετε επιβάλει νέες φορολογίες για προεκλογικούς λόγους, δεν έχετε πουλήσει ακόμα τα λιμάνια για προεκλογικούς λόγους, δεν έχετε συμφωνήσει με τους νοσηλευτές για προεκλογικούς λόγους, κοροϊδευόμαστε για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της CYTA και τις αποκρατικοποιήσεις για προεκλογικούς λόγους, και παρουσιάζετε την έξοδο από το μνημόνιο ως το μεγάλο σας κυβερνητικό επίτευγμα και πάλι για προεκλογικούς λόγους.

 Όταν με το καλό, αποφασίσει ο λαός ποιόν θέλει να τον αντιπροσωπεύει στο κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάϊο, θα έρθει και η ώρα για την ψήφιση του πρώτου μετα-μνημονιακού προϋπολογισμού για το 2017. Θα είναι άξιο απορίας που θα βρεθούν να εξοικονομηθούν 350 εκατομμύρια για να πληρωθεί η πρώτη δόση -το 2018 θα χρειαστούν 650 εκατομμύρια για την δεύτερη δόση-, θα είναι άξιο απορίας πόσες φορές θα ξαναβγούμε στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας, θα είναι άξιο απορίας για πόσα χρόνια ακόμα δεν θα εφαρμόζονται πολιτικές που να τροχιοδρομούν την οικονομία προς την βιωσιμότητα και να συντείνουν στην αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τα χρέη μας.

 Η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα είναι το τέλος των προβλημάτων μας, εφόσον μετά θα ξεκινήσει ο Γολγοθάς μας, όταν θα πρέπει να γίνονται περικοπές στους προϋπολογισμούς και αυξήσεις στις φορολογίες σε δεδομένα ψηλής ανεργίας και μεγάλου ιδιωτικού χρέους. 

Γι’ αυτό καλύτερα σαν πολίτες αυτού του τόπου θα πρέπει «όπου ακούμε πολλά κεράσια να κρατούμε μικρό καλάθι», διότι η ευθύνη εξακολουθεί να βαραίνει τα δικά τους χέρια για τα τρία χρόνια μηδενικής ουσιαστικής αντιμετώπισης του οικονομικού προβλήματος του τόπου. 

 Άννα Θεολόγου, Οικονομολόγος

6/3/2016

Πηγή: http://mignatiou.com/2016/03/mia-apopsi-gia-tin-kipro-allo-mnimonio-ipograpsame-allo-mnimonio-efarmosame/



Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία έχει επιστρέψει, ήδη από το 2015, στην ανάπτυξη, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το παρελθόν και ότι είναι πτωτική η πορεία του δημοσίου χρέους. 


Επισήμως εκτός μνημονίου μετά τρία χρόνια η Κύπρος

Με συγχαρητήρια από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κύπρος βγήκε και επίσημα χθες από το τριετές μνημόνιό της. Η εφαρμογή του προγράμματος εξελίχθηκε χωρίς πολλές συγκρούσεις με την τρόικα μετά το δραματικό ξεκίνημα. Η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρές προκλήσεις, όπως η ανεργία, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και η βόμβα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε να εμφανίσει εντυπωσιακά δημοσιονομικά επιτεύγματα, τήρησε χαμηλούς τόνους και κατάφερε να διατηρήσει τη χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το στόχαστρο των αγορών για το μεγαλύτερο διάστημα.

Δικαίως ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έγραψε στο Τwitter ότι το χθεσινό ήταν «το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα». Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συγχαίροντας την κυπριακή κυβέρνηση και τον λαό για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του μνημονίου. «Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας λήγει, πίσω στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ιστορία επιτυχίας με κυβέρνηση που είχε επιδείξει ισχυρή δέσμευση», έγραψε χθες το βράδυ στο Τwitter ο κ. Ντάισελμπλουμ. Την ίδια στιγμή και το ΔΝΤ με ανακοίνωση Τύπου ανακοίνωνε ότι ολοκληρώθηκε δύο μήνες νωρίτερα και η δική του συμμετοχή στο κυπριακό μνημόνιο.

Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία έχει επιστρέψει, ήδη από το 2015, στην ανάπτυξη, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το παρελθόν και ότι είναι πτωτική η πορεία του δημοσίου χρέους. Προειδοποίησε όμως ότι η Λευκωσία θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ακολουθεί σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ώστε να αφήσει πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος. Οσο καλά τελειώνει η περιπέτεια του κυπριακού μνημονίου, τόσο άσχημα είχε αρχίσει πριν από τρία χρόνια. Εκείνο το Σάββατο πρωί 16 Μαρτίου του 2013, η Ευρώπη είχε ξυπνήσει σε μια νέα εποχή, αυτή του bail in ή της αναγκαστικής συμμετοχής των πιστωτών μιας τράπεζας στην επιχείρηση διάσωσης. Το ξύπνημα ήταν πολύ πιο άγριο για τους Κυπρίους, οι οποίοι μάθαιναν κατάπληκτοι ότι για να δώσει οικονομική βοήθεια το Eurogroup απαιτούσε το «κούρεμα» όλων των καταθέσεων κυπριακών τραπεζών, ανεξαρτήτως ύψους. Το κυπριακό μνημόνιο είχε ξεκινήσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ευτυχώς εξελίχθηκε πολύ καλύτερα. Ωστόσο η Λευκωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως η πολύ υψηλή ανεργία, το πολύ υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που υπολογίζονται στο 150% του ΑΕΠ.

Η καινούργια ημέρα ξεκινάει σίγουρα πιο αισιόδοξα στην Κύπρο, η οποία κατάφερε να βγει ολοκληρωτικά από το μνημόνιο μέσα σε τρία χρόνια και επέλεξε να μη ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή ώστε να έχει την κάλυψη της Ευρωζώνης έναντι των αγορών. Η απόφαση για πλήρη έξοδο από το μνημόνιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει και στη διακοπή της αγοράς κυπριακών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Βέβαια, προς το παρόν, η απόδοση του κυπριακού επταετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,75%, επίπεδο που είναι αρκετά χαμηλό.


Στη διάρκεια των τριών ετών του μνημονίου, η Κύπρος χρειάστηκε να δανειστεί 7,2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενώ στο κόστος της διάσωσης θα πρέπει προστεθούν και περίπου 10 δισ. ευρώ που «κουρεύτηκαν» στην αρχή του προγράμματος για να καλυφθεί το κόστος αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Εξηγώντας το «κυπριακό θαύμα», ο κ. Γεωργιάδης έλεγε την περασμένη εβδομάδα στη WSJ ότι η Λευκωσία κατάφερε να στρέψει την οικονομία σε τομείς που είχαν καλή αναπτυξιακή προοπτική, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι κατασκευές και η παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Παράλληλα, η Λευκωσία απέφυγε να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία στην προσπάθειά της να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, επιλογή η οποία θα είχε επιτείνει την ύφεση που το 2013 είχε φτάσει στο 5,9%.

7/3/2016

http://www.kathimerini.gr/852271/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/epishmws-ektos--mnhmonioy-meta--tria-xronia-h-kypros