ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Ορκος αγώνα για τη χειραφέτηση



 Οι Κούρδισσες δεν είναι μόνο παρούσες στα πεδία των μαχών, αλλά έχουν τις δικές τους μονάδες λαϊκής προστασίας.  

«Θα πάρουμε εκδίκηση για όλες αυτές τις δολοφονημένες γυναίκες, των οποίων τα σώματα κακοποιήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν ως θέαμα, κάηκαν και πετάχτηκαν στη μέση του δρόμου».

Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσαν οι Κούρδισσες αγωνίστριες σε Συρία, Ιράκ, Τουρκία, στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Μαχόμενες σε πολλαπλά μέτωπα, ενάντια σε κατασταλτικά καθεστώτα, στον θρησκευτικό ολοκληρωτισμό του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους» αλλά και στην πατριαρχική νοοτροπία, αυτές οι γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου λένε στις ομόφυλές τους πως «με αγώνες και εξέγερση οικοδομούμε μια ζωή με ισότητα και ελευθερία».

Η ιστορία τους είναι μια ιστορία αντίστασης και διεκδίκησης της εθνικής τους ταυτότητας αλλά και της χειραφέτησης, όπως έγραφε η Νουρσέλ Κιλίτς, της Διεθνούς Αντιπροσωπείας του Κινήματος Κούρδων:

«Πολύ προτού οργανωθούν ως κίνημα, αυτές οι γυναίκες έκαναν μια δική τους επανάσταση στις κοινότητές τους. Το πρώτο που έκαναν οι ακτιβίστριες ήταν να βοηθήσουν τις γυναίκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους και την ιστορία της παγκόσμιας μάχης για την απελευθέρωση των γυναικών».

Ο κοινωνικός ρόλος

Αυτό εξηγεί γιατί σήμερα οι Κούρδισσες δεν είναι μόνο παρούσες στα πεδία των μαχών, αλλά έχουν τις δικές τους μονάδες λαϊκής προστασίας, δικό τους κόμμα και είναι πρωταγωνίστριες στην κοινωνία έχοντας επιβάλει την ίση συμμετοχή τους και την ίση εκπροσώπησή τους σε κάθε επίπεδο διοίκησης.

Είναι εμβληματικό, για παράδειγμα, το ότι στα αυτοδιαχειριζόμενα κουρδικά καντόνια της Συρίας, κάθε θεσμού εξουσίας ηγούνται από κοινού ένας άντρας και μια γυναίκα.

Κι αυτό δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί αν δεν πίστευαν ακράδαντα πως: «Εμείς δεν είμαστε προϊόν των ταξικών συγκρούσεων στην πορεία της ιστορίας, είμαστε αποτέλεσμα των σχέσεων κυρίαρχων - καταπιεζόμενων ανάμεσα στα δύο φύλα, των συγκρούσεων της κουλτούρας και της νοοτροπίας. Οι γυναίκες ποτέ δεν θεώρησαν φυσικό και δεν αποδέχτηκαν να παίζουν τον δεύτερο ρόλο. Μολονότι ο χαρακτήρας του αγώνα διέφερε από κουλτούρα σε κουλτούρα, από άτομα σε άτομα, σε κάθε περίοδο της ιστορίας και σε κάθε χώρο, οι γυναίκες αντέδρασαν στην ανδρική κυριαρχία, σήκωσαν κεφάλι, θύμωσαν, οραματίστηκαν την απελευθέρωση και έγιναν πολεμίστριες για ισότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία».

Οι Κούρδισσες πιστεύουν πως ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση σημαίνει μαχητική αυτοοργάνωση των γυναικών για την κοινωνική απελευθέρωση.
Και δεν παύουν να θυμίζουν στις γυναίκες όλου του κόσμου πως τα δεινά παραμένουν τα ίδια και οι μάχες είναι κοινές, όπως λέει σε ανακοίνωσή του ο Κουρδικός Δημοκρατικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας:

«Σαν γυναίκες, με οργανωμένο αγώνα, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου θα μπορείς να ζεις. Μια πατριαρχική κοινωνία πέντε χιλιάδων χρόνων δεν έχει να δώσει τίποτα σ’ εμάς τις γυναίκες.

Σας καλούμε να υποδεχτούμε φέτος την 8 Μάρτη με μια τέτοια νοοτροπία. Στο σπίτι, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο χωράφι, στη σκηνή, στα μέτωπα του πολέμου, αλλά και σε κάθε τομέα της ζωής να οργανωθούμε με τη νοοτροπία της γυναίκας, να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας μέρος των γυναικών όλου του κόσμου, με τη γνώση και την αγάπη του φύλου μας να διασφαλίσουμε την ενότητα των γυναικών.

Αυτό θα είναι το κλειδί της απελευθέρωσής μας. Εχουμε τη δύναμη και τη συνείδηση να το κάνουμε».

10.03.2016 
Χριστίνα Πάντζου

http://www.efsyn.gr/arthro/orkos-agona-gia-ti-heirafetisi