'Ετσι !

1.
''Μάινα'' - Ανατολική Μάνη



ΜΑ'Ι'ΝΑ: 
ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Z-LEVEL ARCHITECTURE 

ARCHITECTURE

Η «Μάινα» είναι ένα πέτρινο πυργόσπιτο του 18ου αιώνα στο παραδοσιακό χωριό ''Έξω Νύφι'' στην ανατολική Μάνη, το οποίο ανακατασκευάστηκε από τους Z-level Architecture διατηρώντας τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το αρχικό κτίριο διατηρήθηκε ως ένας μακρόστενος όγκος, που ξεδιπλώνεται κάθετα στις τοπογραφικές ισοϋψείς καμπύλες του λόφου, όπως και τα υπόλοιπα σπίτια του οικισμού, με θέα προς τη θάλασσα και την ανατολή. Χτιστοί πάγκοι, τσιμεντένιοι νιπτήρες, εσοχές με μαλτεζοπλακες, ξύλινα πατάρια και οντάδες, βράχοι που εισχωρούν στο σπίτι θυμίζουν την αρχέγονη την αδρή ιστορία της Μάνης. Το σπίτι είναι ενταγμένο στη φυσική κλίση του εδάφους και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Κάθε επίπεδο έχει ανεξάρτητη πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, στον κήπο και στις αυλές. Για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων χρησιμοποιήθηκε ένα διαφορετικό λεξιλόγιο σε σχέση με αυτό του κτιρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο φυσικό και ιστορικό τοπίο, και τη νέα προβλεπόμενη χρήση του. Περιστοιχισμένο από τον κήπο με τις ελιές, και τις χαρουπιές, τους κάθετους βράχους και τη σπηλιά, αποτελεί έναν ιδανικό τόπο απομόνωσης και ξεκούρασης.

12/3/2016
Z-level Architecture






















2.
Οικισμός ''Καμάρι''- Πάρος




MAISON KAMARI BY REACT ARCHITECTS

ARCHITECTURE

Αυτή η κατοικία στον οικισμό ''Καμάρι'', στο νησί της Πάρου, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Νατάσσα Δεληγιάννη και Γιώργο Σπυρίδωνος εφαρμόζοντας την κυβική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με ένα μοντέρνο και μινιμαλιστικό twist. Το σπίτι και η πισίνα έχουν τοποθετηθεί στο οικόπεδο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί κανείς να απολαύσει πλήρως την αμφιθεατρική θέα προς την κοιλάδα, το Αιγαίο και την Αντίπαρο. Ο σχεδιασμός της σκάλας στην κεντρική βεράντα αποτελεί μια πρόσκληση προς την πισίνα, ακολουθώντας τη φυσική καμπύλη του οικοπέδου. Μια άλλη σκάλα οδηγεί στον τελευταίο όροφο και προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα στο βουνό και τη θάλασσα.

Οι Αρχιτέκτονες ακολούθησαν έναν καθαρό σχεδιασμό, με απλούς όγκους, για να καλύψουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών, ένα δίδυμο επαγγελματιών στον χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών, με κοινά αισθητικά κριτήρια και γλώσσα, που ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό του σπιτιού σε όλα τα στάδιά του. Οικειότητα, ζεστασιά και άνεση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του χώρου, ενώ τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο είναι διαχωρισμένα μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας ιδιωτικότητα. Όσο για το σαλόνι και την κουζίνα, κυριαρχούνται από ευθυμία, ζωντάνια και μινιμαλισμό. Για την εσωτερική διακόσμηση, χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα εμβληματικών σχεδιαστών από το Παρίσι, την Αθήνα και την Πάρο, προσδίδοντας ένα κομψό, μεσογειακό και μποέμ στυλ στο σπίτι.

19/3/2016
Maison Kamari, React Architects


 

















3.
''Kinsterna'' Hotel - Μονεμβασιά 





KINSTERNA HOTEL:
 ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΑΣΗΣ

 INTERIORS

Το Kinsterna Hotel αποτελεί ένα βυζαντινό αρχοντικό που αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική του διαδρομή προκειμένου να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο οικισμό που θα περιλαμβάνει το κεντρικό αρχοντικό και τα γύρω σπίτια. Παράλληλα αναβιώνει όλες τις παλαιές δραστηριότητες του αρχοντικού. Σήμερα παράγονται προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως κρασί, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, τσίπουρο, ψωμί, μαρμελάδες, κλπ.

