Η Μέρκελ υποκύπτει στον “σουλτάνο” Ερντογάν, στέλνοντας το εντελώς λάθος μήνυμα

   Από τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με την Ανγκελα Μέρκελ τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο | AP Photo/Axel Schmidt,file

Ο μονίμως θυμωμένος Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε ίσως να αναλογισθεί γιατί είναι ο πλέον «προσβεβλημένος» πρόεδρος στον κόσμο. 

Από τον Αύγουστο του 2014 που εξελέγη έχουν ασκηθεί διώξεις σε τουλάχιστον 1.845 ανθρώπους για προσβολή προς το πρόσωπό του. Τώρα όμως ο Ερντογάν «εξάγει» το σύστημά του και στην Ευρώπη. 

Ένας παλαιός γερμανικός νόμος του 1871, που χρησιμοποιήθηκε για να πάψει η κριτική κατά του σάχη του Ιράν και του δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ, στις δεκαετίες του 1960 και ’70 αξιοποιείται τώρα και από τον Ερντογάν, όταν Γερμανός κωμικός τον σατίρισε. 

Ο νόμος αυτός επιτρέπει την άσκηση δίωξης στη Γερμανία για προσβολή ενός ξένου ηγέτη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έδωσε την έγκρισή της για την άσκηση δίωξης κατά του κωμικού Γιάν Μπέμερμαν, υποσχόμενη, παράλληλα πως ο νόμος θα αλλάξει μέχρι το 2018.

 Όλα αυτά δεν έχουν σημασία στην Τουρκία όπου οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ζυγίζουν τα λόγια τους, όπου οι εφημερίδες κλείνουν οι ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπου δημοσιογράφοι δικάζονται ως κατάσκοποι. Όμως η απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει τη δίωξη κατά του ηθοποιού ελάχιστα συνάδει με την ευρωπαϊκή κουλτούρα περί πολιτικών ελευθεριών. 

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως η απόφαση της Μέρκελ θα κάνουν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για τους δημοσιογράφους στην Τουρκία.

 Η υποστήριξη Μέρκελ στην παράνοια Ερντογάν έρχεται μάλιστα μετά από δύο εκθέσεις που αποκαλύπτουν τον αυταρχισμό του τουρκικού καθεστώτος. Η πέραν του Ατλαντικού προερχόμενη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταγράφει ξεκάθαρα τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών στην Τουρκία. 

Αναφέρει επίσης πως το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ επεμβαίνει στην ελευθερία της έκφρασης, καταπάτηση δικαιωμάτων των πολιτών στα νοτιοανατολικά της χώρας και έλεγχο επί της δικαιοσύνης. 

Επίσης το Ευρωκοινοβούλιο άσκηση σφοδρή κρητική στην Τουρκία και στην έκθεσή του αναφέρει ότι η Τουρκία ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κάρι Πίρι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία όχι μόνο έχει επιβραδυνθεί, αλλά όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, υπάρχει σοβαρή οπισθοδρόμηση. 

Ο Ερντογάν κρατά ομήρους τους Ευρωπαίους ηγέτες απειλώντας να καταργήσει την συμφωνία που υπέγραψε μαζί τους για το προσφυγικό. Η συμφωνία προέβλεπε την επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων με ανταλλάγματα, ένα εκ των οποίων ήταν η ελεύθερη διακίνηση Τούρκων στη ζώνη Σέγκεν.

 Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η Γερμανία, όπου η προσφυγική κρίση πλήττει τη δημοτικότητα της Μέρκελ, η Τουρκία του Ερντογάν μοιάζει με απαραίτητο σύμμαχο. Η ΕΕ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των τουρκικών απαιτήσεων και της δημοκρατικής της κουλτούρας. 

«Και δεν μπορούμε να λέμε απλώς ότι επειδή αντιμετωπίζουμε την προσφυγική κρίση δεν θα συζητάμε άλλα ζητήματα. Με την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να δούμε τις εκεί εσωτερικές εξελίξεις και να τις συζητήσουμε ανοικτά με την κυβέρνησή της», αναφέρει η Πίρι.

 Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρειάζονται σοβαρότερες διπλωματικές ικανότητες, πάντως, να ισορροπήσουν τις δύο αυτές αντίρροπες απαιτήσεις. Το πρόβλημα είναι πως όσο περισσότερο ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι ο εκβιασμός του πιάνει τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να εξάγει στην Ευρώπη την τουρκική «δημοκρατικότητα». 

Η Μέρκελ έδωσε το λάθος μήνυμα προσφέροντας στον υπερφίαλο σουλτάνο ότι ακριβώς ζητά.

