Διεθνές «μπλόκο» στη Γερμανία για την Volkswagen ελέω... Siemens
Volkswagen
«Όχι» στη διερεύνηση της υπόθεσης μόνο στη Γερμανία
«Όχι» στη διερεύνηση της υπόθεσης μόνο στη Γερμανία
Απέναντι στην άρνηση των Ελλήνων Εισαγγελέων βρέθηκαν οι Γερμανοί συνάδελφοί τους, οι οποίοι στη διάρκεια συνάντησης στη Χάγη μεταξύ δικαστικών κλιμακίων από 18 χώρες, τις οποίες αφορά το σκάνδαλο της Volswagen, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπάθησαν να πείσουν ότι οι αξιώσεις για το πειραγμένο λογισμικό της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι μόνο γερμανική υπόθεση.
Πρόκειται για το σκάνδαλο που κόστισε πολλά στο κύρος της Volkswagen και στο Γερμανικό ΑΕΠ, ενώ οι αποζημιώσεις που καλείται να δώσει η πρώτη είναι δυσθεώρητες.
Το γεγονός ότι οι Γερμανοί αξίωσαν να ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση με το «ένοχο» λογισμικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο στη χώρα τους και να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε καμία άλλη χώρα, προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση αφού πέραν της ελληνικής άρνησης ανάλογη στάση να αποδεχτούν αυτή την αξίωση επέδειξαν κι άλλες χώρες. Μάλιστα η ελληνική αντιπροσωπεία επικαλέστηκε το κακό προηγούμενο με την υπόθεση Siemens και ειδικότερα τη στάση της γερμανικής δικαιοσύνης στο συγκεκριμένο σκάνδαλο για να απορρίψει τους ισχυρισμούς των Γερμανών εισαγγελέων ότι οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σ’ αυτούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει "επικάλυψη του αξιοποίνου".
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον 21.000 αυτοκίνητα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα λογισμικού. Γι' αυτό και στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust, οι Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, αντέδρασαν έντονα στις αιτιάσεις των Γερμανών, επικαλούμενοι την εμπειρία της Siemens.
«Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Γερμανία, επειδή στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα», είπαν οι δύο Έλληνες εισαγγελείς.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία, για την υπόθεση αυτή, προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.
Αρνητικοί στις αξιώσεις των Γερμανών εμφανίστηκαν επίσης και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες όπως, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας. Τελικά, η συνάντηση της Χάγης αποφασίστηκε να... επαναληφθεί, προκειμένου οι Γερμανοί να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους.
Στη χώρα μας, συνεχίζεται, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίος, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου που συνδέεται με τα... χαμένα, για τα δημόσια ταμεία, τεράστια χρηματικά ποσά από τα τέλη ταξινόμησης.
Η έρευνα εκτείνεται από το 2011 και μετά, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί χρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW φέρεται να έχει και η BOSH για το επίμαχο λογισμικό.
11.03.2016
Μαρία Δήμα
http://www.efsyn.gr/arthro/diethnes-mploko-sti-germania-gia-tin-volkwagen-eleo-siemens