Κρυμμένο στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, με μοναδική θέα στο βράχο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μονεμβάσιας και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, το βυζαντινό αρχοντικό προσφέρει μοναδικά δωμάτια, ατμοσφαιρικές σουίτες και αυτόνομες κατοικίες που «σμίγουν» μαγικά με τους αμπελώνες, τους υπεραιωνόβιους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες, τους επιβλητικούς ευκαλύπτους και τα αγέρωχα κυπαρίσσια, μέσα σε ένα κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων.

Το Kinsterna Hotel αποπνέει μια νέα διάσταση στην έννοια της πολυτέλειας. Οι μαγευτικές βραδιές με ένα ποτήρι κρασί από τους ιδιωτικούς αμπελώνες δίπλα στη βυζαντινή στέρνα, οι μοναδικές γεύσεις εμπνευσμένες από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με χρήση εκλεκτών τοπικών προϊόντων και υλικών που καλλιεργούνται στο εύφορο κτήμα του αρχοντικού, στο Kinsterna Restaurant, το πλούσιο ελληνικό πρωινό με παραδοσιακές συνταγές στο νέο all-day εστιατόριο, η εντυπωσιακή πισίνα με τους ιδιωτικούς χώρους χαλάρωσης ανάμεσα στις αρωματικές πορτοκαλιές, και το ατμοσφαιρικό Kinsterna Spa με τους εξειδικευμένους θεραπευτές και τις signature θεραπείες, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία διαμονής και δικαιολογούν πλήρως τη διεθνή διάκρισή του στην Hot List του Conde Nast Traveler ως ένα από τα 65 καλύτερα νέα ξενοδοχεία στον κόσμο!

24/3/2016
Kinsterna Hotel


















4.

Το «Ασημένιο Σπίτι»- Ζάκυνθος





ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ – OLIVIER DWEK 



Το «Ασημένιο Σπίτι» του Βέλγου Αρχιτέκτονα Olivier Dwek βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ζάκυνθου, και ξεχωρίζει για τα κάτασπρα χρώματά του και την καταπληκτική θέα που προσφέρει προς το Ιόνιο Πέλαγος. Απέναντί από το σπίτι η Κεφαλλονιά, το νησί που έγινε διάσημο μέσα από τους μύθους του Ομήρου, στέκει σε υψόμετρο 1628 μέτρων. Βλέποντάς την από την άλλη όχθη, ξεπροβάλλει από τα κύματα, το βαθύ μπλε και το έντονο φως, συχνά καλυπτόμενο από ένα πέπλο νεφών. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία της κατασκευής ενός σπιτιού, μέσα σε αυτό το θέαμα, η επιλογή ήταν προφανής: όλα τα επιμέρους στοιχεία του σχεδιασμού διαμορφώθηκαν με βάση την θέα. Η βεράντα, το καθιστικό, η τραπεζαρία και τα δωμάτια είναι προσανατολισμένα προς τη θάλασσα, με έναν τρόπο ιδιαίτερα θεατρικό.

Το σπίτι έπρεπε επίσης να προστατευτεί από τον θαλασσινό αέρα, ιδιαίτερα λόγω και της τοποθεσίας του επί της πλαγιάς. Οι συρόμενες πόρτες του καθιστικού και της τραπεζαρίας ανοίγουν προς τη βεράντα, δημιουργώντας έτσι έναν ενοποιημένο χώρο χωρίς σαφή όρια ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Έχοντας απέναντι το μπλε της θάλασσας που παραπέμπει στους πίνακες του Yves Klein, τα λευκά επιχρίσματα μοιάζουν με τον αναδυόμενο αφρό των κυμάτων – μια αντίθεση που λειτουργεί και ως παραπομπή στην Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

13/2/2016
Olivier Dwek

Photography by Serge Anton










ΠΗΓΕΣ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

http://www.thegreekfoundation.com/el/architecture-el/maina-by-z-level-architecture

http://www.thegreekfoundation.com/el/architecture-el/maison-kamari-react-architects

http://www.thegreekfoundation.com/el/interiors-el/kinsterna-hotel-rural-mansion-restored-world-class-hotel

http://www.thegreekfoundation.com/el/architecture-el/silver-house-by-olivier-dwek