  Burak Bekdil 
 http://www.gatestoneinstitute.org/7883/erdogan-insulted-president

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://mignatiou.com/2016/04/i-merkel-ipokipti-ston-soultano-erntogan-stelnontas-to-entelos-lathos-minima/

APRIL 21, 2016 


Σκίτσο του Βαγ.Παπαβασιλείου: 
Πρόσφυγες- Το σωσίβιο της Τουρκίας


Ο «σουλτάνος» δείχνει τα δόντια του

Σε διπλό ταμπλό ο νέος γύρος εκβιαστικών απειλών προς την Ε.Ε. από τα χείλη της τουρκικής ηγεσίας για το προσφυγικό.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ’ όσο η Τουρκία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποίησε ανοιχτά χθες ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προτού απευθύνει ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Στρασβούργο, έστελνε τελεσίγραφο πως η Αγκυρα θα μπορούσε εύκολα να ακυρώσει τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο, όπως προβλέπουν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις στο αμφιλεγόμενο «ντιλ».

Εξοργισμένος ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «προκλητική» την πρόσφατη υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο της επικριτικής ετήσιας έκθεσης «προόδου» για τη χώρα του, που καταγράφει μεταξύ άλλων σημαντική οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου στη γείτονα.

Το τουρκικό κράτος «έχει αναλάβει τρία εκατομμύρια ανθρώπους για να μην ενοχληθούν οι Ευρωπαίοι. [...] Τι λέει η έκθεση γι’ αυτό το θέμα; Τίποτα!», ξέσπασε ο «σουλτάνος».

«Η Τουρκία είναι σοβαρός συνομιλητής. Κάνει όσα υποσχέθηκε και δεν θα επιτρέψει καμία παραχώρηση στην εφαρμογή όσων της έταξαν», είχε φοβερίσει με νόημα ο Νταβούτογλου, πριν επαναλάβει με έμφαση την τήρηση των τουρκικών δεσμεύσεων για τη μείωση της προσφυγικής/μεταναστευτικής ροής προς την Ελλάδα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκθείασε τη μεγαλοψυχία απέναντι στους πρόσφυγες που έχει επιδείξει η χώρα του, ισχυριζόμενος μάλιστα πως «αν υπήρχε ένα τεστ ανθρωπιάς παγκοσμίως, η Τουρκία θα ήταν η μόνη χώρα που θα το περνούσε»...

Υποστήριξε δε πως το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα αποτελέσει τη βάση του νέου τουρκικού Συντάγματος, με την αναθεώρηση του οποίου η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του επιδιώκει να παράσχει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν.

Η Αγκυρα πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας προκειμένου να πετύχει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τα σχετικά κριτήρια «δεν πρόκειται να μετριαστούν», απάντησε στην ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Νταβούτογλου.

Για το επίμαχο ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας συνεχίζουν να εγείρουν ενστάσεις αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε., φοβούμενα ότι μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε ανεξέλεγκτο κύμα μουσουλμάνων μεταναστών.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει μόλις 19 από τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για την κατάργηση της βίζας, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι απομένουν εκκρεμή μόνο 17, τα οποία θα διευθετηθούν εντός Μαΐου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ε.Ε. έχει συνδέσει το θέμα της βίζας με ένα άλλο σκέλος της συμφωνίας: τη διαβεβαίωση της Αγκυρας ότι θα επεκτείνει την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και θα διευρύνει τη χορήγηση καθεστώτος προσωρινής προστασίας και σε άλλες εθνικότητες πλην των Σύρων προσφύγων, ώστε να «νομιμοποιήσει» τις απελάσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία βάσει του διεθνούς δικαίου.

Προς το παρόν η τουρκική κυβέρνηση επιδεικνύει απροθυμία, επικαλούμενη πως μια τέτοια νομική κάλυψη θα ενθαρρύνει νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην επικράτειά της.

Γράφημα με προσφυγικές ροές το 2016

Την έντονη ανησυχία του για τη νομιμότητα των ομαδικών απελάσεων στην Τουρκία και της κράτησης ευάλωτων ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γείτονα εξέφρασε για πολλοστή φορά ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Ο φόβος μου είναι πως η Ε.Ε. μπορεί να δίνει κίνητρα στην Τουρκία για να υιοθετεί προβληματικές πρακτικές, προσφέροντας χρηματοδότηση για κέντρα κράτησης και ενθαρρύνοντας τη συγκράτηση ατόμων που προσπαθούν να φύγουν από τις ακτές της», απάντησε μεταξύ άλλων ο επίτροπος.

Η Κομισιόν πάντως αποδέσμευσε χθες άλλα 110 εκατομμύρια ευρώ προς την Αγκυρα, ανεβάζοντας τα κονδύλια που έχει ήδη εκταμιεύσει στα 187 εκατομμύρια ευρώ από τα 6 δισεκατομμύρια που πρόκειται να δώσει συνολικά αλλά σταδιακά στην Τουρκία, με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Σήμερα δε το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να υιοθετήσει την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας, δημοσιοποιώντας ανάλυση «σημείο προς σημείο» σχετικά με την πορεία εφαρμογής των επιμέρους δράσεων, επισημαίνοντας όμως και όσα δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Το ανατολίτικο παζάρι θα συνεχιστεί κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας το Σάββατο 23 Απριλίου.

20.04.2016 
  Βίκυ Καπετανοπούλου
 http://www.efsyn.gr/arthro/o-soyltanos-deihnei-ta-dontia-toy