''Ημέρα ντροπής για την ελευθερία του Τύπου'':Ο Ερντογάν παίρνει τον έλεγχο της ''Zaman'', οργή για φίμωση.



«Ημέρα ντροπής για την ελευθερία του Τύπου»
Ο Ερντογάν παίρνει τον έλεγχο της Zaman, οργή για φίμωση. 

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Σε διαχειριστές περνά με δικαστική απόφαση η διοίκηση της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman, προσκείμενης στον «εχθρό» του Ερντογάν, Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν παίρνει τον έλεγχο της Zaman, οργή για φίμωση

Πλήθος κόσμου έξω από τα γραφεία της Zaman στην Κωνσταντινούπολη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Πλήθος κόσμου, δημοσιογράφοι και πολίτες, συγκεντρώθηκαν με πλακάτ έξω από την έδρα της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη αφότου έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση.

«Ημέρα ντροπής για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης κατάσχονται» δήλωσε η διεθύντρια της αγγλόφωνης Today's Zaman ενώπιον των συγκεντρωμένων.


«Από σήμερα το Σύνταγμα ανεστάλη» είπε αναφερόμενη στο γεγονός ότι το τουρκικό Σύνταγμα απαγορεύει την κατάσχεση εκδοτικών οίκων και εξοπλισμού οργανισμών μέσων ενημέρωσης.

Η εφημερίδα τίθεται υπό δικαστική επιμέλεια κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επηρεαστούν οι αδελφές εκδόσεις της Zaman, περιλαμβανομένης της Today's Zaman.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Σαχίν Αλπάι, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος τόσο στην Zaman, όσο και στην Today's Zaman, μίλησε επίσης για «μαύρη ημέρα» στην Τουρκία με την κατάσχεση ενός εκ των πιο σημαντικών μέσων ενημέρωσης κατ' εντολή πολιτικού ηγέτη.

«Είναι τρομερά θλιβερό, ιδίως για ανθρώπους της δικής μου γενιάς, το γεγονός ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε τριτοκοσμική δικτατορία» δήλωσε.

Ο πρώην σύμμαχος, νυν εχθρός, ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, κατηγορείται από τον Ερντογάν για προδοσία και απόπειρα ανατροπής του.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον δικτυκό της τόπο η Today's Zaman καταγγέλλει ότι απειλείται με κατάσχεση μέσω του διορισμού διαχειριστών και κατακεραυνώνει το καθεστώς Ερντογάν για απόπειρα φίμωσης.

«Διανύουμε τις πιο σκοτεινές και πιο απαισιόδοξες ημέρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί μείζον σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» αναφέρει η εφημερίδα.

«Διανοούμενοι, επιχειρηματίες, διασημότητες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οργανισμοί μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφοι φιμώνονται με απειλές και εκβιασμούς.

Έχουμε εισέλθει στην τελευταία φάση όσον αφορά την πίεση προς εκείνους που επίμονα παραμένουν ανεξάρτητοι στις δημοσιεύσεις τους. Οι δημοσιογράφοι τώρα συχνάζουν δικαστήρια, και όχι στα στα γραφεία τους. Ένα σημαντικό ποσοστό των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν αγωγές ξανά και ξανά είναι ακόμα στη φυλακή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η εφημερίδα αναφέρει ως τελευταία θύματα της εκστρατείας τους δημοσιογράφους της Cumhurriyet σε βάρος των οποίων κήρυξε «πόλεμο» ο Ερντογάν για το επίμαχο άρθρο και βίντεο με φορτηγά της ΜΙΤ που μετέφεραν όπλα για τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

O Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας και ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, αποφυλακίστηκαν προ ημερών έπειτα από τρεις μήνες εν όψει της δίκης τους για «υπόθεση κατασκοπείας» με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την οποία ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι «ούτε αποδέχεται, ούτε σέβεται, ούτε υπακούει»...

Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500062812

4/3/2016