Αύξησε τον προϋπολογισμό της για την εθνική άμυνα η Κίνα



Στις 5 Μαρτίου, ημέρα έναρξης του Ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση κατά 7,6% του προϋπολογισμού εθνικής άμυνας για το 2016 –ή συνολικά 954 δισ. γουάν (146 δισ. δολάρια).

Αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αύξηση ανέρχεται στο 6% έναντι του 2015 και πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010. Το 2009, η Κίνα προχώρησε σε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στο πλαίσιο των μέτρων τόνωσης της οικονομίας στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ως εκ τούτου, οι χαμηλότερες του συνηθισμένου αυξήσεις των δαπανών το 2010, μπορούν να θεωρηθούν ως μια "διόρθωση". Πριν από αυτό, η αύξηση είναι η χαμηλότερη από το 1996.

Παρόλα αυτά, πρόκειται και πάλι για μια σημαντική αύξηση που θα εδραιώσει την θέση της Κίνας ως την χώρα με τις δεύτερες μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, με ποσοστό 10% στο παγκόσμιο σύνολο. Ωστόσο, και πάλι βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο 30% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Ο προϋπολογισμός του 2016 συντηρεί την τάση της Κίνας για αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών σχεδόν αντίστοιχα με την οικονομική ανάπτυξη: σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό προβλέπεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται στο 6,3% το 2016, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει έναν στόχο ύψους 6,5%-7%. Ως εκ τούτου, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (το στρατιωτικό φορτίο), είναι πιθανό να συνεχίσει να παραμείνει σχετικά σταθερό στο περίπου 1,9% -όπως συμβαίνει τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Ο σχετικά χαμηλός –για την Κίνα- ρυθμός αύξησης έρχεται παρά τις αυξημένες εντάσεις σχετικά με εδαφικές διαφορές στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Η Κίνα ξεκίνησε να εντείνει τις προσπάθειες εγγειοβελτίωσης το 2015, δημιουργώντας νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα τεχνητά νησιά που προκύπτουν, εξελίξεις που έχουν θορυβήσει τις γειτονικές χώρες. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες και διεξάγουν λειτουργίες "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας" στην περιοχή, με πολεμικά πλοία να πλέουν κοντά σε εδάφη που διεκδικούνται από την Κίνα.

Η Λευκή Αμυντική Βίβλος της Κίνας για την στρατιωτική στρατηγική, που εκδόθηκε το 2015, εκφράζει μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης για την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια, μια αυξημένη αντίληψη της απειλής από τις δράσεις άλλων χωρών, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, και έναν πιο φιλόδοξο ρόλο για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός του 2016 ενισχύει την άποψη ότι η οικονομία είναι ο βασικός μοχλός του ρυθμού ανάπτυξης των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών. Παρά τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς γείτονες, και τον αυξημένο ανταγωνισμό για περιφερειακή στρατιωτική κυριαρχία με τις ΗΠΑ, η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται να βιάζεται για να επισπεύσει την διαδικασία αναβάθμισης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Παρόλα αυτά, ο μακροπρόθεσμος στόχος της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, είναι ένα σταθερό στοιχείο της πολιτικής.

Ο επίσημος εθνικός προϋπολογισμός της Κίνας δεν καλύπτει όλες τις στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας. Οι εκτιμήσεις από το SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, είναι παραδοσιακά περίπου 50% υψηλότερες από αυτές του προϋπολογισμού εθνικής άμυνας της χώρας, καθώς περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία από άλλους τομείς του κρατικού προϋπολογισμού: δαπάνες για την παραστρατιωτική Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία, εκτιμήσεις για πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη, πληρωμές στους στρατιώτες που αφήνουν τον στρατό, εκτιμήσεις για επιπλέον στρατιωτικές κατασκευαστικές δαπάνες και εκτιμήσεις για τις εισαγωγές όπλων. Ωστόσο, η τάση στα στοιχεία του SIPRI είναι σε γενικές γραμμές στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη του επίσημου αμυντικού προϋπολογισμού. Οι εκτιμήσεις του SIPRI  για τις κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες το 2015, διαμορφώνονται περίπου στα 1.330 δισ. γουάν (215 δισ. δολάρια), σε σχέση με τις επίσημες εθνικές αμυντικές δαπάνες για 887  δισ. γουάν (142 δισ. δολάρια).


  Sam Perlo-Freeman
9/3/2016

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: