Το κουτί της Πανδώρας.



Ο Σόιμπλε άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με τη δημόσια επίθεση κατά του Ντράγκι. Ούτε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ούτε η στήριξη του επικεφαλής της Μπόυντεσμπανκ Βάιντμαν στον επικεφαλής της ΕΚΤ μπορούν να κλείσουν το θέμα, να το οριοθετήσουν στο επίπεδο προειδοποίησης.

Προχθές Τρίτη τη σκυτάλη στη διαμάχη πήρε ο επικεφαλής της UBS Βέμπερ, προκάτοχος του Βάιντμαν στην Μπούντεσμπανκ και παρ' ολίγον διάδοχος του Τρισέ στην ΕΚΤ αν δεν είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του και δεν είχε αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής για το αξίωμα του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης την άνοιξη του 2011. Εχουμε φθάσει στα όρια της ποσοτικής χαλάρωσης, τόνισε ο Βέμπερ αναφερόμενος τόσο στην ΕΚΤ όσο και στην Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει καθώς πλέον τη σκυτάλη έχουν πάρει οι πολιτικοί: «Η ΕΚΤ χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, περισσότερες χειρόγραφες γερμανικές οδηγίες», δηλώνει στην «Μπιλντ» ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας.

Στο παραπάνω κλίμα είναι πλέον αμφίβολο αν μια επικοινωνιακή επίθεση του Ντράγκι στην κοινή γνώμη και την πολιτική ελίτ της Γερμανίας με τηλεοπτική εμφάνιση, αλλά και με ομιλία στην Μπούντεσταγκ θα άμβλυνε την αντιπαράθεση ή θα πυροδοτούσε την όξυνσή της. Σήμερα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι θα πρέπει να προσπαθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο αλληλοαποκλειόμενες προτεραιότητες:

• Να πείσει τις αγορές ότι η θεσμική ανεξαρτησία του είναι αδιαμφισβήτητη, να δείξει ότι τα περαιτέρω μέτρα που εξήγγειλε στην προηγούμενη συνέντευξή του δεν επηρεάζονται από την παρέμβαση Σόιμπλε.

• Να πείσει την κοινή γνώμη και την πολιτική ελίτ της Γερμανίας ότι το κόστος εγκλωβισμού της Ευρωζώνης σε σπιράλ αποπληθωρισμού είναι μεγαλύτερο από τις όποιες παρενέργειες της ποσοτικής χαλάρωσης.

• Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι θεσμικό αλλά πολιτικό: Οσα μηνύματα αποφασιστικότητας και να στείλει ο επικεφαλής της ΕΚΤ ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στο σημερινό στάτους κβο όπου τα μέχρι τώρα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχουν φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω: το ταμπού της δημόσιας σκληρής κριτικής στον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης που έσπασε ο Σόιμπλε, προφανώς κάνει τις αγορές πιο επιφυλακτικές, πιο καχύποπτες και κατά συνέπεια πιο απαιτητικές από ό,τι μέχρι σήμερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
21/4/2016

http://www.ethnos.gr/giorgos_kapopoulos/arthro/to_kouti_tis_pandoras-64365044/